Τέλος στο σύνηθες φαινόμενο γιο-γιο (yo-yo dieting) θα μπορούσε να φέρει ένα χάπι, να μπλοκάρει δηλαδή την επαναπρόσληψη του βάρους που χάσαμε μέσα από τη δίαιτα -ή και παραπάνω- μετά τη διακοπή της. Πίσω από τη δυνητική θεραπεία που θα διασφαλίζει τα αποτελέσματα του κόπου μας, κρύβεται μια σημαντική ανακάλυψη ερευνητών από το Ινστιτούτο Max Planck για την Έρευνα του Μεταβολισμού και τη Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους που δημοσιεύονται στο Cell Metabolismστον εγκέφαλο υπάρχει ένας «διακόπτης» που ωθεί τους ανθρώπους στην επανάκτηση των κιλών. Αν αυτός ο διακόπτης μπορέσει να απενεργοποιηθεί μέσα από νέες θεραπείες, όχι μόνο δεν θα δούμε τη ζυγαριά να επανέρχεται στις πρώτες ενδείξεις αλλά, κυρίως, θα μειωθεί ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και πρόωρου θανάτου (σύμφωνα με μελέτη σε 7 εκατ. Νοτιοκορεάτες) που έχουν συνδεθεί με αυτήν τη διακύμανση του βαρους.

Η δίαιτα μας αναγκάζει να καίμε περισσότερο λίπος για να έχουμε αρκετή ενέργεια, θέτοντας τον εγκέφαλο σε κατάσταση «πείνας». Στη συνέχεια, το σώμα επιστρέφει στη διαδικασία αποθήκευση λίπους, αναπληρώνοντας τις χαμένες θερμίδες. Η διεθνής ερευνητική ομάδα ανακάλυψε τη χημική οδό πίσω από το φαινόμενο και, όταν την απέκλεισε σε ποντίκια που είχαν χάσει βάρος, τα τελευταία κατάφεραν να διατηρήσουν τη λεπτότερη σωματική τους διάπλαση.

Τα «ένοχα» μονοπάτια του εγκεφάλου

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η δίαιτα προκαλεί βαθιές αλλαγές στον τρόπο που επικοινωνούν μεταξύ τους οι νευρώνες (νευρικά κύτταρα) και, συγκεκριμένα, οι νευρώνες NPY/AgRP που βρίσκονται στον υποθάλαμο και ρυθμίζουν το αίσθημα κορεσμού και πείνας μέσα από την παραγωγή ορεξιογόνων και ανορεξιογόνων νευροπεπτιδίων όπως το Agouti-σχετιζόμενο πεπτίδιο (AgRP).

Όπως έδειξε και η πειραματική διαδικασία, τα τρωκτικά έτρωγαν περισσότερο και αύξαναν ταχύτερα το βάρος τους επειδή αυτοί οι νευρώνες λάμβαναν ισχυρότερα σήματα. Ήταν εντονότερο κατά την έναρξη της δίαιτας, όταν όμως οι επιστήμονες ανέστειλαν επιλεκτικά τους νευρώνες NPY/AgRP, η αύξηση του βάρους περιορίστηκε σημαντικά.

Οι ερευνητές ανέφεραν:

«Μακροπρόθεσμα, ο στόχος μας είναι να ανακαλύψουμε θεραπείες για ανθρώπους που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη διατήρηση του μειωμένου βάρους μετά από δίαιτα. Για να το πετύχουμε, συνεχίζουμε να διερευνούμε πώς θα μπορούσαμε να μπλοκάρουμε τους μηχανισμούς που μεσολαβούν στην ενίσχυση των νευρικών οδών και στους ανθρώπους. Η προκείμενη μελέτη ενισχύει την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι νευρωνικοί χάρτες του ανθρώπινου εγκεφάλου ελέγχουν την πείνα.

»Είχαμε προηγουμένως αποκαλύψει ένα βασικό σύνολο άνωθεν νευρώνων που κανονικά δημιουργούν συνάψεις και διεγείρουν τους νευρώνες που παράγουν το ορεξιογόνο πεπτίδιο AgRP. Στην παρούσα μελέτη, διαπιστώνουμε ότι η φυσική νευροδιαβιβαστική σύνδεση μεταξύ αυτών των δύο νευρώνων, μέσα από μια διαδικασία που ονομάζεται συναπτική πλαστικότητα, αυξάνεται σημαντικά με τη δίαιτα και την απώλεια βάρους, και αυτό οδηγεί μακροπρόθεσμα σε έντονη πείνα»

Διαβάστε επίσης:

Απώλεια βάρους: Πόση σημασία έχει το timing των γευμάτων

Αδυνάτισμα: Τρεις τεχνικές που βοηθούν να πείτε «αντίο» στα περιττά κιλά

Πόσα λεπτά αρκούν για να κερδίσετε περισσότερα χρόνια ζωής