Η περίοδος κάθε γυναίκας είναι διαφορετική. Πώς λοιπόν θα ξέρετε αν η δική σας προκαλεί προβλήματα που δεν θα έπρεπε να έχετε;

Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν πρέπει να ανησυχείτε εάν όταν είστε αδιάθετη:

• έχετε κράμπες

• έχετε πόνο στη μέση

• αισθάνεστε κόπωση ή δυσφορία

Θα πρέπει όμως να μιλήσετε με το γιατρό σας εάν:

• ο πόνος είναι τόσο ισχυρός που χάνετε ημέρες εργασίας ή σχολείου κάθε μήνα

• έχετε τόσο μεγάλη αιμορραγία που σας εξαντλεί

Τα παραπάνω είναι συμπτώματα που μπορεί να δείχνουν ότι υπάρχει ένα πιο σοβαρό πρόβλημα.

Οι περισσότεροι κύκλοι κυμαίνονται από 21 έως 35 ημέρες ή έως 45 ημέρες στις έφηβες.Πρόσφατη μελέτη 600.000 κύκλων από τη Βρετανία έδειξε ότι μόλις το 13% των γυναικών έχουν κύκλο 28 ημερών. Η αιμορραγία συνήθως διαρκεί από τρεις έως επτά ημέρες. Αυτό που είναι φυσιολογικό για μια γυναίκα ωστόσο, μπορεί να μην είναι φυσιολογικό για μία άλλη.

Οι πιο συχνές ανωμαλίες της εμμήνου ρύσεως είναι:

• να μην έχετε καθόλου περίοδο

• να μην έχετε τακτικά περίοδο

• να έχετε περίοδο για πάρα πολλές ή πολύ λίγες μέρες

• να έχετε πολύ έντονες και εξαιρετικά επώδυνες κράμπες

Τα παραπάνω προβλήματα μπορεί να οφείλονται σε διάφορους παράγοντες όπως:

• συμφύσεις στη μήτρα, τις σάλπιγγες και τις ωοθήκες που μπορεί να οφείλονται σε φλεγμονές ή προηγούμενες επεμβάσεις στην κοιλιά

• ορμονική ανισορροπία (συχνότερα οφείλεται στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών)

• διάφορες παθήσεις (όπως διαταραχές της πηκτικότητας του αίματος)

• λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων (όπως τακτική λήψη ασπιρίνης)

Να σημειώσουμε ακόμη ότι δύο από τις πιο συνήθεις ασθένειες που προκαλούν προβλήματα με την περίοδο είναι τα ινομυώματα και η ενδομητρίωση.

Ινομυώματα

Τα ινομυώματα είναι καλοήθεις όγκοι, που δημιουργούνται από μυϊκά κύτταρα και άλλους τύπους κυττάρων οι οποίοι αναπτύσσονται μέσα ή έξω από το τοίχωμα της μήτρας. Αν και η πλειοψηφία των γυναικών έχει τουλάχιστον ένα ινομύωμα στη ζωή τους, οι περισσότερες δεν έχουν συμπτώματα.

Το πιο κοινό σύμπτωμα των ινομυωμάτων είναι η πολύ βαριά αιμορραγία κατά τη διάρκεια της περιόδου. Τα ινομυώματα εύκολα αναγνωρίζονται με τον κολπικό υπέρηχο.

Ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση προκαλείται όταν ιστός που βρίσκεται κανονικά μέσα στη μήτρα, αναπτύσσεται έξω από αυτήν, σε άλλα όργανα. Πολλές γυναίκες με ενδομητρίωση δεν έχουν ποτέ συμπτώματα, αλλά μερικές έχουν τόσο έντονα που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους υποχρεώσεις.

Η ενδομητρίωση είναι η αιτία της υπογονιμότητας περίπου στο 30% των υπογόνιμων γυναικών. Ο έντονος πόνος που χειροτερεύει τις ημέρες της περιόδου είναι το πιο κοινό σύμπτωμα της ενδομητρίωσης.

Η διάγνωση της ενδομητρίωσης είναι εξαιρετικά δύσκολη. Δεν φαίνεται συνήθως στις απεικονίσεις, ούτε υπάρχουν αιματολογικές εξετάσεις για τη διάγνωση. Ο μόνος τρόπος να γνωρίζουμε με σιγουριά ότι η γυναίκα έχει ενδομητρίωση είναι η λαπαροσκοπική επέμβαση, την οποία θέλουν να αποφύγουν οι περισσότερες γυναίκες. Τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης μοιάζουν με άλλων γυναικολογικών παθήσεων και συχνά περνούν 7-12 χρόνια πριν μάθει μία γυναίκα ότι πάσχει από ενδομητρίωση.

Τόσο τα ινομυώματα όσο και η ενδομητρίωση μπορούν να έχουν παρουσιαστεί και σε άλλες γυναίκες της οικογένειας, με αποτέλεσμα  ο έντονος πόνος στην περίοδο ή η βαριά αιμορραγία να θεωρούνται «φυσιολογικά». Κάποιες φορές οι μεγαλύτερες γυναίκες λένε «πρέπει να το αντέξεις, έτσι είναι το να είσαι γυναίκα». Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια. Υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να βελτιώσουν πολύ την κατάσταση της υγείας και την ποιότητα ζωής και ο γιατρός σας μπορεί να σας ενημερώσει για τις επιλογές που υπάρχουν για τη θεραπεία τους.