Μια απλή αλλά πανίσχυρη λύση για την υγιή γήρανση προτείνει νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nutrients, τουλάχιστον για το ανδρικό φύλο. Ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον διαπίστωσαν ότι η καθημερινή χρήση βιταμινών και συμπληρωμάτων επηρεάζει θετικά τους διατροφικούς δείκτες των ηλικιωμένων ανδρών.

Οι πολυβιταμίνες συνήθως θεωρούνται από τους καταναλωτές ως ένα εργαλείο που βοηθά στην κάλυψη όλων των διατροφικών αναγκών, που δεν καλύπτονται από τις διατροφικές συνήθειες. Συστήνεται βέβαια να λαμβάνονται στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν υπήρχαν πειστικές αποδείξεις για αυτή τη συσχέτιση.

«Προηγούμενες μελέτες έχουν καταλήξει σε μικτά αποτελέσματα όσον αφορά τις πολυβιταμίνες και τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών. Θέλαμε να μάθουμε γιατί υπήρχε τόση αβεβαιότητα. Είναι δυνατόν οι πολυβιταμίνες να μην είναι αποτελεσματικές στην αλλαγή των βιοδεικτών διατροφής στους ηλικιωμένους ενήλικες;» τόνισε ο δρ. Alexander Michels, ερευνητικός συνεργάτης στο Ινστιτούτο Linus Pauling του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον (OSU).

Για να το διερευνήσουν περαιτέρω, οι επιστήμονες εξέτασαν για τη μελέτη τους 35 υγιείς άνδρες ηλικίας άνω των 68 ετών. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες και οι μισοί έλαβαν ένα συμπλήρωμα διατροφής, ενώ οι άλλοι μισοί ένα εικονικό φάρμακο. Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν επιτρεπόταν να λάβει άλλα συμπληρώματα καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης. Μόνο η βιταμίνη D αποτελούσε εξαίρεση εφόσον την είχε συνταγογραφήσει ο γιατρός.

Παράλληλα, αν και δεν χρησιμοποιήθηκε ο κίνδυνος ασθένειας ως κριτήριο, εξετάστηκαν τα λευκά αιμοσφαίρια, καθώς αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος.

Μετά από έξι μήνες, οι διαφορές ήταν σημαντικά αισθητές, καθώς όσοι λάμβαναν την πολυβιταμίνη παρουσίασαν βελτιώσεις στους βιοδείκτες διατροφής, σε αντίθεση με τα μέλη της ομάδας του εικονικού φαρμάκου, που δεν παρατηρήθηκε καμία διαφορά.

«Οι δοκιμές μας έδειξαν ότι πολλοί από αυτούς τους ηλικιωμένους άνδρες δεν είχαν λάβει τα βέλτιστα επίπεδα διαφόρων βιταμινών όταν ξεκίνησε η μελέτη. Επομένως, υπήρχαν περιθώρια βελτίωσης» επισημαίνουν οι ερευνητές δρ. Tory Hagen, κύριος ερευνητής και η καθηγήτρια Helen P. Rumbel για την έρευνα της υγιούς γήρανσης στο Ινστιτούτο Linus Pauling.

«Παρατηρήσαμε πως σε αρκετούς από τους συμμετέχοντες που κατατάχθηκαν στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου οι βιοδείκτες διατροφής στο αίμα έπεσαν κατά τη διάρκεια της μελέτης. Αυτό υποδηλώνει ότι η τροφή από μόνη της δεν ήταν αρκετή για να διατηρήσει τα επίπεδα των βιταμινών και των καροτενοειδών τους σε υψηλά επίπεδα» σημειώνει ο δρ. Tory Hagen.

Τα καροτενοειδή είναι οι ουσίες που δίνουν το έντονο πορτοκαλί, κίτρινο ή κόκκινο χρώμα των φρούτων, των φύλλων και των λουλουδιών. Όχι μόνο αυτό, αλλά αποτελούν το κλειδί για για τη βέλτιστη ανθρώπινη υγεία. Το β-καροτένιο, ένας πρόδρομος της βιταμίνης Α που βρίσκεται στα καρότα, είναι ένα παράδειγμα ενός γνωστού καροτενοειδούς.

«Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι οι άνδρες που έλαβαν το εικονικό φάρμακο παρουσίασαν μείωση της κυτταρικής κατανάλωσης οξυγόνου, καθώς η κατανάλωση οξυγόνου υποδηλώνει τη λειτουργία των κυττάρων. Αυτό δεν παρατηρήθηκε στους άνδρες που έπαιρναν την πολυβιταμίνη, γεγονός που υποδηλώνει μια σχέση μεταξύ της κατάστασης των βιταμινών και της λειτουργίας των λευκών αιμοσφαιρίων, την οποία ανυπομονούμε να διερευνήσουμε περαιτέρω» καταλήγει ο δρ. Hagen.

Διαβάστε επίσης:

Τι κάνουν αυτοί οι 70ρηδες και έχουν πιο κοφτερό μυαλό

Ηλικιωμένοι: Όσο πιο κοινωνικοί, τόσο πιο υγιείς