Είναι από τα πιο δημοφιλή φρούτα στον κόσμο και καλλιεργούνται εδώ και 10.000 χρόνια. Μάλιστα ορισμένοι μελετητές πιστεύουν ότι ο δελεαστικός καρπός στο βιβλικό Κήπο της Εδέμ μοιάζει περισσότερο με μπανάνα παρά με μήλο. Μέχρι και σε θρησκευτικές παραδόσεις τις συναντάμε, αλλά η ευλογία καθορίζεται κυρίως από την ένταξη τους στη διατροφή μας. Οι ειδικοί βλέπουν ένα σωρό λόγους για να λατρεύουν  τις μπανάνες  και μόνο λίγους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία μας.

«Είναι όλα τα σωστά πράγματα» τόνισε η Colleen Spees, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής διαιτολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Οχάιο, εξηγώντας πως «είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες, πεντανόστιμες και φθηνές».

Οι μπανάνες είναι πολύ καλές πηγές καλίου. Σύμφωνα μάλιστα με το Υπουργείο Γεωργίας των Η.Π.Α, μία μεσαία μπανάνα παρέχει 375 χιλιοστόγραμμα καλίου γεγονός που σημαίνει πως καλύπτει το 11% του συνιστώμενου ημερήσιου καλίου που πρέπει να προσλαμβάνει ένας άντρας και το 16% για μία γυναίκα.  «Το κάλιο είναι μέταλλο ζωτικής σημασίας για την υγεία της καρδιά μας, ιδίως όσον αφορά τη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης» τόνισε η καθηγήτρια Spees.

Οι μπανάνες αποτελούν επίσης πολύ καλή πηγή μαγνησίου (32mg), ευεργετικών φυτοχημικών και αντιοξειδωτικών ουσιών, ενώ μια μεσαία μπανάνα, 113 θερμίδων, έχει επίσης περίπου 5 γραμμάρια συνολικών φυτικών ινών, που μας βοηθούν να νιώθουμε χορτάτοι.

Άγουρες και ώριμες μπανάνες

Οι άγουρες και ελαφρώς άγουρες μπανάνες περιέχουν ανθεκτικό άμυλο, που χρησιμεύει ως πρεβιοτική ίνα. Αυτά τα δύσπεπτα πρεβιοτικά χρησιμεύουν ως τροφή για τα προβιοτικά, τα «καλά» μικρόβια που ζουν στο έντερο. Τα ευεργετικά αυτά βακτήρια του εντέρου είναι απαραίτητα για την πέψη και έχουν συνδεθεί με την ανοσία, την υγεία του εγκεφάλου και πολλά άλλα.

Όσο η μπανάνα ωριμάζει, το ανθεκτικό άμυλο διασπάται σε φυσικά σάκχαρα, όπως τόνισε η καθηγήτρια εξού και η πιο γλυκιά γεύση που προσφέρει συγκριτικά με την πιο άγουρη μπανάνα.

Πού θα πρέπει να επιστήσουμε την προσοχή μας 

Αν και οι μπανάνες, όπως άλλωστε και τα περισσότερα φρούτα, μπορούν να αποτελέσουν μέρος ενός υγιεινού διατροφικού προτύπου για άτομα με μη ελεγχόμενο διαβήτη, μία μεσαία μπανάνα έχει περίπου 26 γραμμάρια υδατανθράκων, γεγονός που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη από άτομα που ακολουθούν αυστηρή δίαιτα.

Επιπλέον, τα άτομα με νεφρική ανεπάρκεια σε προχωρημένο στάδιο πρέπει να παρακολουθούν στενά την κατανάλωση καλίου, αφού μπορεί να επηρεάσει την ορισμένα φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση και την καρδιακή ανεπάρκεια. Σίγουρα χρειάζονται περισσότερες μπανάνες από μία για να αυξηθούν τα επίπεδα καλίου σε επικίνδυνο σημείο για ένα μέσο άνθρωπο όμως, όπως τόνισε η καθηγήτρια Spees. Συνιστά ωστόσο η ίδια, σε όσους έχουν ιατρικές παθήσεις ή ανησυχίες να συμβουλευτούν το γιατρό τους για να δουν αν οι μπανάνες είναι ασφαλείς για αυτούς.

Όλα τα παραπάνω όμως δεν πρέπει να δημιουργούν την υπόθεση πως ένα γλυκό όπως είναι το banana bread ή το banana split είναι υγιεινά επιδόρπια. Το ίδιο ισχύει και για τα τσιπς μπανάνας.

Τα γεύματα της μπανάνας

Οι μπανάνες λειτουργούν πολύ καλά όταν χρησιμοποιούνται για να πυκνώσουν και να γλυκάνουν τα smoothies όπως τόνισε η καθηγήτρια Spees.  «Αν αναμείξετε για παράδειγμα την μπανάνα με γιαούρτι και μούρα αυτό είναι υπέροχο».

Το πρωί μπορεί να κοπεί σε φέτες και να προστεθεί σε δημητριακά ολικής άλεσης. Αργότερα μέσα στη ημέρα, αποτελεί ένα ιδανικό σνακ, ενώ ορισμένοι απολαμβάνουν τις μπανάνες με βούτυρο ξηρών καρπών και αναμεμειγμένες με γιαούρτι.

Αν υποθέσουμε λοιπόν πως η ιδανική διατροφή αποτελεί ένα ιδιότυπο ουράνιο τόξο από φρούτα και λαχανικά «τότε οι μπανάνες ταιριάζουν απόλυτα σε αυτό το ουράνιο τόξο».

 

Διαβάστε ακόμα:

Ώριμες ή άγουρες μπανάνες: Σε τι διαφέρουν και τι ρόλο παίζουν στο αδυνάτισμα

Το πασίγνωστο φρούτο που βελτιώνει τη διάθεση και την πέψη

Τερηδόνα: Τρόφιμα υπεράνω υποψίας που απειλούν τα δόντια