Η απώλεια των παραπανίσιων κιλών, εάν μάλιστα μιλάμε για περιπτώσεις παχυσαρκίας ή υπέρβαρων ατόμων, αποτελεί μια αναγκαιότητα πρωτίστως για τη βέλτιστη υγεία και τη ρύθμιση πολλών διαφορετικών λειτουργιών του οργανισμού. Παρόλα αυτά, νεότερη μελέτη θέτει έναν αστερίσκο, υποδεικνύοντας ότι αυτή η πρακτική μπορεί να γίνει δίκοπο μαχαίρι για το προσδόκιμο ζωής των ηλικιωμένων.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Monash στη Μελβούρνη της Αυστραλίας διαπίστωσαν ότι τα άτομα άνω των 65 ετών που έχασαν βάρος είχαν πολλαπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα σε τέσσερα χρόνια κατά μέσο όρο.

Προς έκπληξή τους μάλιστα, δεν βρέθηκε καμία σχέση μεταξύ της αύξησης του σωματικού βάρους και του υψηλότερου κινδύνου πρόωρου θανάτου.

Μπορούν όμως κάπως να εξηγηθούν τα ευρήματά τους; Σύμφωνα με την εκτίμηση των ερευνητών, δεν είναι η ίδια η απώλεια βάρους που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυτά τα αποτελέσματα, αλλά η αιτία πίσω από αυτή την απώλεια βάρους.

Για παράδειγμα, το κοινό κρυολόγημα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η άνοια και οι καρδιακές, πνευμονικές, νεφρικές ή ηπατικές παθήσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν στους ανθρώπους απώλεια της όρεξης, όπως και τα βαριά συνταγογραφούμενα φάρμακα και εν τέλει να οδηγήσουν στο ακούσιο αδυνάτισμα.

Πότε πολλαπλασιάζεται ο κίνδυνος;

Για τη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε περίπου 17.000 ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω. Στο δείγμα τους περιλήφθηκαν 16.703 Αυστραλοί συμμετέχοντες, ηλικίας 70 ετών και άνω, και 2.411 Αμερικανοί συμμετέχοντες, ηλικίας 65 ετών και άνω, χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου, άνοιας, αναπηρίας ή χρόνιας ασθένειας.

Στοχεύοντας στην εγκυρότητα των αποτελεσμάτων τους, απέκλεισαν περιπτώσεις ατόμων που είχαν πρόσφατα νοσηλευτεί σε νοσοκομείο, επειδή η νοσηλεία συχνά ακολουθείται από απώλεια βάρους λόγω ασθένειας.

Το σωματικό βάρος και η περίμετρος μέσης των συμμετεχόντων μετρήθηκαν στις ετήσιες εξετάσεις τους μεταξύ του 2010 και του 2014.

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους:

  • όσοι άντρες είχαν χάσει περισσότερο από το 10% του σωματικού τους βάρους, είχαν και σχεδόν 290% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα σε σχέση με τους άνδρες με σταθερό βάρος.
  • όσες γυναίκες είχαν χάσει το αντίστοιχο βάρος, διατηρούσαν ένα 114% υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας.
  • σε σύγκριση με τους άνδρες με σταθερό βάρος, όσοι έχασαν 5 έως 10% του σωματικού τους βάρους, διέτρεχαν 33% υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από όλες τις αιτίες.
  • οι γυναίκες, αντίστοιχα, που έχασαν το ίδιο εύρος βάρους, παρουσίαζαν 26% μεγαλύτερη πιθανότητα πρόωρου θανάτου.
  • η απώλεια βάρους άνω του 10% στους άνδρες υποδηλώνει ότι διέτρεχαν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο και 1,78 φορές περισσότερες πιθανότητες στις γυναίκες.

Η συγκεκριμένη συσχέτιση ίσχυε ανεξάρτητα από το αρχικό βάρος των συμμετεχόντων, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και όσοι ήταν παχύσαρκοι, διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, εάν έχαναν περισσότερο από 5% του σωματικού τους βάρους.

Η αύξηση του βάρους, ωστόσο, δεν συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Στις αδυναμίες της μελέτης, περιλαμβάνεται το γεγονός ότι δεν εξετάσθηκαν παράγοντες που ρυθμίζουν το βάρος με την πάροδο του χρόνου, όπως η διατροφή και τα επίπεδα της σωματικής δραστηριότητας.

Διαβάστε επίσης

Αδυνάτισμα: Τρία λάθη που κάνουν όσοι προσπαθούν να χάσουν βάρος

Η Νο1 κίνηση για επιτυχημένη απώλεια βάρους