Αν ένα πολυπληθές σπίτι ή η μια μεγάλη οικογένεια δεν ακούγεται σαν το ιδανικό σενάριο της ζωής σας, μια συνολικότερη μελέτη σχετικά με τους παράγοντες που μπορούν να αποτρέψουν την άνοια ίσως σας βάλουν σε σκέψεις.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Healthy Longevity, η συμβίωση με άλλους και η συμμετοχή στην κοινότητα, συνθήκες που εξαλείφουν κάθε συναίσθημα μοναξιάς, μπορούν να σώσουν το μυαλό μας.

Προηγούμενες μελέτες έχουν αποδείξει ήδη τη σύνδεση μεταξύ της άνοιας και των ασθενέστερων κοινωνικών συνδέσεων, όπως με τη μοναξιά και τις λιγότερες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Μέχρι τώρα όμως, τα στοιχεία περιορίζονταν μόνο σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική, ενώ αντίστοιχα δεν είχαν προσδιοριστεί ακριβώς το είδος ή η ποσότητα των κοινωνικών συνδέσεων που θεωρούνται απαραίτητα για την υγιή γήρανση του εγκεφάλου.

Γι’ αυτό, η παρούσα μελέτη από το Κέντρο για την υγιή γήρανση του εγκεφάλου (CHeBA) του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϋ, διερεύνησε τους διαφορετικούς τύπους κοινωνικών συνδέσεων, για να διαπιστωθεί ποιοι είχαν τα πιο ισχυρά αποτελέσματα σε σχέση με τη μείωση του κινδύνου γνωστικής έκπτωσης και άνοιας.

«Εξετάσαμε μια σειρά από δείκτες των κοινωνικών συνδέσεων σε περίπου 40.000 άτομα από 13 διεθνείς μελέτες», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας δρ. Suraj Samtani, μεταδιδακτορικός συνεργάτης και ειδικός σε θέματα κοινωνικής υγείας στο CHeBA. «Οι προηγούμενες αναλύσεις πολλαπλών διεθνών μελετών έχουν πολλούς περιορισμούς» επισημαίνει.

«Στόχος μας ήταν να διερευνήσουμε τη σχέση μεταξύ διαφόρων δεικτών κοινωνικών συνδέσεων και του ρυθμού ετήσιας μεταβολής της γνωστικής ικανότητας. Αναλύσαμε διαχρονικά δεδομένα από έξι ηπείρους, γεγονός που καθιστά αυτή την ανάλυση την πιο αντιπροσωπευτική που έχει γίνει μέχρι σήμερα σχετικά με τις κοινωνικές συνδέσεις και τη γνωστική έκπτωση. Εξετάσαμε επίσης κάθε μεταβλητή κοινωνικής σύνδεσης ξεχωριστά, για να συγκρίνουμε τις επιπτώσεις τους στη γνωστική εξασθένιση» εξηγεί.

Οι παράμετροι που σώζουν το μυαλό 

«Διαπιστώσαμε ότι η συγκατοίκηση σε ένα σπίτι με ένα ή περισσότερα άτομα και η εβδομαδιαία συμμετοχή σε ομάδες της κοινότητας είχαν τα πιο ισχυρά αποτελέσματα σε όλες τις μελέτες, υποδεικνύοντας ότι αυτοί οι παράγοντες αποτελούν τα θεμελιώδη συστατικά στη συσχέτιση με τη μικρότερη γνωστική εξασθένιση» επισημαίνει ο συν-συγγραφέας και συνδιευθυντής του CHeBA καθηγητής Henry Brodaty.

«Εντοπίσαμε επίσης μια συσχέτιση μεταξύ της απώλειας του αισθήματος της μοναξιάς με έναν βραδύτερο ρυθμό γνωστικής φθοράς» συμπλήρωσε.

Τέλος, οι ερευνητές δεν εντόπισαν κάποια σημαντική σύνδεση μεταξύ του βαθμού κοινωνικής υποστήριξης, της ύπαρξης ενός έμπιστου ατόμου ή της ικανοποίησης από τη σχέση και της γνωστικής εξασθένισης.

Η μελλοντική έρευνα θα είναι σημαντική για την επαλήθευση αυτών των ευρημάτων και, κυρίως, για να προσδιοριστεί εάν οι παρεμβάσεις σε ατομικό ή κοινωνικό επίπεδο μπορούν να βελτιώσουν την κοινωνική σύνδεση και να ανακουφίσουν από το αίσθημα της μοναξιάς.

Διαβάστε ακόμη:

Άνοια: Οι ασκήσεις που προλαμβάνουν την εξασθένηση της μνήμης

Άνοια: Το χαρακτηριστικό που αυξάνει τον κίνδυνο – Μπορείτε να το αλλάξετε

Οι πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση αυξάνουν τον κίνδυνο μελλοντικής άνοιας – Τι ισχύει για υπολογιστές