Για να είμαστε πιο ακριβείς το ερώτημα είναι αν η γέννηση ενός «μεγάλου» μωρού (μωρά με μακροσωμία ή αλλιώς μωρά που ζυγίζουν πάνω από τέσσερα κιλά) από μια γυναίκα που δεν έχει παρουσιάσει διαβήτη κύησης μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες της για σακχαρώδη διαβήτη μετεπειτα στη ζωή της.

Είναι ήδη γνωστό ότι ο διαβήτης κύησης αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 μετέπειτα στη ζωή της γυναίκας. Επίσης ο διαβήτης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετίζεται με αυξημένες πιθανότητες γέννησης μωρών με μακροσωμία (άνω των τεσσάρων κιλών) ή ανάπτυξης εμβρύων μεγάλων για την αντίστοιχη ηλικία κύησης.

Το ερώτημα που δεν έχει μελετηθεί ωστόσο, είναι το αν μια γυναίκα χωρίς διαβήτη κύησης η οποία φέρνει στον κόσμο ένα μεγάλο μωρό επίσης κινδυνεύει από διαβήτη αργότερα στη ζωή της.

Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Obstetrics & Gynecology διερεύνησε αυτό το ερώτημα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες χωρίς διαβήτη κύησης που γέννησαν μεγαλόσωμα μωρά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης προδιαβήτη ή διαβήτη τύπου 2 10-14 χρόνια μετά τον τοκετό, συγκριτικά με όσες γέννησαν μωρά εντός του φυσιολογικού εύρους βάρους.

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές μελέτησαν 4.025 άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη παρακολούθησης HAPO (Hyperglycemia and Adverse Pregnancy Outcome Follow-up Study) και τα οποία δεν είχαν διαβήτη κύησης. Εξ αυτών το 13% γέννησαν ένα μεγαλόσωμο μωρό, το 8% ένα μικρό για την ηλικία κύησης μωρό και το 79% ένα μωρό εντός των φυσιολογικών ορίων όσον αφορά το μέγεθος και το βάρος.

Τα στοιχεία αποκάλυψαν ότι 10-14 χρόνια μετά τον τοκετό το 20% των γυναικών διαγνώστηκαν με προδιαβήτη ή διαβήτη και ότι η συχνότητα του προδιαβήτη ή διαβήτη ήταν υψηλότερη σε όσες είχαν γεννήσει μεγαλόσωμα μωρά (24,8%) συγκριτικά με όσες είχαν φέρει στον κόσμο μωρά φυσιολογικού βάρους (19,7%) ή πιο αδύνατα (15,4%).

«Πολύ συχνά στην κλινική πράξη, όταν βλέπουμε μεγάλα μωρά χωρίς διαβήτη κύησης της μητέρας δεν αναλογιζόμαστε τις μετέπειτα συνέπειες για την υγεία της γυναίκας», εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ Kartik K. Venkatesh επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μαιευτικής και γυναικολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πολιτειακού Πανεπιστημίου στο Οχάιο. «Η έρευνά μας υποδηλώνει ότι μπορεί  να υπάρχουν συνέπειες για την υγεία του εγκύου ακόμη και χωρίς να έχει παρουσιάσει διαβήτη κύησης όταν έχει γεννήσει ένα βρέφος μεγαλύτερου μεγέθους. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να παρακολουθείται επί μακρόν η υγεία μεγάλων ομάδων του πληθυσμού και τα μωρά τους, ανεξαρτήτως αν είχαν διαβήτη κύησης» καταλήγει.

Διαβάστε επίσης

Πότε ο διαβήτης κύησης οδηγεί σε σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2

Διαβήτης κύησης: Παράγοντας κινδύνου για τη μελλοντική υγεία του παιδιού

Διαβήτης Κύησης: Μπορεί να επηρεάσει την ταχύτητα γήρανσης του παιδιού