Σε κατάσταση συναγερμού έχουν περιέλθει τα παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας, με τις εικόνες να παραπέμπουν στις σκληρές ημέρες της πανδημίας του κορωνοϊού σύμφωνα με τους επιστήμονες που προειδοποιούν για ένα ορμητικότερο κύμα λοιμώξεων μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με πρωταγωνιστή το βακτήριο του στρεπτόκοκκου.

Όπως ανέφερε σχετικά το «ΘΕΜΑ», στο μεγαλύτερο νοσοκομείο παίδων, το «Αγία Σοφία», οι προσελεύσεις στα Επείγοντα τον περασμένο μήνα ήταν αυξημένες κατά 37% και οι νοσηλείες κατά 17% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2019. Δοθείσης της επιβάρυνσης από τα αυξημένα κατά 40% περιστατικά γρίπης, η οποία κυριαρχεί σε παιδιά και εφήβους καταπονώντας τον οργανισμό τους, με τον συγκυτιακό ιό (RSV) σε μεγάλη κυκλοφορία και την απειλή του στρεπτόκοκκου στον ορίζοντα, η απόκτηση ιδιωτικής ασφάλισης υγείας για το παιδί είναι πιο αναγκαία από ποτέ.

Διαθέσιμες επιλογές

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι ασφάλισης του παιδιού, μέσα από δικό του αυτόνομο πρόγραμμα είτε βάζοντας κάτω από τις δικές σας «ασφαλιστικές φτερούγες». Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να λάβετε υπ΄όψιν κάποιες λεπτομέρειες.

1. Ασφάλιση μέσω εργασίας: Είναι αρκετά συνήθως τρόπος ο γονέας να ασφαλίζει ως εξαρτώμενο μέλος το παιδί, είτε πρόκειται για το δημόσιο ταμείο είτε για κάποιο ομαδικό ασφαλιστήριο υγείας που προσφέρουν πολλοί εργοδότες στους εργαζομένους τους. Ωστόσο, πρέπει να έχετε υπ’ όψιν ότι στην πρώτη περίπτωση δεν θα γλιτώσετε αναμονές, κρίσιμες σε κάποιες περιπτώσεις, είτε πρόκειται για μια επείγουσα κατάσταση του παιδιού είτε για έναν διαγνωστικό έλεγχο. Ως προς τη δεύτερη περίπτωση, ενδέχεται:

  • το πρόγραμμα να μην προβλέπει προσθήκη εξαρτώμενου μέλους ή να περιορίζεται στην ασφάλιση του/της συζύγου
  • διακόπτεται σε περίπτωση που παραιτηθείτε, απολυθείτε ή εφόσον διέκοψε το πρόγραμμα ο εργοδότης.

2. Ένταξη στο ατομικό ασφαλιστήριο του γονέα: Πολλοί γονείς επιλέγουν λόγω ευκολίας ή για την αποφυγή επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού την ένταξη του παιδιού στο δικό τους νοσοκομειακό πρόγραμμα ως εξαρτώμενο μέλος. Τα οικογενειακά συμβόλαια υγείας προκρίνονται από πολλούς γονείς ως μια συμφέρουσα επιλογή που μπορεί να καλύψει επί παραδείγματι μια πυρηνική οικογένεια με δύο ανήλικα παιδιά έναντι 1.000€ ετησίως αντί 1.500€ περίπου που θα στοίχιζε η αυτόνομη ασφάλιση κάθε μέλους. Ωστόσο κρύβουν πολλές παγίδες με κυριότερη να μείνει το παιδί ανασφάλιστο αν ο συμβαλλόμενος γονέας δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις του συμβολαίου του, οπότε θα διακοπεί. Διαβάστε σχετικά εδώ.

3. Αυτόνομο πρόγραμμα για το παιδί: Η ασφάλιση της υγείας των παιδιών μέσω ιδιωτικού προγράμματος είναι από τους ευκολότερους και ταχύτερους τρόπους για την ολοκληρωμένη κάλυψή του, με πολύ υψηλό ασφαλιζόμενο κεφάλαιο, χαμηλό ασφάλιστρο λόγω μικρής ηλικίας (π.χ. 115€ ετησίως) και, συνήθως, απουσίας προβλημάτων υγείας.

Εν μέσω ενός δύσκολου χειμώνα, θα πρέπει να είστε σε εγρήγορση και προετοιμασμένοι. Τα ιδιωτικά ασφαλιστήρια υγείας προσφέρουν δωρεάν ή έναντι χαμηλού κόστους επισκέψεις σε παιδιάτρους. Επιπλέον, θα ήταν χρήσιμο να ενημερωθείτε από την ασφαλιστική σας εταιρεία ή τον σύμβουλο τι προβλέπεται για τα strep test, αν καλύπτονται μόνο κατά την προσέλευση στα επείγοντα ή και στον παιδίατρο.