Δύο παράγοντες ξεχωρίζει ως τους πλέον σημαντικούς για τη μείωση της επίπτωσης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ο επικεφαλής της Πολιτικής για τα Εμβόλια της εταιρείας MSD, Rune Horby.

Συνομιλώντας με τη δημοσιογράφο, Μαρία-Νίκη Γεωργαντά, στο περιθώριο της ημερίδας με τίτλο «Εμβολιασμός και Δημόσια Υγεία: Προκλήσεις και Προοπτικές» που διοργάνωσε το ygeiamou.gr την περασμένη εβδομάδα, επεσήμανε ως πρώτο παράγοντα τη βεβαιότητα που πρέπει να έχουν οι κυβερνήσεις ότι οι γονείς έχουν κατανοήσει πλήρως την αξία εμβολιασμού των παιδιών τους έναντι στον ιό HPV. Το δεύτερο σημείο που πρέπει να στοχεύουν οι πολιτικές, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να γνωρίζουν οι γονείς την ευκολία να έχει ο καθένας πρόσβαση στο εμβόλιο.

«Είναι απλό αλλά ταυτόχρονα πολύ σύνθετο», σημείωσε ο κ. Horby. Δίνοντας παραδείγματα χωρών που προσεγγίζουν τους στόχους για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ο ίδιος ανέφερε τη Σουηδία ως το πλέον χαρακτηριστικό. «Η Αυστραλία εκτός Ευρώπης επίσης είναι ένα παράδειγμα», σημείωσε και πρόσθεσε ότι η Ιταλία έχει δημιουργήσει ένα μνημονιο προς το Κοινοβούλιο για τη μείωση των καρκίνων που σχετίζονται με τον ιό HPV. Επίσης, η Ιρλανδία εργάζεται πάνω σε ένα εθνικό πλάνο, όπως επίσης και η Βρετανία, ενώ στην Ουγγαρία έχει δημιουργηθεί μία κυβερνητική επιτροπή για το ίδιο θέμα. «Πολλά γίνονται σε διαφορετικές πτυχές», τόνισε.

Αναφορικά με την Ελλάδα που έχει ακόμη…δρόμο να διανύσει για να επιτύχει σημαντικά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης κατά του ιού HPV, ο κ. Horby εντοπίζει ως τη μεγαλύτερη πρόκληση αυτή της έλλειψης στοιχείων. «Τα δεδομένα είναι η κορωνίδα της επιτυχίας. Εάν δεν ξέρεις ποιος κάνει το εμβόλιο και ποιος όχι τότε πώς θα επέμβεις και θα κάνεις κάτι για αυτό;», ανέφερε.

Ερωτηθείς εάν και πώς είναι πιθανή η δημιουργία ενός πλάνου για τη μείωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, σημείωσε πως πρόκειται για κάτι πολύ σημαντικό, «αλλά και πάλι χρειάζεται τα δεδομένα».

Εξηγώντας την πολιτική που ακολουθούν στην Αυστραλία ανέφερε ότι πραγματοποιούν ανοιχτή παρακολούθηση του σχεδιασμού που έχουν και κάθε χρόνο βγάζουν μια ετήσια έκθεση με τους 12 δείκτες που χρησιμοποιούν στην προσπάθεια εξάλειψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. «Κάτι παρόμοιο γίνεται στη Σουηδία που έχουν μητρώα», επεσήμανε ο επικεφαλής της Πολιτικής για τα Εμβόλια της MSD. Πρόσθεσε δε ότι ο ίδιος δούλεψε σκληρά στη Δανία όπου η εμπιστοσύνη των γονέων κλονίστηκε και υπήρξε τεράστιος φόβος να προχωρήσουν στον εμβολιασμό των παιδιών τους. «Οταν κάνεις δράσεις όπως δημόσιες καμπάνιες, μετά πρέπει να το μετρήσεις. Δούλεψε ή όχι;», σημείωσε συμπληρωματικά.