Tα συνολικά ερευνητικά δεδομένα που αξιολογήθηκαν από ερευνητές του Τμήματος Νευρολογίας και του Ινστιτούτου Καρδιάς Smidt στο Cedars-Sinai αποκαλύπτουν ότι τα εμβόλια κατά της COVID-19 δεν αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, σε αντίθεση με τη σοβαρή λοίμωξη που αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Neurology.

«Αν συγκρίνετε τους αριθμούς, διατρέχετε 200 φορές μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου από το εμβόλιο σε σύγκριση με ένα άτομο που νοσηλεύτηκε με σοβαρή COVID-19 και δεν είχε εμβολιαστεί» επισημαίνει η Δρ. Alexis Simpkins, διευθύντρια της ερευνητικής ομάδας αγγειακής νευρολογίας στο Τμήμα Νευρολογίας στο Cedars-Sinai και συν-συγγραφέας της μελέτης. «Γνωρίζουμε πλέον, λόγω του μεγάλου όγκου των δεδομένων από εκατομμύρια ασθενείς, ότι οι εμβολιασμένοι ασθενείς κινδυνεύουν λιγότερο» συμπληρώνει.

Ο λόγος που αυξάνεται ο κίνδυνος εγκεφαλικό επεισοδίου μετά τη σοβαρή νόσηση είναι εξαιτίας της φλεγμονής, των θρομβώσεων και των καρδιακών παθήσεων που μπορούν να ανακύψουν και αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Όπως εξηγεί η Δρ Simpkins, «οι θρόμβοι εμποδίζουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και αυτό με τη σειρά του καταστρέφει τα εγκεφαλικά κύτταρα, με αποτέλεσμα το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο».

Οι πιθανότητες πρόκλησης ενός εγκεφαλικού επεισοδίου αυξάνονται για όσους κινδυνεύουν από τα αποτελέσματα της σοβαρής νόσησης, όπως όσοι πάσχουν από πνευμονική ή καρδιαγγειακή νόσο, υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, διαβήτη, προηγούμενο εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά και ανοσοκατεσταλμένα άτομα. Τον ίδιο κίνδυνο διατρέχουν και τα άτομα άνω των 65 ετών.

Aκόμα όμως και για όσους δε νόσησαν με τον κορωνοϊό, οι συνθήκες της πανδημίας, λόγω του αυξημένου άγχους και της υιοθέτησης πιο ανθυγιεινών συνηθειών λόγω του εγκλεισμού, αυξάνουν τον κίνδυνο, σύμφωνα με την δρ. Alexis Simpkins.

«Τα εμβόλια κατά της COVID-19 δεν είναι μόνο αποτελεσματικά και ασφαλή, αλλά είναι απαραίτητα για την ασφάλεια ολόκληρης της κοινότητας», δήλωσε η Δρ. Nancy Sicotte, πρόεδρος του Τμήματος Νευρολογίας στο Cedars-Sinai.

Οι επιστήμονες τώρα ελπίζουν ότι αυτό το αυξανόμενο σύνολο στοιχείων, θα οδηγήσει τα άτομα που εξακολουθούν να διστάζουν να εμβολιαστούν.