Ελπίδες για την αναχαίτιση του στρεπτόκοκκου Α δίνουν νεότερα ερευνητικά στοιχεία. Ερευνητές στη Σουηδία κατάφεραν να εντοπίσουν το αντίσωμα που καταπολεμά τα βακτήρια του στρεπτόκοκκου με έναν ασυνήθιστο τρόπο, το οποίο πιστεύουν ότι θα μπορούσε να αποτελέσει το κλειδί για την ανάπτυξη ενός εμβολίου.

Ο στρεπτόκοκκος Α προκαλεί συνήθως μια ήπια λοίμωξη, που σε σπάνιες περιπτώσεις όμως θα μπορούσε να οδηγήσει και σε θάνατο. Εάν εντοπιστεί εγκαίρως, η λοίμωξη μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά. Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι, εάν τα βακτήρια γίνουν ανθεκτικά στα φάρμακα, αυτό θα αποτελούσε μια μεγάλη απειλή για τη δημόσια υγεία.

Συνολικά, η λοίμωξη έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερα από 20 παιδιά τους τελευταίους μήνες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το μοναδικό αντίσωμα

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Lund ανέλυσαν δείγματα αίματος ασθενών που είχαν αναρρώσει από σοβαρή λοίμωξη με στρεπτόκοκκο Α, για να διαπιστώσουν πώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα είχε καταπολεμήσει τα βακτήρια. Χαρτογραφώντας τα αντισώματα, κατάφεραν να εντοπίσουν όσα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την παρασκευή φαρμάκων ή εμβολίων μόλις εκδηλωθεί μια λοίμωξη.

Αν και μέχρι τώρα προηγούμενες ερευνητικές προσπάθειες είχαν αποτύχει να αναπτύξουν θεραπείες με βάση τα αντισώματα με αυτή τη μέθοδο, η σουηδική ομάδα κατέληξε σε ένα αντίσωμα που λειτουργεί με έναν ιδιαίτερο και μοναδικό τρόπο κατά του στρεπτόκοκκου A.

Τα αντισώματα μοιάζουν αρκετά με το γράμμα Υ. Αυτό που εντόπισαν με την ονομασία Ab25, χρησιμοποίησε τους δύο «βραχίονές» του για να αγκιστρωθεί σε δύο διαφορετικά μέρη μιας πρωτεΐνης στην επιφάνεια του βακτηρίου του στρεπτόκοκκου A, που ονομάζεται πρωτεΐνη Μ.

Όπου εντοπίστηκε αυτή η μοναδική διαδικασία, ο οργανισμός μπόρεσε να οργανώσει μια ισχυρή απόκριση στο βακτήριο του στρεπτόκοκκου.

«Η διαπίστωση αυτή ξεκλειδώνει νέες δυνατότητες εκεί όπου προηγούμενες προσπάθειες για την ανάπτυξη ενός εμβολίου απέτυχαν. Το αντίσωμα που χρησιμοποιήσαμε έχει τη δυνατότητα να προστατεύει από τη μόλυνση» επισημαίνει ο Δρ. Wael Bahnan, Aνοσολόγος στο Πανεπιστήμιο του Lund και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Επιπλέον, η ομάδα διεξήγαγε περαιτέρω δοκιμές του αντισώματος σε ζώα και διαπίστωσε ότι ήταν σε θέση να παράγει ισχυρή ανοσολογική απόκριση κατά των βακτηρίων. Τα ερευνητικά ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο EMBO Molecular Medicine.

Διαβάστε επίσης:

Στρεπτόκοκκος Α: Μετά τη Βρετανία επελαύνει και στην υπόλοιπη Ευρώπη – Συναγερμός στις ΗΠΑ

Ιώσεις: Η αναγκαία ασφάλιση για το παιδί – Επιλέξτε την έξυπνα