Μια νέα μελέτη που πρόκειται να παρουσιαστεί στο ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Μολυσματικών Νόσων (ECCMID, Λισαβόνα, 23-26 Απριλίου) δείχνει ότι τα άτομα με αυξημένο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο σε ορίζοντα δεκαετίας -αλλά χωρίς προϋπάρχουσα καρδιαγγειακή νόσο- αν μολυνθούν από κορωνοϊό έχουν σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο να νοσηλευθούν και να χρειαστούν φροντίδα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και εξαπλάσιο κίνδυνο να αποβίωσουν από την Covid-19, συγκριτικά με όσους έχουν χαμηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Η μελέτη έγινε από τις Δρ Jennifer Davidson και Charlotte Warren-Gash της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου με στοιχεία από το πρώτο επιδημικό κύμα του κορωνοϊού το 2020 και πληροφορίες από σχεδόν ένα εκατομμύριο ενήλικες στην Αγγλία.

Οι ερευνήτριες εστίασαν στα ιατρικά αρχεία 949.973 ενηλίκων (40-84 ετών) που ήταν εγγεγραμμένοι στο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Αγγλίας και υπολόγισαν τη συχνότητα και τον κίνδυνο Covid-19 λοίμωξης καθώς και της σοβαρής νόσησης (οριζόμενη ως θάνατος, ΜΕΘ, εισαγωγή στο νοσοκομείο) μεταξύ ατόμων με υψηλό και χαμηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Για να υπολογιστεί ο ατομικός κίνδυνος μελλοντικής καρδιαγγειακής νόσου χρησιμοποιήθηκε ο δείκτης QRISK3 που συνδυάζει μια πληθώρα παραγόντων (όπως ο Δείκτης Μάζας Σώματος, το ιστορικό καπνίσματος, η αρτηριακή πίεση, η χοληστερόλη, η ηλικία, η κοινωνική απομόνωση και η εθνικότητα). Όσοι είχαν 10% ή και περισσότερες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο την επόμενη δεκαετία ταξινομήθηκαν ως «υψηλού κινδύνου» και εκείνοι με κάτω από 10% ως «χαμηλού κινδύνου». 

Από τους 949.973 που συμπεριλήφθηκαν στο δείγμα, 113.142 (12%) είχαν ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου, 303.558 (32%) ταξινομήθηκαν ως υψηλού κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο και 553.273 (56%) ως χαμηλού κινδύνου. Συνολικά, 4.017 (κατά μέσο όρο 58 ετών, το 50% άνδρες) διαγνώστηκαν με Covid-19 την περίοδο 12 Μαρτίου – 29 Σεπτεμβρίου 2020.

Μεταξύ αυτών με λοίμωξη Covid-19 η συχνότητα θανάτου ήταν 219 ανά 1.000 άτομα (576 άτομα), εισαγωγής στη ΜΕΘ 60 ανά 1.000 άτομα (159) και νοσηλείας 414 ανά 1.000 άτομα (1.091).

Οι ερευνήτριες διαπίστωσαν ότι η πιθανότητα λοίμωξης Covid-19 ήταν όμοια μεταξύ των ατόμων με υψηλό και χαμηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο (4,9 περιπτώσεις ανά 1.000 άτομα έναντι 4,5 περιπτώσεις ανά 1.000 άτομα, αντίστοιχα).

Ωστόσο, τα ποσοστά θανάτου (311 ανά 1.000 έναντι 24 ανά 1.000), εισαγωγής στη ΜΕΘ (97/1.000 έναντι 36/1.000) και νοσηλείας (607/1.000 έναντι 169/1.000) ήταν σημαντικά υψηλότερα στα άτομα με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Μετά τον συνυπολογισμό κοινωνικοοικονομικό στοιχείων και κλινικών παραγόντων που δεν περιλαμβάνονται στον δείκτη QRISK3 -όπως η κατανάλωση αλκοόλ, η συχνότητα χρήσης της ΠΦΥ, η συνταγογράφηση αντιπηκτικών, αντιαιμοπεταλιακών, η χρόνια ηπατική νόσος, η χρόνια αναπνευστική νόσος, το άσθμα, η άνοια, η χρόνια νευρολογική νόσος, ο καρκίνος και η ανοσοκαταστολή- οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι συγκριτικά με την ομάδα χαμηλού καρδιαγγειακού κινδύνου, οι έχοντες υψηλό κίνδυνο είχαν εξαπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν από Covid-19 και τριπλάσιο να νοσηλευθούν εξαιτίας της λοίμωξης ή να εισαχθούν στη ΜΕΘ

«Αν και ο κίνδυνος νόσησης από Covid-19 φαίνεται παρόμοιος μεταξύ των ατόμων με αυξημένο και χαμηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο, η εμφάνιση σοβαρών επιπλοκών είναι πολύ υψηλότερη σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο. Η μελέτη μας είναι μια από τις μεγαλύτερες πληθυσμιακές μελέτες με ολοκληρωμένη μέτρηση του καρδιαγγειακού κινδύνου» εξηγεί η Δρ Davidson.

Και η Δρ Warren-Gash συμπληρώνει πως «είναι σημαντικό τα άτομα με μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο να ενθαρρύνονται να εμβολιαστούν έναντι της Covid-19. Επειδή πολλοί από τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου που σχετίζονται με πιο σοβαρές συνέπειες της λοίμωξης είναι δυνητικά τροποποιήσιμοι, οι γιατροί και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι οι στρατηγικές που βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία μπορεί επίσης να βελτιώσουν τα αποτελέσματα για τα άτομα με Covid-19».

Διαβάστε επίσης 

Κορωνοϊός – Σοβαρή νόσηση: Πότε αυξάνουν τον κίνδυνο τα Αυτοάνοσα Ρευματικά Νοσήματα

Κορωνοϊός: Η απλή εξέταση που εντοπίζει γρήγορα τη σοβαρή νόσηση

Κορωνοϊός: Αντίσωμα προλαμβάνει τη σοβαρή νόσηση – Αποτελεσματικό και κατά των μεταλλάξεων