Η ποιότητα της ζωής των παχύσαρκων ατόμων βελτιώνεται μετά και την υποβολή τους σε κάποια βαριατρική χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, οι απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, όπως μια ρουτίνα άσκησης και η ισορροπημένη διατροφή, μπορεί να επηρεάσει και τις ερωτικές τους σχέσεις, το γάμο, ακόμη και το διαζύγιο. Σύμφωνα με νεότερη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Annals of Surgery, οι Αμερικανοί που υποβλήθηκαν σε μια τέτοια επέμβαση, είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να παντρευτούν ή να χωρίσουν μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

«Οι ασθενείς που υποβάλονται σε κάποια χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι αλλαγές στην οικογενειακή κατάσταση είναι αρκετά πιθανές μετά την επέμβαση» επισημαίνει η συγγραφέας της μελέτης Wendy King, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ.

Ειδικότερα, η ερευνητική ομάδα διερεύνησε τις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στην οικογενειακή κατάσταση 1.441 ενηλίκων που προέβησαν σε γαστρικό bypass ή γαστρικό μανίκι την περίοδο μεταξύ του 2006 και 2009. Αν και για τους περισσότερους συμμετέχοντες δεν παρουσιάστηκαν σημαντικές αλλαγές, το 18% των ανύπαντρων παντρεύτηκε, σε σύγκριση με το 7% του γενικού πληθυσμού των ΗΠΑ. Αντίθετα, το 8% των παντρεμένων πήραν διαζύγιο, ποσοστό διπλάσιο από το αντίστοιχο του γενικού πληθυσμού. Άλλο ένα 5% των παντρεμένων χώρισαν.

Οι νικητές και οι χαμένοι 

Οι νεαρότεροι σε ηλικία και όσοι συγκατοικούσαν με το ταίρι τους πριν από τη χειρουργική επέμβαση είχαν περισσότερες πιθανότητες να παντρευτούν κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης. Εν ολίγοις, αν και η ποσότητα του χαμένου βάρους δεν σχετιζόταν με τις πιθανότητες σύναψης ενός γάμου, η βελτίωση της σωματικής υγείας ήταν ένας παράγοντας που επηρέαζε θετικά.

Ωστόσο, τα άτομα με τη μεγαλύτερη απώλεια βάρους παρουσίαζαν περισσότερες πιθανότητες να χωρίσουν ή να πάρουν διαζύγιο, όπως και εκείνα που ανέφεραν αύξηση της σεξουαλικής επιθυμίας μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Όπως εξηγεί η δρ. Wendy King, ο νέος τρόπος ζωής των ατόμων δεν μπορεί πάντα να ακολουθηθεί από το έτερον ήμισυ: «Οι άνθρωποι που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους αλλάζουν δραστικά τις διατροφικές τους συνήθειες, αυξάνουν τη σωματική τους δραστηριότητα, έχουν μια νέα ζωή και θέλουν να δοκιμάσουν νέα πράγματα. Επομένως, εάν ο/η σύζυγός δεν μπορεί να ακολουθήσει, γρήγορα θα δημιουργηθούν προστριβές».

Οι ελεύθεροι που ανεβαίνουν τα σκαλιά της εκκλησίας

Από την άλλη, η μεγάλη απώλεια κιλών μπορεί να εκτοξεύσει την αυτοπεποίθηση των (πρώην) παχύσαρκων ατόμων, να βελτιώσει την ενέργειά τους και να τους κάνει πιο ανοιχτούς σε νέες γνωριμίες. Όσο περισσότερα τα ραντεβού και η προθυμία των ατόμων να βγουν από το καβούκι τους, τόσο και αυξάνονται οι πιθανότητες να ανέβουν τα σκαλία της εκκλησίας.

Τέλος, αναπάντητο ερώτημα έμεινε για τους ερευνητές το αν οι άνθρωποι που παντρεύτηκαν ή χώρισαν και πέρασαν το κατώφλι του χειρουργείου ήλπιζαν σε μια τέτοια αλλαγή στην προσωπική τους ζωή.

Διαβάστε επίσης: 

Single ή σε σχέση: Ποιοι ζουν περισσότερο – Έρευνα απαντά

Να σε ποια ζευγάρια δεν κάνει καλό ο γάμος