Περίπου το 40% των γυναικών βιώνουν άγχος ή κατάθλιψη το πρώτο τρίμηνο μετά την γέννηση του παιδιού τους, σύμφωνα με νέα μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες αποκαλούν αυτό το πρώτο τρίμηνο της ζωής του παιδιού ως «τέταρτο τρίμηνο» της κύησης, κατά το οποίο όλες οι νέες μαμάδες αφήνουν στην άκρη τον εαυτό τους προσφέροντας όλη τους την ενέργεια στο νεογνό.

Οι ερευνητές του Νοσοκομείου Winnie Palmer του Ορλάντο αναφέρουν ότι το ένα τέταρτο των μητέρων του δείγματος δήλωσαν ότι δεν είχαν κανένα πλάνο για το πως θα διαχειριστούν την υγεία τους την περίοδο της λοχείας, ποσοστό που έφτανε στο 40% στις μητέρες 18-34 ετών.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ειδικοί συνέλεξαν πληροφορίες για πάνω από 1.200 γυναίκες, εκ των οποίων περίπου 900 ήταν μητέρες. Από την ανάλυση προέκυψε ότι σχεδόν των 60% των γυναικών κάτω των 45 ετών είχαν βιώσει άγχος ή κατάθλιψη μετά την γέννα.

Ακόμα, ένα τέταρτο του δείγματος δήλωσε ότι αισθανόταν δυσάρεστα με τις αλλαγές στο σώμα τους κατά την φάση της λοχείας, καθώς είθισται μετά τη γέννα να υπάρχουν πόνοι που σχετίζονται με τον τοκετό, αιμορραγίες και προβλήματα κατά τον θηλασμό.

«Το “τέταρτο τρίμηνο” της κύησης, δηλαδή η περίοδος της λοχείας μπορεί να είναι δύσκολη για τις γυναίκες, σε σωματικό και ψυχολογικό επίπεδο καθώς βιώνουν σημαντικές αλλαγές», εξηγεί η Δρ. Megan Gray, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος στο Νοσοκομείο Winnie Palmer.

Και συμβουλεύει τις γυναίκες τις εβδομάδες που ακολουθούν του τοκετού να μην διστάζουν να μοιράζονται τις σκέψεις και τις ανησυχίες τους με τον θεράποντα ιατρό τους ώστε να λαμβάνουν την απαιτούμενη φροντίδα.