Αρνητικό ρεκόρ καταγράφει η χώρα μας όσον αφορά στις ακούσιες νοσηλείες σε ψυχιατρικά νοσοκομεία και ψυχιατρικές κλινικές. Στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, εκτιμάται ότι το ποσοστό ακούσιων νοσηλειών ξεπερνά το 50% επί του συνόλου των ψυχιατρικών νοσηλειών και… προπορεύεται του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Αντίθετα, σε περιοχές όπως τα Ιωάννινα και η Αλεξανδρούπολη, στις οποίες  τα συστήματα ψυχιατρικής περίθαλψης φαίνεται πως είναι περισσότερο ανεπτυγμένα, το ποσοστό των ακούσιων νοσηλειών κυμαίνεται στο 25%, δηλαδή κοντά στο μέσο όρο της Ευρώπης. Τα δεδομένα αυτά έδωσε η κυρία Ευγενία Γεωργάκα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας του ΑΠΘ και εκπρόσωπος της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ), στην «Ανοιχτή Συζήτηση – Παρέμβαση για τον περιορισμό των ακούσιων νοσηλειών» που διοργάνωσε η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος την περασμένη εβδομάδα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της Ομοσπονδίας Φορέων Ψυχικής Υγείας ΑΡΓΩ και συμπορευόμενη με το Σωματείο «Αυτοεκπροσώπηση» των ατόμων με ψυχοκοινωνικές δυσκολίες, στο θέατρο του Κέντρου Κοινωνικού Διαλόγου της ΠΕΨΑΕΕ.

Κεντρικό μήνυμα της εκδήλωσης ήταν «Οι ακούσιες νοσηλείες είναι το σύμπτωμα ενός συστήματος που νοσεί» και είχε ως στόχο να αναδείξει το γεγονός ότι τα ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά των ακούσιων νοσηλειών στη χώρα μας, οφείλονται στις διαχρονικές αδυναμίες που εξακολουθούν να υπάρχουν στο χώρο της ψυχικής υγείας, όπως είναι η υποστελέχωση, η ανεπάρκεια των παρεχόμενων υπηρεσιών και η περιορισμένη διασύνδεσή τους.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φορέων Ψυχικής Υγείας ΑΡΓΩ, κ. Μενέλαος Θεοδωρουλάκης, στο καλωσόρισμά του αναφέρθηκε στο γεγονός ότι 40 χρόνια μετά την έναρξη της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης στην Ελλάδα, συνεχίζουμε να έχουμε ένα πολύ υψηλό ποσοστό ακούσιων νοσηλίων που αποδεικνύει την ασυνέχεια στη φροντίδα και την έλλειψη διασυνδετικής και μετανοσοκομειακής φροντίδας.

Το αποτέλεσμα είναι τα άτομα που βιώνουν την ακούσια νοσηλεία να στιγματίζονται, να προσβάλλεται η προσωπικότητα τους και να καταρρέει βίαια η καθημερινότητά τους, μαζί με καταπάτηση σε όλα τα επίπεδα των δικαιωμάτων τους, δεδομένου ότι «κατά την ακούσια νοσηλεία δεν έχουν ούτε το δικαίωμα επικοινωνίας με την οικογένειά τους». Η πρόσφατη αλλαγή στη διαδικασία υλοποίησης των ακούσιων νοσηλειών σε ό,τι αφορά την μεταφορά των ασθενών – η αστυνομία να συμμετέχει μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και όχι να γίνονται από εκείνη οι μεταφορές – θεωρείται για την Ομοσπονδία ΑΡΓΩ ένα θετικό βήμα προς την αλλαγή, αλλά όχι επαρκές.

Ανάγκη για τομεοποιημένες κοινοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας

Τα μέλη του Σωματείου «Αυτοεκπροσώπηση» και οι συγγενείς ατόμων με εμπειρία ακούσιων νοσηλειών, ανέδειξαν τα σημαντικά προβλήματα του πλαισίου που ισχύει στη χώρα μας, καθώς και το φαινόμενο της καταστρατήγησης των δικαιωμάτων των ασθενών κατά τη μεταφορά τους στις ψυχιατρικές κλινικές.

Εκπρόσωποι του τομέα της ψυχικής υγείας από το δημόσιο, το μη κερδοσκοπικό και τον ακαδημαϊκό χώρο, συζήτησαν πάνω στην ανάγκη περιορισμού των ακούσιων νοσηλειών και της αλλαγής του τρόπου μετάβασης των ασθενών που μπορεί να επιτευχθεί, μεταξύ άλλων, μέσα από τη λειτουργία τομεοποιημένων κοινοτικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας, οι οποίες θα διασυνδέονται μεταξύ τους, προσφέροντας σταθερή και ολοκληρωμένη υποστήριξη στα άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα.

Κλείνοντας την εκδήλωση, η Πρόεδρος του ΔΣ της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος, Δρ. Αθηνά Φραγκούλη – Σακελλαροπούλου, παρουσίασε τα σημαντικότερα συμπεράσματα των παρεμβάσεων που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν την ανάγκη της συνεργασίας και της διασύνδεσης των παρεχόμενων υπηρεσιών με τη συνεργασία των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ και την παράλληλη αξιοποίηση του μοντέλου της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας και του Κοινοτικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας, με βασικό στόχο την πρόληψη της κρίσης και της υποτροπής, καθώς και την έγκαιρη παρέμβαση και την αποκατάσταση, στο πλαίσιο ενός τομεοποιημένου συστήματος ψυχικής υγείας.

 

Διαβάστε επίσης:

Mental Hoops: Στο Περιστέρι το φετινό τουρνουά μπάσκετ για την ψυχική υγεία

Σκληρόδερμα: Σημαντικό το αποτύπωμα της νόσου στην ψυχική υγεία των ασθενών

SNF Nostos 2023: Ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στην ψυχική υγεία