Μια δίαιτα χαμηλής πρόσληψης υδατανθράκων – γνωστή και ως κετογονική – βρέθηκε στο μικροσκόπιο των επιστημόνων, οι οποίοι διερεύνησαν τους δυνητικούς κινδύνους που ελλοχεύουν για την υγεία της καρδιάς. Τα αποτελέσματα της νέας έρευνας παρουσιάστηκαν στην ετήσια επιστημονική συνεδρία του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας.

Η κετογονική δίαιτα είναι εξαιρετικά δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, κυρίως χάρη στη συμβολή της στην απώλεια βάρους, αλλά και τη διαχείριση παθήσεων, όπως ο διαβήτης. Πρόκειται για ένα διατροφικό πρότυπο, στο οποίο ένα 60-80% των ημερήσιων θερμίδων προσλαμβάνεται από λιπαρά τρόφιμα, όπως το τυρί, το αβοκάντο και το ψάρι, ενώ ένα 20-30% από πρωτεΐνες. Όσοι ακολουθούν αυτή τη δίαιτα προσπαθούν να καταναλώνουν όσο το δυνατόν λιγότερους υδατάνθρακες, περιορίζοντας τρόφιμα όπως το ψωμί, το ρύζι και οι πατάτες.

Οι υδατάνθρακες, ωστόσο, είναι απαραίτητοι για τον οργανισμό, αποτελώντας την κύρια πηγή ενέργειας του σώματος. Η έλλειψή τους ωθεί τον οργανισμό στην «κέτωση», κατά την οποία το σώμα αρχίζει να διασπά λίπη για να εξασφαλίσει την απαραίτητη ενέργεια, οδηγώντας σε μεγαλύτερες καύσεις και, τελικά, απώλεια βάρους. Παράλληλα, μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, προλαμβάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ακολουθούν φανατικά αυτή τη διατροφή, όμως Καναδοί ερευνητές επισημαίνουν ότι ίσως τελικά δεν κρύβει μόνο οφέλη, αλλά και κινδύνους.

Η καναδική μελέτη παρακολούθησε περί τους 1.525 ανθρώπους για 12 χρόνια, εκ των οποίων η πλειονότητα ήταν γυναίκες, ηλικίας κατά μέσο όρο 54 ετών, ενώ όλοι θεωρούνταν υπέρβαροι. Εκ των συμμετεχόντων, οι 305 είχαν υιοθετήσει την κετογονική δίαιτα, ενώ οι υπόλοιποι θεωρήθηκε ότι ακολουθούσαν μια τυπική διατροφή. Αφού συνυπολογίστηκαν παράγοντες όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα και η παχυσαρκία, οι μελετητές διαπίστωσαν ότι το 9,8% των ατόμων που ακολουθούσαν την κετογονική δίαιτα υπέστη σοβαρό καρδιακό επεισόδιο, όπως έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο και απόφραξη των αρτηριών. Αντιθέτως, μόλις ένα 4,3% των ατόμων που ακολουθούσαν μια τυπική διατροφή αντιμετώπισε σοβαρά καρδιακά επεισόδια την ίδια περίοδο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα αποτελέσματα αυτά προέκυψαν καθώς διαπιστώθηκε ότι η κετογονική δίαιτα μπορεί να ανεβάσει την «κακή» χοληστερόλη (LDL), καθώς και την απολιποπρωτεΐνη Β, μια πρωτεΐνη που βοηθά στη μεταφορά λίπους στο σώμα. Το σώμα μας παράγει φυσικά «κακή» χοληστερόλη, ωστόσο η κετογονική δίαιτα φαίνεται ότι ενισχύει την παραγωγή της σε υπερβολικά υψηλά ποσοστά. Η LDL συμβάλλει στη συσσώρευση φλεγμονωδών λιπών στις αρτηρίες, με αποτέλεσμα ή να προκαλεί στένωση ή φραγή, οδηγώντας σε καρδιακά επεισόδια.

Τα ευρήματα χρήζουν περαιτέρω μελέτης, καθώς ένας σημαντικός περιορισμός της παρούσας έρευνας ήταν ότι οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν για τη διατροφή τους μόνο μία φορά, γεγονός που σημαίνει ότι ενδέχεται να μην τήρησαν το ίδιο διατροφικό πρότυπο καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης.

Η επικεφαλής της έρευνας, δρ. Iulia Iatan, γιατρός στο Κέντρο Καινοτομίας Καρδιάς και Πνευμόνων του βρετανικού Πανεπιστημίου Columbia, σχολίασε σχετικά με τα αποτελέσματα: «Διαπιστώσαμε ότι οι συμμετέχοντες με τα υψηλότερα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο πρόκλησης καρδιαγγειακών επεισοδίων. Δεδομένου του ότι η δίαιτα κέτο ενισχύει την κακή χοληστερόλη, προτείνουμε στα άτομα που σκέφτονται να ακολουθήσουν την εν λόγω διατροφή να συμβουλευτούν πρώτα κάποιον ειδικό, να παρακολουθούν τακτικά τα επίπεδα χοληστερόλης τους, αλλά και να διαχειριστούν άλλους παράγοντες κινδύνου όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η σωματική αδράνεια και το κάπνισμα».

Διαβάστε ακόμη:

Kετογονική δίαιτα: Ποιοι αδυνατίζουν ευκολότερα με αυτό τον τύπο διατροφής

Κετογονική δίαιτα: Σε πόσες μέρες φέρνει τα καλύτερα αποτελέσματα

Κετογονική δίαιτα: Πόσο βοηθά τους ασθενείς που λαμβάνουν χημειοθεραπεία