Η βαριατρική χειρουργική αποτελεί το μόνο αποτελεσματικό «φάρμακο» για την αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας, δηλαδή με ΔΜΣ ≥ 35 με συνοδό νόσημα ή ≥ 40, και προλαμβάνει μια συννοσηρότητα της παχυσαρκίας, την εκδήλωση καρκίνου. Ειδικότερα, σύμφωνα με μελέτη της Cleveland Clinic που δημοσιεύτηκε στο JAMA, η απώλεια βάρους μετά τη βαριατρική χειρουργική συσχετίστηκε με 32% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και 48% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου που σχετίζεται με τον καρκίνο σε σύγκριση με τους ενήλικες που δεν υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση.

Το υπερβολικό βάρος σχετίζεται, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο με 13 τύπους καρκίνου, όπως τον καρκίνο του ενδομητρίου, τον μετεμμηνοπαυσιακό καρκίνο του μαστού και τους καρκίνους του παχέος εντέρου, του ήπατος, του παγκρέατος, των ωοθηκών και του θυρεοειδούς, αλλά και με άλλα συνοδά νοσήματα. Η παχυσαρκία έχει αναδειχθεί σε σύγχρονη μάστιγα μεγέθους πανδημίας, με έναν στους πέντε ενήλικες (20%) στην Ελλάδα να είναι παχύσαρκοι. Τα ευρήματα επομένως θεωρούνται σημαντικά για την εξασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Όπως επισημαίνει και ο Ali Aminian, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και διευθυντής του Ινστιτούτου Βαριατρικής και Μεταβολισμού της Κλινικής  Cleveland σχετικά με τα αποτελέσματα της βαριατρικής χειρουργικής «οι ασθενείς μπορούν να χάσουν 20 έως 40% του σωματικού τους βάρους μετά τη χειρουργική επέμβαση και η απώλεια βάρους μπορεί να διατηρηθεί για δεκαετίες. Τα εντυπωσιακά ευρήματα αυτής της μελέτης δείχνουν ότι όσο μεγαλύτερη είναι η απώλεια βάρους, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου».

Tα πορίσματα της μελέτης 

Στην έρευνα SPLENDID συμπεριλήφθηκαν περισσότεροι από 30.000 ασθενείς της Cleveland Clinic. Μια ομάδα 5.053 ενήλικων ασθενών με παχυσαρκία που υποβλήθηκαν σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση μεταξύ του 2004 και του 2017 αντιστοιχήθηκε με μια ομάδα ελέγχου 25.265 παχύσαρκων ασθενών που δεν υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Μέσα στην επόμενη δεκαετία, το 2,9% των ασθενών στην ομάδα της βαριατρικής χειρουργικής επέμβασης και το 4,9% των ασθενών στην ομάδα ελέγχου εμφάνισαν καρκίνο σχετιζόμενο με την παχυσαρκία. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, το 0,8% των ασθενών στην ομάδα χειρουργικής επέμβασης και το 1,4% των ασθενών στην ομάδα μη χειρουργικής επέμβασης πέθαναν από καρκίνο. Τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν ότι η βαριατρική χειρουργική συνδέεται με 48% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο.

Οι ερευνητές μάλιστα σημειώνουν ότι τα οφέλη της βαριατρικής χειρουργικής παρατηρήθηκαν σε ένα ευρύ φάσμα συμμετεχόντων στη μελέτη -γυναικών και ανδρών, νέων και ηλικιωμένων, Αφροαμερικανών και λευκών ασθενών. Επιπλέον, τα οφέλη παρατηρήθηκαν με παρόμοιο τρόπο τόσο μετά από επεμβάσεις γαστρικής παράκαμψης όσο και μετά από επεμβάσεις γαστρικού μανικιού.

«Με βάση το εύρος των πλεονεκτημάτων που προέκυψαν από τη μελέτη μας, η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους μπορεί να εξεταστεί συμπληρωματικά με άλλες παρεμβάσεις που μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη του καρκίνου και στη μείωση της θνησιμότητας», κατέληξε ο δρ. Jame Abraham, πρόεδρος του Τμήματος Αιματολογίας και Ιατρικής Ογκολογίας στην Cleveland Clinic. Ωστόσο, επισήμανε ότι «πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες για να κατανοήσουμε τους υποκείμενους μηχανισμούς που ευθύνονται για τον μειωμένο κίνδυνο καρκίνου μετά από βαριατρική χειρουργική επέμβαση».

Διαβάστε ακόμη:

Καρκίνος Παγκρέατος: Η νόσος – προάγγελος που προειδοποιεί ένα χρόνο νωρίτερα

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Η εξέταση που σώζει ζωές

Καρκίνος Πνεύμονα: Ο απρόσμενος παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο