Γράφει η Εύα Παυλάτου

Την Ουχάν, επίκεντρο του θανατηφόρου κοροναϊού, επισκέφθηκε σήμερα ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ και διέταξε τις αρχές της κινεζικής πόλης να φροντίσουν, ώστε τα νοσοκομεία να δέχονται όλους τους ασθενείς, που έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Ο πρωθυπουργός Λι, που έχει τεθεί επικεφαλής της κρατικής επιτροπής, η οποία συστάθηκε πρόσφατα για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κοροναϊού, επισκέφθηκε τα τοπικά νοσοκομεία, μίλησε με τους ασθενείς και το ιατρικό προσωπικό και υποσχέθηκε να αποσταλούν εντός δύο ημερών 2.000 νοσοκόμες και 20.000 ζεύγη προστατευτικά γυαλιά στην πόλη της κεντρικής Κίνας.

Ο ίδιος, επισκέφθηκε, επίσης, τον χώρο όπου κατασκευάζεται το νέο προκατασκευασμένο νοσοκομείο στην Ουχάν, δυναμικότητας 1.000 κλινών και δήλωσε πως δίνεται μάχη με τον χρόνο για τον περιορισμό του ιού, ο οποίος έχει εξαπλωθεί σε άλλες χώρες και σε ολόκληρη την Κίνα εκτός από το Θιβέτ.

«Θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να είμαστε σίγουροι πως όλοι οι ασθενείς έχουν γίνει δεκτοί (στο νοσοκομείο)», τόνισε ο Λι και πρόσθεσε πως το νέο νοσοκομείο θα πρέπει να πληροί όλες τις προϋποθέσεις ποιότητας και ασφάλειας, άσχετα από το πόσο γρήγορα θα είναι έτοιμο. Το νέο νοσοκομείο, που κατασκευάζεται στα περίχωρα της Ουχάν, θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει στις 3 Φεβρουαρίου ενώ ένα δεύτερο νοσοκομείο, δυναμικότητας 1.300 κλινών αναμένεται να παραδοθεί μέσα σε μισό μήνα.

Μέχρι σήμερα στην Κίνα από τον κοροναϊό έχουν χάσει την ζωή τους 82 άνθρωποι ενώ έχουν επιβεβαιωθεί περισσότερα από 2.800 κρούσματα. Την Δευτέρα επισκέφθηκε το Πεκίνο ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, προκειμένου να ευρεθούν λύσεις για περιορισμό της ασθένειας.

Οι κινεζικές αρχές σε μια προσπάθεια να θέσουν υπό έλεγχο την εξάπλωση του κοροναϊού, που έχει επίδραση στη δημόσια ζωή και σε εκδηλώσεις της πολιτικής ελίτ της χώρας, έχουν αρχίσει να ακυρώνουν πολιτικές συσκέψεις, όπως στην επαρχία Γιουνάν και στην πόλη Τσινγκτάο, στην ανατολική επαρχία Σαντόνγκ, όπου ακυρώθηκαν οι προγραμματισμένες για τον Φεβρουάριο ετήσιες συνελεύσεις των βουλευτών.

Έτοιμος να παραιτηθεί ο δήμαρχος, αν οι πολίτες αναζητήσουν «ανάληψη ευθυνών»

Πάντως, η δημόσια δυσαρέσκεια εναντίον των αρχών αυξάνεται καθώς το ιατρικό προσωπικό καταγγέλλει ελλείψεις στα πάντα, από κρεβάτια στα νοσοκομεία μέχρι ιατρικές μάσκες. Τα νοσοκομεία στην Ουχάν έχουν γεμίσει τόσο, που αναγκάζονται να διώχνουν ασθενείς με «ύποπτα» συμπτώματα, όπως γράφει χαρακτηριστικά ο κινεζικός Τύπος.

Ο δήμαρχος της Ουχάν, Ζου Ξιάνβανγκ, σε συνέντευξή του στο CCTV, παραδέχθηκε πως ο ίδιος και οι συνεργάτες του δεν διαχειρίστηκαν αρκετά καλά την κρίση που ξέσπασε, αλλά υπερασπίστηκε την απόφαση να τεθεί η πόλη σε καραντίνα, ως τον μόνο τρόπο για να μην εξαπλωθεί περαιτέρω ο κοροναϊός. Ο δήμαρχος πρόσθεσε πως, αν οι πολίτες ζητούν σθεναρά «ανάληψη ευθυνών», ο ίδιος και ο επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος στην Ουχάν, είναι έτοιμοι να παραιτηθούν.

Η Ακτή Ελεφαντοστού ανακοίνωσε το πρώτο ύποπτο κρούσμα στην αφρικανική ήπειρο

Την Κυριακή ο υπουργός Υγείας στην Ακτή Ελεφαντοστού ανακοίνωσε πως το Σάββατο μια 34χρονη γυναίκα με καταγωγή από την χώρα της δυτικής Αφρικής έφθασε στην Αμπιτζάν από το Πεκίνο με συμπτώματα όμοια με της γρίπης, δυσκολία στην αναπνοή, βήχα και καταρροή. Πρόκειται για φοιτήτρια, που ζούσε στην κινεζική πρωτεύουσα επί πέντε χρόνια. Η γυναίκα τέθηκε σε απομόνωση και βρίσκεται υπό διαρκή ιατρική παρακολούθηση.

Το υπουργείο Υγείας της αφρικανικής χώρας ανακοίνωσε πως η πορεία της υγείας της 34χρονης είναι «ικανοποιητική», αλλά, αν και υπάρχει υποψία ότι πρόκειται για κρούσμα κοροναϊού, αυτό δεν μπορεί να ειπωθεί με σιγουριά, αν δεν βγουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων, στις οποίες υποβλήθηκε η ασθενής. Ολόκληρη η αφρικανική ήπειρος περιμένει με αγωνία να δει, αν εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα του θανατηφόρου ιού.