Η πρόωρη εμμηναρχή αυξάνει τις πιθανότητες εξάψεων και νυχτερινής εφίδρωσης δεκαετίες αργότερα στη ζωή της γυναίκας, συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, υποστηρίζει μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Queensland.

Ερευνητές από τη σχολή Δημόσιας Υγείας ανέλυσαν δεδομένα περισσότερων από 18.000 γυναικών μέσης ηλικίας σε Βρετανία, ΗΠΑ και Αυστραλία, στο πλαίσιο διεθνούς συνεργασίας για την αναπαραγωγική υγεία και τις χρόνιες παθήσεις (InterLACE).

Όπως αναφέρει η καθηγήτριας Hsin-Fang Chung, η μελέτη έδειξε ότι στις γυναίκες που η έμμηνος ρύση ξεκινά σε ηλικία κάτω των 11 ετών, ο κίνδυνος συχνών εξάψεων και νυχτερινής εφίδρωσης –γνωστά ως αγγειοκινητικά συμπτώματα- κατά την εμμηνόπαυση αυξάνεται κατά 50%.

Η ομάδα των συμμετεχόντων συγκρίθηκε με γυναίκες που είχαν την πρώτη τους έμμηνο ρύση σε ηλικία μεγαλύτερη των 14 ετών.

«Ο κίνδυνος των γυναικών που έχουν πρόωρη εμμηναρχή να βιώσουν και τα δύο αυτά συμπτώματα ήταν μεγαλύτερος από ό,τι το καθένα ξεχωριστά», αναφέρει η Δρ. Chung, τονίζοντας ότι η πρόωρη έμμηνος ρύση έχει συνδεθεί με ανεπιθύμητες παρενέργειες στην υγεία αργότερα στη ζωή της γυναίκας, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η επικεφαλής του προγράμματος InterLACE, καθηγήτρια Gita Mishra ανέφερε πως η παχυσαρκία έπαιξε σημαντικό ρόλο στα ευρήματα.

«Οι γυναίκες που είχαν πρόωρη έμμηνο ρύση και ήταν υπέρβαρες ή παχύσαρκες κατά τη μέση ηλικία είχαν δύο φορές μεγαλύτερο κίνδυνο συχνών εξάψεων και νυχτερινής εφίδρωσης, σε σχέση με τις γυναίκες που βίωσαν την πρώτη τους έμμηνο ρύση σε ηλικία 14 ετών και άνω και είχαν φυσιολογικό βάρος. Τα ευρήματα αυτά ενθαρρύνουν τις γυναίκες με πρόωρη έμμηνο ρύση να εγγραφούν σε προγράμματα προώθησης της υγείας, ειδικά για τη διαχείριση του βάρους κατά την ενήλικη ζωή», σημειώνει χαρακτηριστικά η ειδικός.

Διαβάστε επίσης

Εμμηνόπαυση: Πόσο νωρίτερα μπορεί να έρθει στις καπνίστριες

Ποια είναι η μεγάλη απειλή υγείας που κρύβει ο άστατος μηνιαίος κύκλος

Εμμηνόπαυση: Αυτή η προπόνηση αντιστρέφει τα συμπτώματα σε οκτώ ώρες