Εκτός από τις επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις που μας οδηγούν άμεσα και αναπόδραστα στο χειρουργικό τραπέζι, υπάρχουν και οι προγραμματισμένες ή αλλιώς  επιλεκτικές χειρουργικές επεμβάσεις που, παρόλο που δεν ποσκοπούν στην ίαση μιας απειλητικής για τη ζωής  κατάσταση, γεννούν αρκετή ανησυχία για την εξέλιξή τους και η απόφαση για την πραγματοποίησή τους συνοδεύεται από μεγάλο δισταγμό. Στο τέλος όμως, σύμφωνα με σχετική μελέτη, ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών μένει ικανοποιημένο με το αποτέλεσμα.

Η πανδημία έθεσε αρκετές τέτοιες χειρουργικές επεμβάσεις εκτός προγραμματισμού. Τώρα όμως που σιγά σιγά το σύστημα υγείας αποσυμφορείται, είναι ευκαιρία να προγραμματιστούν σύμφωνα με τον δρ. Jeffrey Kullgren, αναπληρωτή καθηγητή εσωτερικής ιατρικής στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν στο Ann Arbor. Θεωρεί μάλιστα ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συζητήσετε τις ανησυχίες σας με το γιατρό σας.

Οι συγκεκριμένες επεμβάσεις αφορούν κυρίως την αντιμετώπιση διάφορων καταστάσεων που θα διευκολύνουν την καθημερινότητα των ατόμων όπως η αφαίρεση του καταρράκτη ή της χοληδόχου κύστης αλλά και καθάρα αισθητικές παρεμβάσεις.

Τι διαπίστωσε η έρευνα

Η έρευνα πραγματοποιηθήκε μέσω διαδικτύου και μέσω τηλεφώνου και αφορούσε περισσότερους από 2.100 Αμερικανούς ηλικίας 50 έως 80 ετών. Το 30% ανέφερε ότι είχε σκεφτεί να υποβληθεί σε κάποια προαιρετική χειρουργική επέμβαση τα τελευταία πέντε χρόνια, χωρίς όμως να προβεί σε κάποια ενέργεια.

Τι τους κράτησε πίσω από το να προγραμματίσουν ένα ραντεβού; Τα δύο τρίτα των συγκεκριμένων συμμετεχόντων ανησυχούσε για τον πόνο και τη δυσφορία της εγχείρισης, το 57% για την δυσκολία στην ανάρρωση, το 46% για το κόστος της επέμβασης, το 34% για το αν κάποιος θα μπορεί να τους φροντίζει μετά την επέμβαση και το 17% για την φροντίδα που δεν θα μπορούν να παρέχουν στην οικογένεια.

Επιπλέον, σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι συμμετέχοντες, το 46%, ανησυχούσαν σχετικά με το αν θα ήταν εφικτό να λείψουν από την εργασία τους.

Όσον αφορά αυτούς που τελικά υποβλήθηκαν σε μια επιλεκτική χειρουργική επέμβαση τα τελευταία πέντε χρόνια, τα δύο τρίτα αυτών δήλωσαν μεγάλη ικανοποίηση με το αποτέλεσμα. Ωστόσο, το ίδιο ικανοποιημένοι δεν έμειναν όσοι είχαν κακή σωματική κατάσταση (53%), σε σύγκριση με όσους είχαν καλή ή εξαιρετική σωματική υγεία (79%). Παρόμοια αποτελέσματα παρατηρήθηκαν και για όσους ανέφεραν διαταραχές στη ψυχική τους υγεία.

Τέλος, όσοι είχαν σκεφτεί να υποβληθούν σε μια τέτοια επέμβαση αλλά παρέμεινα διστακτικοί, το 46% ανησυχούσε για μια πιθανή έκθεση στον κορωνοϊό. Όσοι μάλιστα είχαν εμβολιαστεί, ανησυχούσαν λιγότερο σε σύγκριση με όσους παρέμεναν ανεμβολίαστοι.

Διαβάστε ακόμη: 

Χειρουργική επέμβαση: Πώς αποζημιώνεται από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο

Καρκίνος Πνεύμονα: Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική που σώζει