Πολλά υποσχόμενες είναι οι νεότερες ενδείξεις πρόσφατης ανασκόπησης σχετικά με τα οφέλη της οστεοπαθητικής στην αντιμετώπιση του πόνου που σχετίζεται με τις μυοσκελετικές παθήσεις. Παρόλα αυτά, πενιχρά ή αδιευκρίνιστα είναι τα στοιχεία που υποστηρίζουν τη χρήση της σε παιδιά και για τη θεραπεία της ημικρανίας ή του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο BMJ Open και προέκυψαν από διαθέσιμα κλινικά στοιχεία.

Η οστεοπαθητική εντάσσεται στις μορφές της εναλλακτικής ιατρικής και αποτελεί την πρακτική του φυσικού χειρισμού των ιστών και των οστών του σώματος, ο οποίος βασίζεται στην αρχή ότι η δομή (ανατομία) και η λειτουργία (φυσιολογία) του σώματος είναι αλληλένδετες. Επειδή στοχεύει σε αυτές τις ανισορροπίες και στη θεραπεία των μυοσκελετικών παθήσεων, οι ερευνητές θέλησαν να αξιολογήσουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά της υπό διαφορετικές συνθήκες.

Τα στοιχεία που εξετάστηκαν 

Η ερευνητική ομάδα συμπεριέλαβε στη μελέτη 9 συστηματικές ανασκοπήσεις ή μετα-αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2013 και 2020, στις οποίες συμμετείχαν 55 βασικές δοκιμές και 3740 συμμετέχοντες. Οι κλινικές δοκιμές πραγματοποιήθηκαν μόνο από γιατρούς με οστεοπαθητική εκπαίδευση ή οστεοπαθητικούς. Στις ανασκοπήσεις αναφέρθηκε η χρήση της οστεοπαθητικής για τη θεραπεία ενός ευρέους φάσματος παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων της οξείας και χρόνιας οσφυαλγίας, αυχεναλγίας, του χρόνιου μη καρκινικού πόνου, της πρωτοπαθούς κεφαλαλγίας και του Συνδρόμου του Ευερέθιστου Εντέρου.

Έπειτα από την ανάλυση των δεδομένων, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η οστεοπαθητική είναι πιο αποτελεσματική σε σύγκριση με άλλες προσεγγίσεις αναφορικά με τη μείωση του πόνου και τη βελτίωση της σωματικής λειτουργίας σε περιπτώσεις οξείας ή χρόνιας αυχεναλγίας και οσφυαλγίας καθώς και σε χρόνιο πόνο που δεν σχετίζεται με καρκίνο.

Στις άλλες προσεγγίσεις για την ανακούφιση του πόνου συγκαταλέγονταν η θεραπεία placebo (με εικονικό φάρμακο), η θεραπεία με ελαφρύ άγγιγμα, η μηδενική εφαρμογή θεραπείας, η συμβατική θεραπεία, η φυσικοθεραπεία ή άλλες εναλλακτικές μέθοδοι.

Ωστόσο, τα οφέλη της οστεοπαθητικής σε παιδιά με διάφορες παθήσεις, όπως η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, η υπερκινητικότητα, το άσθμα, οι βρεφικοί κολικοί, οι ημικρανίες και το Συνδρόμο του Ευερέθιστου Εντέρου, ήταν ασαφή. Αυτό οφείλεται στο μικρό μέγεθος δείγματος, στα αντιφατικά ευρήματα και στις μεγάλες παραλλαγές στο σχεδιασμό της μελέτης. Όσον αφορά τα θετικά πορίσματα, δεν αναφέρθηκαν σοβαρές παρενέργειες που να σχετίζονται με τη θεραπεία στις 7 συστηματικές ανασκοπήσεις που τις αξιολόγησαν, αν και μόνο δύο καθόρισαν τον τρόπο μέτρησής τους.

Συμπερασματικά, οι ερευνητές συνοψίζουν ότι η μέθοδος της οστεοπαθητικής μπορεί να προσφέρει θετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση μυοσκελετικών διαταραχών, ειδικά όσον αφορά τον χρόνιο  πόνο στη μέση και την οσφυαλγία σε έγκυες γυναίκες ή εκείνες που μόλις τεκνοποίησαν.

Διαβάστε επίσης: 

Αυχένας: Πέντε λόγοι που πονάει και όλοι οι τρόποι να προλάβετε τον πόνο

Πιασμένος αυχένας; Δύο κινήσεις που τον ανακουφίζουν

Πόνος στη μέση και τον αυχένα: 15 τρόποι να τον αποφύγουμε