Σημαντική αύξηση των εμβολιασμών για τον ιό HPV έφερε η αποζημίωση του εμβολίου και για τα αγόρια έως 18 ετών στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για την εθνική στρατηγική σε ό,τι αφορά στην εξάλειψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας ως θέματος δημόσιας υγείας, οι εμβολιασμοί για τον ιό HPV ξεπέρασαν τις 300.000 τη χρονιά που πέρασε, συγκριτικά με 122.000 περίπου το 2019.

Ειδικότερα, με βάση τελευταία δεδομένα της ΗΔΙΚΑ, τα οποία παρουσίασε ο Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Αξιολόγησης των Τεχνολογιών Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Κώστας Αθανασάκης, το 2023 συνταγογραφήθηκαν 303.300 εμβόλια HPV. Πρόκειται, όπως είπε, για μια μεγάλη αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Πιο αναλυτικά, εμβολιάστηκαν περί τα 55.000 κορίτσια, το υψηλότερο νούμερο των τελευταίων επτά ετών, σύμφωνα με τον κ. Αθανασάκη, με τη μέση κάλυψη να φτάνει το 57%. Σε ορισμένες ηλικιακές ομάδες αγγίζει ακόμη και το 70%, ποσοστό βέβαια που παραμένει χαμηλό σε σύγκριση με τον στόχο που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Η ανταπόκριση των αγοριών στον εμβολιασμό είναι αξιοσημείωτη. Το 2023 εμβολιάστηκαν 76.000 αγόρια, αριθμός που δείχνει με τον πλέον εμφατικό τρόπο τη σωστή κατεύθυνση στην οποία κινείται η χώρα μας και αφορά στην αποζημίωση του εμβολίου για όλα τα παιδιά και εφήβους έως 18 ετών. Μάλιστα, η αποζημίωση θα συνεχίσει και το 2025, όπως διαβεβαίωσε στην ομιλία του ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας δεν είναι ο συχνότερος τύπος καρκίνου στην Ελλάδα. Διαγιγνώσκεται, όμως, σε περίπου 700 γυναίκες το χρόνο και ευθύνεται για περίπου 300 θανάτους γυναικών, με μέση ηλικία τα 50 έτη. Ο εμβολιασμός κατά του HPV είναι ο ένας πυλώνας για την εξάλειψη αυτού του τύπου καρκίνου. Μελέτη της Σκωτίας που ανακοινώθηκε πριν λίγες ημέρες έδειξε ότι σε εμβολιασμένες γυναίκες δεν καταγράφηκε κανένα περιστατικό αυτού του τύπου καρκίνου.

Η ανάγκη για κατάρτιση εθνικής πολιτικής εμβολιασμού είναι αδιαπραγμάτευτη, σύμφωνα με όλους τους αρμόδιους φορείς που τοποθετήθηκαν χθες στη Βουλή. Και αυτό καθώς η χώρα μας απέχει ακόμη από τον στόχο του ΠΟΥ για τη δεκαετία 2020-2030, τον οποίο υπενθύμισε ο Καθηγητής Μαιευτικής και Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας HPV, Θεόδωρος Αγοραστός.

Πρόκειται για τον γνωστό στόχο «90-70-90», δηλαδή εμβολιασμός στο 90% των κοριτσιών κάτω των 15 ετών, διενέργεια HPV DNA τεστ στο 70% των γυναικών από 30 ετών και πάνω, με επανάληψη κάθε πέντε χρόνια και 90% επιτυχία στη θεραπεία των ασθενών.

Τον Μάρτιο οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις

Ο δεύτερος μεγάλος πυλώνας για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι το screening. Στο πλαίσιο αυτό, στην τελική ευθεία είναι η έναρξη του προγράμματος δωρεάν προληπτικών εξετάσεων. Θα είναι το δεύτερο μεγάλο πρόγραμμα Δημόσιας Υγείας μετά το «Φώφη Γεννηματά», με το οποίο έχουν διενεργηθεί περισσότερες από 300.000 μαστογραφίες και έχουν βρεθεί ευρήματα σε περίπου 20.000 γυναίκες που έλαβαν έγκαιρη θεραπεία.

Ο Υπουργός Υγείας εξέφρασε την αισιοδοξία ότι τον Μάρτιο θα μπορεί να ξεκινήσει το πρόγραμμα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας που απευθύνεται σε 2,5 εκατομμύρια γυναίκες από 21 έως 65 ετών.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη διενέργεια τεστ Παπανικολάου, HPV DNA τεστ και, εφόσον χρειαστεί, κολποσκόπηση και βιοψία. Το πρώτο στάδιο θα περιλαμβάνει τη διενέργεια δωρεάν τεστ Παπανικολάου ή HPV DNA τεστ, αναλόγως την ηλικία κάθε γυναίκας. Με βάση τα αποτελέσματα των τεστ, οι γυναίκες με πιθανά ευρήματα θα παραπέμπεται για επιπλέον εξέταση. Στο δεύτερο στάδιο προβλέπονται όλοι οι πιθανοί συνδυασμοί: Είτε επανάληψη του τεστ ΠΑΠ, είτε HPV DNA τεστ είτε και τα δύο τεστ. Επιπλέον, θα αποζημιώνεται όχι μόνο η λήψη του δείγματος αλλά και όλες οι εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένης της βιοψίας, που αποτελεί μια ιδιαιτέρως ακριβή εξέταση.

 

Διαβάστε επίσης:

Εμβόλιο HPV: Επέκταση αποζημίωσης για τα αγόρια για έναν ακόμη χρόνο – Τα συμπεράσματα της ημερίδας του ygeiamou

Kαρκίνος τραχήλου μήτρας: Δύο στρατηγικές κινήσεις για να εξαλειφθεί η νόσος στην Ελλάδα