Μια πρόσφατη μελέτη υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο της διαχείρισης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε ανθρώπους που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, ιδίως μετά τη χορήγηση θρομβολυτικών φαρμάκων. Η έρευνα, που διεξήχθη από τον Δρα Andrew Southerland και την ομάδα του στο University of Virginia Health, υποδηλώνει ότι η προσεκτική παρακολούθηση και ο έλεγχος των επιπέδων γλυκόζης θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά τα ποσοστά επιβίωσης και ανάρρωσης των ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο.

Συγκεκριμένα, η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Neurology, διαπίστωσε ότι τα άτομα με υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν μια δυνητικά θανατηφόρα εγκεφαλική αιμορραγία μετά την επαναλειτουργία των φραγμένων εγκεφαλικών αρτηριών τους. Ο κίνδυνος, δε, ήταν ιδιαίτερα υψηλός σε ηλικιωμένους ασθενείς με πιο σοβαρά εγκεφαλικά επεισόδια.

Στη δοκιμή συμμετείχαν περισσότεροι από 1.100 συμμετέχοντες, με την πλειονότητα να λαμβάνει θρομβολυτικά φάρμακα, σχεδιασμένα να διαλύουν τους θρόμβους που εμποδίζουν τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο. Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου το 80% αυτών των ασθενών είχαν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2, μια πάθηση που συνδέεται άμεσα με την αδυναμία διαχείρισης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν μια ανησυχητική συσχέτιση μεταξύ των υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα και του αυξημένου κινδύνου σοβαρών εγκεφαλικών αιμορραγιών μετά τη θεραπεία. Τα δεδομένα αποκάλυψαν, ειδικότερα, ότι κάθε σταδιακή αύξηση του σακχάρου στο αίμα κατά 10 μονάδες συνδεόταν με 8% αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης αυτής της επιπλοκής. Από την άλλη, όσοι πέτυχαν ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου τους άμεσα μετά τη λήψη θεραπείας διάσπασης θρόμβων είχαν συνήθως καλύτερη έκβαση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.

Η μελέτη διερεύνησε, επίσης, την αποτελεσματικότητα της εντατικής θεραπείας με ινσουλίνη για τον έλεγχο αυτών των επιπέδων, μετά τη χορήγηση αντιπηκτικών. Η εν λόγω θεραπεία δε φάνηκε να κάνει σημαντική διαφορά στον κίνδυνο για εγκεφαλική αιμορραγία, ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σημασία της διαχείρισης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Ο Δρ. Southerland επεσήμανε ότι η διαχείριση του υψηλού σακχάρου στο αίμα θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα στο πρωτόκολλο θεραπείας των ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο, ιδίως εκείνων που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο ή παρουσιάζουν πιο σοβαρά συμπτώματα. «Τα δεδομένα αυτά υποδηλώνουν ότι χρειάζεται περισσότερη εστίαση και έρευνα για τη διαχείριση του υψηλού σακχάρου στο στάδιο της θεραπείας των ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ. Andrew Southerland, νευρολόγος του University of Virginia Health.

«Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι ασθενείς -και ιδιαίτερα οι διαβητικοί- για να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, είναι να συνεργαστούν με τους γιατρούς τους και να βελτιώσουν τον τρόπο ζωής τους, ώστε να διαχειριστούν πιο αποτελεσματικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους», δήλωσε ο δρ. Southerland.

Ο ίδιος ελπίζει ότι τα ευρήματα αυτά θα ανοίξουν το δρόμο για πιο στοχευμένες κλινικές δοκιμές και τελικά για πιο αποτελεσματικές θεραπείες για τα εγκεφαλικά επεισόδια, προσαρμοσμένες στις ανάγκες των διαβητικών ασθενών και όσων διατρέχουν υψηλό κίνδυνο επιπλοκών.

Διαβάστε επίσης:

Έμφραγμα: Υπερδιπλάσιος ο κίνδυνος για όσους κοιμούνται έτσι

Η αμφιλεγόμενη βιταμίνη Β με την παράδοξη δράση σε χοληστερόλη και καρδιά

Η ψυχική διαταραχή που μας απειλεί ένα χρόνο μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο