Νέα μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που περιμένουν τουλάχιστον δύο χρόνια μετά τη βαριατρική χειρουργική επέμβαση (για τον έλεγχο βάρους) πριν μείνουν έγκυοι, έχουν μειωμένες πιθανότητες να γεννήσουν ελλιποβαρές μωρό.

Παρά το γεγονός ότι η βαριατρική χειρουργική γίνεται όλο και πιο συχνή σε υπέρβαρες γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, δεν έχει καθοριστεί επισήμως το βέλτιστο διάστημα που πρέπει να μεσολαβεί από τη βαριατρική χειρουργική επέμβαση έως τη σύλληψη.

Πορτογάλοι ερευνητές διεξήγαγαν μια αναδρομική μελέτη κοόρτης που αφορούσε σε 48 εγκυμοσύνες μετά από βαριατρική χειρουργική επέμβαση, με ελάχιστη παρακολούθηση 30 εβδομάδων. Ως ελλιποβαρή μωρά ορίστηκαν εκείνα που είχαν βάρος γέννησης κάτω από το 10ο εκατοστημόριο.

Τα αποτελέσματα της μελέτης

· Η μέση ηλικία των γυναικών κατά τη σύλληψη ήταν 34,3 έτη και ο μέσος δείκτης μάζας σώματος ήταν 30,9 kg/m².
· Το μέσο βάρος γέννησης ήταν 2980 γραμμάρια και το 26,3% των νεογνών είχαν γεννηθεί μικρότερα από το φυσιολογικό
· Το διάστημα που είχε μεσολαβήσει από τη βαριατρική χειρουργική επέμβαση έως τη σύλληψη ήταν σημαντικά μικρότερο στα μωρά που γεννήθηκαν μικρότερα από το φυσιολογικό, σε σχέση με τα άλλα νεογνά (23,1 μήνες έναντι 64,7 μηνών).
· Κάθε 1 μήνας αύξησης του διαστήματος που μεσολάβησε από τη βαριατρική χειρουργική επέμβαση έως τη σύλληψη μείωσε κατά 5% τις πιθανότητες γέννησης μικρότερου από το φυσιολογικό μωρού και αύξανε το βάρος γέννησης κατά 4,2 γραμμάρια.
· Το βέλτιστο διάστημα που πρέπει να μεσολαβεί από τη βαριατρική χειρουργική επέμβαση έως τη σύλληψη, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος μικρότερου μωρού, καθορίστηκε ως 24,5 μήνες.
· Οι γυναίκες που είχαν μείνει έγκυοι πριν περάσουν 24,5 μήνες από την βαριατρική εγχείρηση, είχαν 15 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να γεννήσουν μικρότερο από το φυσιολογικό μωρό σε σύγκριση με εκείνες που περίμεναν περισσότερο για να συλλάβουν.
· Ο κίνδυνος γέννησης μικρότερου μωρού ήταν παρόμοιος για τους διαφορετικούς τύπους βαριατρικής χειρουργικής.

«Είναι σημαντικό οι γυναίκες που υποβάλλονται σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση να γνωρίζουν τον κίνδυνο της πρώιμης σύλληψης και τα οφέλη της καθυστέρησης επίτευξης εγκυμοσύνης», είπαν οι ερευνητές.

Τι είναι η βαριατρική χειρουργική;

Η βαριατρική χειρουργική σχετίζεται με την καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Οι βαριατρικές χειρουργικές επεμβάσεις αλλάζουν την ανατομία ή τη φυσιολογία του γαστρεντερικού συστήματος, με στόχο:

· τον περιορισμό της κατανάλωση τροφής
· την απώλεια βάρους και τη μακροχρόνια διατήρηση του αποτελέσματος
· καλύτερη ποιότητα ζωής του ασθενούς

Ορισμένες βαριατρικές επεμβάσεις μπορούν να λειτουργήσουν θεραπευτικά στο διαβήτη και την υπερλιπιδαιμία και γι’αυτό το λόγο η βαριατρική χειρουργική αποκαλείται και μεταβολική χειρουργική.