Μερικοί άνθρωποι έχουν ένα μικρό άγχος σχετικά με το εάν αυτός που θα κρατάει το νυστέρι στην επέμβαση που θα υποβληθούν θα είναι άντρας ή γυναίκα. Είναι όμως ένας παράγοντας που δε θα πρέπει να τους ανησυχεί, όπως αποκαλύπτει νεότερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMJ.

Ειδικότερα, μικρό ρόλο παίζει τελικά το φύλο του χειρουργού στην επιτυχία ενός χειρουργείου, καθώς δεν παρατηρήθηκε καμία διαφορά στα ποσοστά θανάτου ή επιπλοκών μεταξύ ανδρών και γυναικών χειρουργών, όπως αναδεικνύουν τα ερευνητικά στοιχεία.

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές αξιολόγησαν δεδομένα που αφορούσαν περίπου 300.000 χειρουργικές επεμβάσεις, από την Ιαπωνική Εθνική Κλινική Βάση Δεδομένων, η οποία περιέχει λεπτομερείς πληροφορίες για περισσότερο από το 95% των χειρουργικών επεμβάσεων που πραγματοποιούνται στην Ιαπωνία.

Οι επεμβάσεις που επιλέχθηκαν πραγματοποιήθηκαν μεταξύ του 2013 και του 2017, εστιάζοντας ειδικά σε τρεις κοινές επεμβάσεις για τον καρκίνο του στομάχου και του ορθού. Η συγκεκριμένη επιλογή έγινε, διότι ο αριθμός των γυναικών χειρουργών που πέρασαν το κατώφλι του χειρουργείου ήταν επαρκής για την ανάλυση.

Οι γυναίκες χειρουργοί πραγματοποίησαν μόνο το 5% των εν λόγω επεμβάσεων και ήταν λιγότερο πιθανό από τους άνδρες να εργάζονται σε χειρουργικά κέντρα με μεγάλο φόρτο εργασίας. Επιπλέον, είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να χειρουργήσουν ασθενείς με καταστάσεις υγείας μεγάλου ρίσκου για τη ζωή τους, όπως με υποθρεψία, ασθενείς που λαμβάνουν στεροειδή για μεγάλο χρονικό διάστημα ή με προχωρημένο καρκίνο.

Παρ’ όλα αυτά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχαν διαφορές στις επιδόσεις και στα αποτελέσματα.

Αν και οι γυναίκες χειρουργοί εξακολουθούν να αποτελούν τη μειοψηφία παγκοσμίως, στην Ιαπωνία είναι πιο πιθανό γυναίκες χειρουργοί να αναλαμβάνουν τις δύσκολες περιπτώσεις ασθενών σε σύγκριση με τους άντρες συναδέλφους τους. Όμως, είναι χαρακτηριστικό ότι στη χώρα οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 22% των γιατρών και περίπου το 6% των χειρουργών.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές σχετικά με την αντιπροσώπευση των δύο φύλων στον τομέα της χειρουργικής, οι γυναίκες αποτελούν το 22% των χειρουργών στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 28% στον Καναδά και το 33% στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Διαβάστε επίσης: 

Χειρουργικές επεμβάσεις μετά μουσικής στην Ελλάδα – Ροκ και λαϊκά μειώνουν το άγχος

Αναβάλετε διαρκώς το χειρουργείο; Αυτός είναι ο λόγος που διστάζετε