Πολλοί από εμάς ρίχνουμε συχνά πυκνά μία κρυφή ματιά στο είδωλο μας κάθε φορά που περνάμε μπροστά από έναν καθρέπτη, γεγονός που μας οδηγεί στον έλεγχο του σώματος μας.

Αν και ως πρακτική ο έλεγχος του σώματος δεν είναι απαραίτητα προβληματικός, ωστόσο μπορεί να περάσει τα όρια της φυσιολογικής συμπεριφοράς για ορισμένους ανθρώπους (ειδικά για όσους παλεύουν με ζητήματα διατροφικής διαταραχής) ιδίως όταν αποκτά στοιχεία εμμονής.

«Ο έλεγχος του σώματος είναι η παρατήρηση και η διανοητική σημείωση του σχήματος, του βάρους, της εμφάνισης και του μεγέθους του» τόνισε η Chelsea Kronengold, αναπληρώτρια καθηγήτρια επικοινωνίας στην Αμερικάνικη Ένωση Διατροφικών Διαταραχών, προσθέτοντας πως μπορεί να γίνει μία επιβλαβής πρακτική όταν οι σκέψεις αυτές γίνονται εμμονικές και παρεμβατικές.

Γιατί ελέγχουμε συχνά το σώμα μας; 

Τα άτομα με διατροφικές διαταραχές επιδίδονται στον σωματικό έλεγχο για να ελέγξουν και να μειώσουν το άγχος που φέρει η άποψη τους για το σώμα τους, σύμφωνα με τους συγγραφείς της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο European Eating Disorders Review​​.  Στην πραγματικότητα ωστόσο ο έλεγχος του σώματος  απλώς ενισχύει τα αρνητικά συναισθήματα για το σώμα.

Πώς ο έλεγχος του σώματος βλάπτει τη ψυχική υγεία; 

Όπως τονίζει η καθηγήτρια Kronengold «ιδίως τα άτομα που παλεύουν με την εικόνα του σώματός τους, ο έλεγχος του σώματος τους μπορεί να περιλαμβάνει εμμονικές σκέψεις και συμπεριφορές». Αυτό, σύμφωνα με την ίδια, μπορεί να έχει μαζική επίδραση στη ψυχική υγεία και τη γενικότερη ευημερία, αφού όχι μόνο μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά για το σώμα και το άτομο να οδηγηθεί σε χαμηλότερη αυτοπεποίθηση και ακόμα πιο αρνητική άποψη για το σώμα του, αλλά παράλληλα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα κατάθλιψης, άγχους και διατροφικών διαταραχών.

Πώς αντιμετωπίζεται; 

Αν ο συνεχής έλεγχος του σώματος σας σάς έχει κουράσει και τείνει να λάβει διαστάσεις εμμονής, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να απαλλαγείτε.

«Όταν έχετε μία αρνητική σκέψη για το σώμα σας, αλλάξτε πλεύση και χαρίστε στον εαυτό σας ένα κομπλιμέντο» τόνισε η καθηγήτρια Kronengold, προσθέτοντας πως όσοι δυσκολεύονται να παινέψουν τον εαυτό τους καλό θα ήταν να σκεφτούν όπως θα παίνευαν ένα φίλο τους.

-Κάθε σώμα είναι διαφορετικό. «Όλοι μας διαθέτουμε διαφορετικά γονίδια και πολιτιστικά χαρακτηριστικά που μπορεί να επηρεάσουν το σχήμα, το βάρος και το μέγεθος ενός σώματος. Πάντα όμως να έχετε κατά νου πως η σύγκριση με άλλους είναι απλά μια παγίδα» τόνισε η καθηγήτρια

«Είμαστε κάτι παραπάνω από την  εμφάνιση μας, το νούμερο μας» υπογράμμισε η Kronengold προσθέτοντας πως ο εορτασμός κάθε θετικού ποιοτικού χαρακτηριστικού όπως είναι η συμπόνοια και η καλοσύνη είναι πιο σημαντικά. Άλλωστε, όσο περισσότερο επικεντρωνόμαστε στην ομορφιά που πηγάζει από μέσα μας τόσο λιγότερο ασχολούμαστε με το νούμερο της ζυγαριάς.

-Ο έλεγχος στα social media. «Επιλέξτε να ακολουθείτε λογαριασμούς που σας ενδυναμώνουν και αποσυνδεθείτε κάθε φορά που νιώθετε πως η δραστηριότητα σας στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης έχει αντίκτυπο στη ψυχική σας υγεία»  ξεκαθάρισε η ίδια.

«Είναι πολλαπλά προτιμότερο να αγοράζουμε ρούχα που κολακεύουν το σώμα μας όπως και αν είναι αυτό, παρά να επενδύουμε σε ρουχισμό που μας αναγκάζει να “στριμώξουμε” το σώμα μας σε συγκεκριμένο νούμερο και μέγεθος» είπε η καθηγήτρια Kronengold

– Μερικές φορές χρειαζόμαστε υποστήριξη στο ταξίδι της αυτοφροντίδας και αποδοχής. «Αν αντιλαμβάνεστε πως ο έλεγχος του σώματος, επηρεάζει τη ψυχική σας υγεία, την εικόνα του σώματος ή τη σχέση σας με το φαγητό, τότε είναι καλό να επισκεφθείτε έναν επαγγελματία ειδικό ζητώντας τη βοήθειά του». 

 

Διαβάστε επίσης:

Το χαμόγελο που κρύβει την κατάθλιψη

Πώς μας επηρεάζει η γνώμη που έχουμε για το σώμα μας

Ο καθρέφτης μας είναι οι άλλοι και συχνά μας «επιβαρύνουν»