Έχοντας ένα ισχυρό κίνητρο, είναι αρκετά πιο εύκολο να χάσουμε βάρος -όλοι το ξέρουμε αυτό. Εάν μάλιστα το κίνητρο είναι χρηματικό, το όφελος που αποκομίζουμε θα μπορούσε να είναι μέχρι και διπλάσιο.

Σύμφωνα με νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine, όσα παχύσαρκα άτομα προσπάθησαν να χάσουν βάρος επί πληρωμή, κατάφεραν και διπλασίασαν το ποσοστό απώλειας του βάρους.

Οι επιστήμονες εστίασαν σε 668 άτομα την περίοδο μεταξύ Νοεμβρίου 2017 και Μαΐου 2021. Οι συμμετέχοντες ζύγιζαν κατά μέσο όρο 98,8 κιλά στην αρχή της μελέτης , με Δείκτη Μάζας Σώματος σχεδόν 38 – κατατάσσοντάς τους στην κατηγορία της νοσογόνου παχυσαρκίας, ηλικίας 18 έως 70 ετών.

Η ερευνητική ομάδα χώρισε τους συμμετέχοντες σε τρεις ομάδες, με την καθεμία να έχει ως στόχο να χάσει περίπου το 5% του σωματικού της βάρους -δηλαδή 4,5 κιλά- μέσα σε έξι μήνες, με την καθοδήγηση μιας ειδικά διαμορφωμένης ομάδας και παρακολουθώντας μαθήματα διαχείρισης βάρους.

Τους δόθηκε επίσης μια ψηφιακή ζυγαριά, ένα ημερολόγιο διατροφής και μια συσκευή παρακολούθησης για να παρακολουθούν την πρόοδό τους. Παράλληλα, οι ειδικοί συνέστησαν να ζυγίζονται τρεις φορές την εβδομάδα, να τηρούν ημερολόγιο διατροφής πέντε ημέρες την εβδομάδα και να συμπληρώνουν 75 λεπτά σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα, με απώτερο σκοπό τα 150 λεπτά τους δύο τελευταίους μήνες.

Τα κίνητρα

Η μια ομάδα δεν έλαβε κανένα χρηματικό έπαθλο. Στις δύο άλλες ομάδες όμως, προσφέρθηκαν οικονομικά κίνητρα που τους επέτρεπαν να κερδίσουν έως και 750 δολάρια κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης.

Στη μία ομάδα προσφέρθηκαν μετρητά ανάλογα με το πόσο συχνά παρακολουθούσαν τα μαθήματα, γυμνάζονταν και τηρούσαν το ημερολόγιο διατροφής. Καθένας από τους συμμετέχοντες έλαβε 150 δολάρια με την εγγραφή και την παρακολούθηση των μισών από τα μαθήματα διαχείρισης βάρους τον πρώτο μήνα.

Τους προσφέρθηκαν επίσης 60 δολάρια το μήνα για να συμμετέχουν τουλάχιστον στις μισές από τις εβδομαδιαίες εκπαιδευτικές συνεδρίες του προγράμματος από τον δεύτερο έως τον έκτο μήνα της μελέτης, 30 δολάρια το μήνα για να χρησιμοποιούν το ημερολόγιο τροφίμων πέντε ημέρες την εβδομάδα και να ζυγίζονται τρεις φορές την εβδομάδα, και 20 δολάρια το μήνα για την ολοκλήρωση των στόχων της σωματικής δραστηριότητας.

Στην τελευταία ομάδα, τα χρηματικά κίνητρα των συμμετεχόντων συνδέθηκαν ανάλογα με το πόσο βάρος έχασαν ως εξής: τον πρώτο μήνα, τους προσφέρθηκαν 50 δολάρια, εάν έχαναν από 1,5 έως 2,5% του βάρους τους ή 100 δολάρια εάν έχαναν περισσότερο από 2,5%.

Τους επόμενους δύο μήνες, είχαν την ευκαιρία να κερδίσουν 50 δολάρια το μήνα αν έχαναν 2,5 έως 5% του βάρους τους ή 100 δολάρια το μήνα, εάν έχαναν περισσότερο από 5%.

Τους τελευταίους δύο μήνες, τους καταβάλλονταν 100 δολάρια το μήνα για απώλεια 2,5 έως 5% του βάρους τους ή 150 δολάρια το μήνα για απώλεια άνω του 5% του βάρους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν ως κίνητρο τα χρήματα, έχασαν κατά μέσο όρο διπλάσιο βάρος από εκείνους που δεν τους προσφέρθηκαν χρηματικά κίνητρα.

Ειδικότερα, και οι δύο ομάδες έχασαν 4,8 κιλά και 4,5 κιλά αντίστοιχα, ενώ αντίθετα, η ομάδα χωρίς οικονομικά κίνητρα έχασε 2,2kg κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης.

Διαβάστε επίσης

Αδυνάτισμα: Τρία λάθη που κάνουν όσοι προσπαθούν να χάσουν βάρος

Αδυνάτισμα: Έτσι θα χάσετε διπλάσια κιλά – Δείτε τον τρόπο