Αμερικανική μελέτη από το Πανεπιστήμιο Rutgers έδειξε τον αυξημένο κίνδυνο που διατρέχουν παιδιά τα οποία γεννήθηκαν από μητέρες με διαβήτη κατά την εγκυμοσύνη για σοβαρές παθήσεις όπως παχυσαρκία και υπέρταση στην πορεία της ζωής τους, καθώς και την ταχύτερη βιολογική τους γήρανση.

Η έρευνα που δημοσιεύεται στο Epigenetics, διερεύνησε τη γήρανση σε κυτταρικό επίπεδο σε πάνω από 1.000 περιπτώσεις παιδιών στην Κίνα. Οι επιστήμονες εξέτασαν την έκθεσή τους στον διαβήτη κύησης κατά την εμβρυική ζωή και τη μεθυλίωση του DNA τους  (την επιγενετική φαινοτυπική ή βιολογική τους ηλικία) γεγονός που υποδεικνύει πώς έκθεση σε παράγοντες της ενδομήτριας ζωής ήδη αντανακλά την πραγματική βιολογική ηλικία από την παιδική ακόμα ηλικία.

Η ταχεία γήρανση, η οποία συμβαίνει όταν η εκτιμώμενη ηλικία μεθυλίωσης του DNA ενός ατόμου είναι μεγαλύτερη από τη χρονολογική ηλικία του, έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται με κινδύνους για την καρδιαγγειακή υγεία αλλά και τη συνολική υγεία στη μετέπειτα ζωή.

Αναλυτικά, οι ερευνητές υπολόγισαν την επιγενετική ηλικία 1.156 παιδιών ηλικίας 3 έως 10 ετών από το Tianjin της Κίνας, για να διαπιστώσουν αν και πόσο απείχε από τη χρονολογική τους ηλικία.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες με διαβήτη κατά την κύηση είχαν μεγαλύτερη επιγενετική ηλικία, η οποία συνδεόταν με μεγαλύτερο σωματικό βάρος και ποσοστό σωματικού λίπους, υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος, μεγαλύτερη περίμετρο βραχίονα και υψηλότερη αρτηριακή πίεση.

Σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια Stephanie Shiau από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Rutgers, τα ευρήματα φωτίζουν τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του διαβήτη κύησης στην επιγενετική γήρανση των παιδιών, με τα σχετικά αρνητικά επακόλουθα για τη μελλοντική τους υγεία.

Κατόπιν τούτων, οι ερευνητές κρίνουν αναγκαίες περαιτέρω μελέτες επί μακρόν και σε ευρύ δείγμα για την αξιολόγηση της σύνδεσης επιγενετικής ηλικίας και μεταγενέστερης εμφάνισης καρδιομεταβολικών νοσημάτων στην ενήλικη ζωή.

 

Διαβάστε επίσης:

Η διατροφή που αποτρέπει τον διαβήτη κύησης και την αύξηση του βάρους

Ελληνική μελέτη αποκαλύπτει ποιες γυναίκες κινδυνεύουν από διαβήτη κύησης

Παιδική παχυσαρκία: Αυτός ο συνδυασμός βοηθά το παιδί να χάσει βάρος