Φως σε έναν από τους μηχανισμούς που εξασφαλίζουν στον ανθρώπινο εγκέφαλο τα προστατευτικά οφέλη της γυμναστικής ρίχνει πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύεται στο Alzheimer’s & Dementia της Εταιρείας Νόσου του Αλτσχάιμερ. Οι ευεργετικές ιδιότητες της άσκησης για τη θωράκιση των γνωστικών λειτουργιών έχει επισημανθεί από πλήθος ερευνών, όπως η νορβηγική μελέτη που δημοσιεύτηκε προ μηνών στο  και έδειξε ότι οι 70ρηδες που ασκούνται σημειώνουν καλύτερες επιδόσεις στην επίλυση γνωστικών προβλημάτων και έχουν λιγότερες πιθανότητες να υποστούν γνωστική εξασθένιση.

Για την πρόσφατη έρευνα, οι επιστήμονες εξέτασαν δείγματα μεταθανάτιων ιστών από έξι περιοχές του εγκεφάλων 400 υγιών ηλικιωμένων που είχαν συγκατατεθεί στη συμπερίληψή τους στην πειραματική διαδικασία. Η σωματική τους δραστηριότητα όσο ήταν εν ζωή εκτιμήθηκε με ειδικές συσκευές και συνεντεύξεων.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ηλικιωμένοι που ασκούνταν συστηματικά και ήταν περισσότερο δραστήριοι σωματικά έως τη δύση της ζωής τους είχαν στον εγκέφαλό τους υψηλότερες συγκεντρώσεις ειδικών πρωτεϊνών που ρυθμίζουν τη συναπτική πλαστικότητα μεταξύ των νευρώνων. Αν και ο ιππόκαμπος, το κέντρο ελέγχου της μνήμης, κατέγραψε τα υψηλότερα επίπεδα των πρωτεϊνών, η παρουσία τους ήταν έντονη και σε άλλες περιοχές που σχετίζονται με τη γνωστική λειτουργία.

Τα ευρήματα έρχονται σε συμφωνία με παλαιότερα που είχαν αναδείξει την ικανότητα των πρωτεϊνών σύναψης να «μπλοκάρουν» τη συσσώρεσυη β-αμυλοειδούς και πρωτεϊνών tau που πρωταγωνιστούν στη νόσο Αλτσχάιμερ.

Διαβάστε επίσης:

Ηλικιωμένοι: Όσο πιο κοινωνικοί, τόσο πιο υγιείς

Πόσο επικίνδυνη είναι η προπόνηση υψηλής έντασης

Ο τύπος άσκησης που προστατεύει από την άνοια και το εγκεφαλικό επεισόδιο