Τι θέση πρέπει να έχουν οι μπανάνες σε μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή; Πρέπει να αποφεύγεται ως ένα φρούτο με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα ή μπορεί να αποτελέσει μια σωστή επιλογή ακόμη και κατά την προσπάθεια απώλειας βάρους;

Ακολουθούν σημαντικές πληροφορίες αναφορικά με τη διατροφική αξία του αμφιλεγόμενου φρούτου και μυστικά για οφέλη από την κατανάλωσή του.

Σημαντική διατροφική αξία με λίγες θερμίδες

Μια μέτρια μπανάνα εξασφαλίζει ένα σημαντικό ποσοστό της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης διατροφικών συστατικών (ΣΗΔ):

  • Κάλιο κατά 12% της ΣΗΔ
  • Βιταμίνη C κατά 17% της ΣΗΔ
  • Μαγνήσιο κατά 8% της ΣΗΔ
  • Χαλκό κατά 5% της ΣΗΔ
  • Μαγγάνιο κατά 15% της ΣΗΔ καθώς και
  • Φυτικές ίνες, 3,1 γραμμάρια.

Όλα αυτά με μόλις 105 θερμίδες, το 90% των οποίων προέρχεται από υδατάνθρακες. (Οι περισσότεροι υδατάνθρακες στις ώριμες μπανάνες είναι σάκχαρα – σακχαρόζη, γλυκόζη και φρουκτόζη.)

Επιπλέον, οι μπανάνες έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και πρωτεΐνες, ενώ περιέχουν έναν σημαντικό αριθμό ευεργετικών φυτικών ενώσεων και αντιοξειδωτικών.

Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, λίγες θερμίδες

Μια μεσαία μπανάνα, με μόλις 105 θερμίδες, παρέχει περίπου το 12% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψής ινών, οι οποίες:

  • είναι σημαντικές την υγεία του πεπτικού και τις λειτουργίες του εντέρου
  • συσχετίζονται με τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, εκφυλιστικών ασθενειών και ορισμένων τύπων καρκίνου
  • συμβάλουν στην απώλεια βάρους

Μια μελέτη επί τη διατροφή 252 γυναικών για ένα διάστημα 20 μηνών, έδειξε πως κάθε επιπλέον γραμμάριο φυτικών ινών καθημερινά, μείωνε το σωματικό τους βάρος κατά 250 γραμμάρια.

Αποτελεί γεγονός πως οι μπανάνες μπορούν να ενισχύσουν το αίσθημα κορεσμού, αποτελώντας ένα ιδανικό σνακ χαμηλότερο σε θερμίδες συγκριτικά με άλλες τροφές. Ωστόσο,  συγκριτικά με άλλα φρούτα όπως τα μήλα και τα πορτοκάλια φαίνεται ότι προκαλούν μικρότερο αίσθημα κορεσμού.

Προτιμήστε τις άγουρες μπανάνες

Όσο πιο πράσινη τόσο το καλύτερο. Αυτό φαίνεται πως ισχύει στην περίπτωση της μπανάνας, αφού ο τύπος υδατανθράκων που περιέχει εξαρτάται από το πόσο ώριμη είναι.

Οι άγουρες, πράσινες μπανάνες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο και ανθεκτικό άμυλο, ενώ οι ώριμες, κίτρινες μπανάνες περιέχουν κυρίως σάκχαρα.

Τα ανθεκτικά άμυλα είναι μακρές αλυσίδες μορίων γλυκόζης ανθεκτικές στην πέψη, οι οποίες δρουν δίκην διαλυτών ινών στο σώμα, εξασφαλίζοντας οφέλη για την υγεία όπως η απώλεια βάρους και τα μειωμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, μπορούν να επιβραδύνουν την απορρόφηση των σακχάρων, διατηρώντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά και επιτυγχάνοντας την αίσθηση πληρότητας, ενώ συντελούν στην καύση λίπους.

Επιτρέπονται στην προσπάθεια απώλειας βάρους;

Συμπερασματικά, οι μπανάνες είναι υγιείς και θρεπτικές, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και χαμηλή σε θερμίδες.

Παρόλο που δεν υπάρχουν μελέτες που να εξετάζουν άμεσα τις επιπτώσεις της κατανάλωσης μπανάνας στο σωματικό βάρος, πολλές ιδιότητές του φρούτου μαρτυρούν πως μπορεί να συμβάλουν στην προσπάθεια απώλειας βάρους.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, δεν υπάρχει κανένα κακό στην κατανάλωσή τους ως μέρος μιας ισορροπημένης, υγιεινής διατροφής.