Η απόκτηση του περιβόητου αγαλματιδίου από το χυτήριο Polich Tallix μπορεί να μη συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο για τους ηθοποιούς, τους δίνεται όμως η δυνατότητα να εκμεταλλευτούν το “Oscar Effect”, το φαινόμενο δηλαδή που έπεται της βράβευσής τους και περιγράφει την εκτόξευση της απήχησης τους σε στούντιο και σκηνοθέτες, μια ευκαιρία έτσι για αξιώσεις υψηλότερων αμοιβών. Τα δώρα του θείου Όσκαρ, ωστόσο, φαίνεται πως δεν σταματούν εδώ.

Πρόσφατη έρευνα Καναδών επιστημόνων που δημοσιεύεται στο PLOS ONE δείχνει πως το Όσκαρ υποκριτικής θα φέρει και το βραβείο μακροζωίας. Για την ακρίβεια, οι νικητές θα πρέπει να αναμένουν επέκταση του προσδόκιμου ζωής τους κατά περίπου πέντε έτη.

Το ενδιαφέρον εύρημα δεν είναι ακριβώς καινούργιο. Οι ερευνητές βασίστηκαν σε έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί αρκετές δεκαετίες πριν και είχε καταλήξει στο σχετικό συμπέρασμα, την οποία επανέλαβαν με καλύτερα ερευνητικά εργαλεία και μεθόδους. Συγκέντρωσαν στοιχεία σχετικά με το χρόνο ζωής για 934 υποψηφίους και νικητές βραβείων Όσκαρ το διάστημα 1929 – 2020, καθώς και συμπρωταγωνιστών και συμπρωταγωνιστριών τους από τις ταινίες που τους χάρισαν τον τίτλο, παρόμοιας ηλικίας και φύλου. Συνολικά μελετήθηκαν οι περιπτώσεις 2.111 ηθοποιών, 1.222 εκ των οποίων είχαν πεθάνει.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, κατά μέσο όρο, οι νικητές και νικήτριες έζησαν 77,1 χρόνια, 73,7 οι υποψήφιοι που δεν κέρδισαν και 73,6 όσοι δεν προτάθηκαν για βραβείο. Παρατηρώντας δε ότι το προσδόκιμο ζωής μεγαλώνει με την πάροδο του χρόνου, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ειδικά στατιστικά μοντέλα για κάθε κατηγορία και κατέληξαν πως οι σύγχρονοί μας ηθοποιοί θα πρέπει να αναμένουν 81,3 χρόνια ζωής αν κερδίσουν το αγαλματίδιο, 76,4 αν προταθούν απλώς για αυτό και 76,2 αν δεν είναι καν υποψήφιοι.

Η έρευνα δεν ανέδειξε κάποια αιτιώδη σχέση μεταξύ της βράβευσης και των περισσότερων χρόνων ζωής. Σύμφωνα με μια υπόθεση των ερευνητών, η καλύτερη διατροφή και ο πιο υγιής τρόπος ζωής ώστε να συμφωνούν με το νέους στάτους που τους προσέδωσε το βραβείο, ενδεχομένως να εξηγούν τα αποτελέσματα. Έπειτα, η κατάκτηση του βραβείου ίσως να τους ανακουφίζει από το άγχος της επιτυχίας και καριέρας.

Μήπως να ξεκινήσετε τα μαθήματα υποκριτικής;

Διαβάστε επίσης:

Μακροζωία: Αυτά είναι τα τρόφιμα που αγαπούν την καρδιά και μακραίνουν τη ζωή

Μακροζωία: Πόσα βήματα την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου κατά 70%

Μακροζωία: Αυτές οι πρωτεΐνες επιβραδύνουν τη γήρανση