Την πρώτη μετάδοση του ιού HIV μέσω αυτόλογης μεσοθεραπείας PRP (Platelet Rich Plasma – πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα) προσώπου ανακοίνωσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC). Πρόκειται για τρεις γυναίκες που υποβλήθηκαν στην αντιγηραντική θεραπεία, γνωστή και ως “vampire lift”, σε μη αδειοδοτημένη κλινική στο Νέο Μεξικό.

Σύμφωνα με την αναφορά του οργανισμού, και στις τρεις περιπτώσεις η ορομετατροπή δεν σχετίζεται με αναγνωρισμένους παράγοντες κινδύνου όπως μολυσμένα σύνεργα στη χρήση ναρκωτικών, μετάγγιση αίματος ή επικίνδυνη σεξουαλική επαφή. «Τα στοιχεία δείχνουν ότι αδιευκρίνιστες μολυσμένες πηγές στο spa την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2018, οδήγησαν στη μετάδοση του HIV-1 στις τρεις ασθενείς».

Μετάδοση μέσω του microneedling 

Η έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες μολύνθηκαν από τον ίδιο ορότυπο του ιού HIV. Το CDC αναφέρει ότι οι θεραπείες πραγματοποιήθηκαν σε μια «μη αδειοδοτημένη εγκατάσταση που δεν ακολουθούσε τις συνιστώμενες διαδικασίες ελέγχου των λοιμώξεων και δεν διατηρούσε αρχεία πελατών».

Στο πλαίσιο επιθεώρησης του σπα το φθινόπωρο του 2018, οι ελεγκτές διαπίστωσαν «πολλαπλές μη ασφαλείς πρακτικές ελέγχου λοιμώξεων» όπως φιαλίδια με αίμα χωρίς ετικέτες για τα στοιχεία των πελατών σε πάγκους, φιαλίδια χωρίς ετικέτες με αίμα ή φαρμακευτικές ουσίες για ενέσιμες θεραπείες, όπως botox, σε ψυγεία της κουζίνας δίπλα σε τρόφιμα, καθώς και σύριγγες εκτός συσκευασιών διάσπαρτες σε συρτάρια, σε πάγκους και πεταμένες σε συμβατικούς κάδους απορριμμάτων.

«Η ανάλυση πρόσθετων δεδομένων υπέδειξε ότι η μετάδοση του HIV συνέβη πιθανότατα μέσω της έγχυσης PRP με διαδικασίες microneedling [μικροβελονισμός] στο πρόσωπο, η πηγή μόλυνσης ωστόσο παραμένει άγνωστη» σημειώνουν οι συγγραφείς της αναφοράς. Μια πιθανή πηγή, καταλήγει η έκθεση, θα μπορούσαν να είναι πελάτες με αδιάγνωστη λοίμωξη HIV.

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι θεραπείες που «σβήνουν» τα σημάδια του καλοκαιριού από το δέρμα

Ποια θεραπεία ομορφιάς πρέπει να κάνετε οπωσδήποτε πριν πάτε διακοπές

Ελληνική μελέτη αποκαλύπτει πώς θα αποφύγουμε πάνω από 1.000 νέες διαγνώσεις HIV έως το 2030