Ενθαρρυντικά τα στοιχεία νεότερης μελέτης για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της νόσου Πάρκινσον. Σύμφωνα με τη πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Cell Reports, η συστηματική άσκηση σε διάδρομο λειτούργησε ευεργετικά στη βελτίωση των συμπτωμάτων της νόσου σε ποντίκια.

«Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι με τα αποτελέσματα», δήλωσε ο Δρ. Kalipada Pahan, συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής νευρολογικών επιστημών, βιοχημείας, φαρμακολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου RUSH. «Ελπίζουμε ότι τα ευρήματά μας θα χρησιμοποιηθούν ως σημείο εκκίνησης για να βοηθήσουμε τους ασθενείς με νόσο Πάρκινσον να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους» συμπλήρωσε.

Ωστόσο, σημείωσε ότι ενώ η άσκηση σε διάδρομο είναι εύκολα διαθέσιμη και προσβάσιμη, ορισμένοι ασθενείς ενδέχεται να μην είναι σε θέση να ασκούνται καθημερινά.

Η ερευνητική ομάδα παρατήρησε ότι η άσκηση στο διάδρομο έβαλε φρένο στην α-συνουκλεΐνη και κατάφερε παράλληλα να αντιστρέψει τις βιοχημικές, κυτταρικές και ανατομικές αλλαγές που συμβαίνουν στους εγκεφάλους ποντικών με τη νόσο Πάρκινσον και χωρίς τη χορήγηση φαρμάκων.

Τα ποντίκια της μελέτης έτρεχαν στο διάδρομο σταθερά έξι ημέρες την εβδομάδα για 30 λεπτά κατά τη διάρκεια δύο μηνών.

Η φαρμακευτική αγωγή που αντικαθιστά το διάδρομο

Στη συνέχεια, οι ερευνητές θέλησαν να εντοπίσουν ένα φάρμακο που θα αντικαθιστούσε το διάδρομο, προκειμένου να παρέχει μια ποικιλία επιλογών σε όσους αντιμετωπίζουν τις εκδηλώσεις της νόσου Πάρκινσον. Ιστορικά, η διαθέσιμη θεραπεία για τη νόσο συνδέεται συχνά με διάφορες παρενέργειες και με μη ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η φαινοφιμπράτη έχει την ιδιότητα να μιμείται τις επιδράσεις της προπόνησης σε διάδρομο στις περιοχές του εγκεφάλου. Το φάρμακο χρησιμοποιείται συνήθως για τη μείωση της υψηλής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων στους ασθενείς.

Ειδικότερα, η συγκεκριμένη ουσία ενεργοποίησε τον PPARα εντός του εγκεφάλου, που αποτελεί βασικό συστατικό για την επιτυχία της ρουτίνας άσκησης στον διάδρομο. Η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η καθημερινή λήψη μιας χαμηλής δόσης φενοφιμπράτης επιβραδύνει την εξάπλωση της α-συνουκλεΐνης στον εγκέφαλο και προστατεύει την ντοπαμίνη στα ποντίκια που δεν έκαναν καμία άσκηση στο διάδρομο.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα ποντίκια που επωφελήθηκαν από την άσκηση είχαν ήδη την πρωτεΐνη PPARa που σχετίζεται με τη νόσο Πάρκινσον. Τέλος, ευελπιστούν ότι τα δεδομένα τους θα αξιοποιηθούν για την πρόληψη αλλά και το μετριασμό των συμπτωμάτων της νόσου.

Διαβάστε επίσης:

Νόσος Πάρκινσον: Η κίνηση-κλειδί που επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου

Νόσος Πάρκινσον: Το τρέμουλο δεν είναι πάντα σημάδι της – Και άλλοι οκτώ μύθοι

Νόσος Πάρκινσον: Πέντε λόγοι που επιτρέπουν στους πάσχοντες να αισιοδοξούν