Κύμα εξάντλησης και δυσαρέσκειας σηκώνεται αργά αλλά σταθερά στο ΕΣΥ, παρασύροντας ολοένα και περισσότερους γιατρούς προς την έξοδο των νοσοκομείων. Σε εκείνους που συνταξιοδοτούνται, προστίθενται και εκείνοι που αποχωρούν νωρίτερα από την προβλεπόμενη ηλικία συνταξιοδότησης. Τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν όσοι αποχωρούν για να εργαστούν υπό άλλες, καλύτερες συνθήκες, εργασιακές και μισθολογικές, στον ιδιωτικό τομέα υγείας στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, το 2022 αποχώρησαν λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας (67 έτη) 424 γιατροί και παραιτήθηκαν περίπου 400 για διάφορους λόγους, δηλαδή συνολικά έφυγαν 824 γιατροί. Το δυναμικό των 19.900, μόνιμων και επικουρικών, γιατρών μειώθηκε κατά περίπου 4% σε ένα έτος. Το τρέχον έτος εκτιμάται με βάση τα στοιχεία του υπουργείου ότι θα συνταξιοδοτηθούν άλλοι 450 γιατροί.

Το τελευταίο διάστημα, επίσης, υποβάλλονται με σταθερό ρυθμό και παραιτήσεις. Τα νοσοκομεία της Κρήτης βρέθηκαν πρόσφατα στο προσκήνιο με αφορμή τις παραιτήσεις τουλάχιστον 6 γιατρών, ομοίως υποβλήθηκαν παραιτήσεις ιατρών στα νοσοκομεία της Σπάρτης (3 παθολόγοι), της Δράμας (3 παθολόγοι), του Αγρινίου (1 εντατικολόγος), της Πρέβεζας (1 παιδοψυχίατρος). Τον περασμένο μήνα αναρτήθηκαν στη Διαύγεια 29 αποφάσεις αποδοχής παραιτήσεων γιατρών του ΕΣΥ.

Μάλιστα, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «καταιγίδα παραιτήσεων ειδικευμένων γιατρών λόγω εφημεριακής υπερεξόντωσης, αναγκαστικών εντολών για ετεροαπασχόληση και μετακίνηση και λόγω επιστημονικής και μισθολογικής απαξίωσης».

Οι παραιτήσεις, παρότι θεωρούνται δεδομένες κι εφέτος με βάση τον ρυθμό του προηγούμενου έτους, δεν είναι εύκολο να υπολογιστούν προτού κλείσει ημερολογιακά το έτος και αποτυπωθεί η έκβασή τους. Η παραίτηση κάθε γιατρού πρέπει να γίνει αποδεκτή από τον υπουργό Υγείας και στη συνέχεια να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Αν παρέλθει άπρακτο διάστημα δύο μηνών η παραίτηση θεωρείται ότι έγινε αποδεκτή και λύνεται αυτοδίκαια η υπηρεσιακή σχέση. Ωστόσο, μέχρι την αποδοχή της ο γιατρός μπορεί να την ανακαλέσει εγγράφως εντός όμως προθεσμίας ενός μηνός από την υποβολή της.

Στο υπουργείο Υγείας παρακολουθούν τις παραιτήσεις που υποβάλλονται και τηρούν στάση αναμονής. Γνωρίζουν πως στην πράξη αρκετές παραιτήσεις γίνονται για να αναδειχθεί ένα προβληματικό πεδίο στο ΕΣΥ αποτελώντας μία απέλπιδα προσπάθεια του προσωπικού να ασκηθεί πίεση και ενδεχομένως να βρεθεί λύση. Κι ακόμη περισσότερο ευελπιστούν πως αρκετές παραιτήσεις θα ανακληθούν, ακόμη κι αν έχουν λάβει μεγάλη δημοσιότητα – η παραίτηση που είχε υποβάλει τον περασμένο Απρίλιο ο γιατρός που υπηρετούσε στο Κέντρο Υγείας Σερίφου είναι μία από τις πλέον ηχηρές και προβεβλημένες αποχωρήσεις από το σύστημα υγείας που όμως δεν ολοκληρώθηκε.

Οι αποχωρήσεις, είτε για λόγους συνταξιοδότησης είτε για λόγους παραίτησης, αποτελούν ένα ορατό πρόβλημα για το υπουργείο Υγείας. Άλλωστε, ο χάρτης των νοσοκομείων με τις ανάγκες που καλύπτουν και τις ελλείψεις σε προσωπικό,  βρίσκεται σταθερά ανοιχτός πάνω στο γραφείο του υπουργού Υγείας, καθώς προτεραιότητα είναι αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και να δοθούν λύσεις για τους πολίτες. Σε αυτή τη φάση, κι ενώ επιχειρείται ένας ανασχεδιασμός του συστήματος υγείας, από την Αριστοτέλους επενδύουν στις τοποθετήσεις περίπου 1.050 μόνιμων γιατρών στο ΕΣΥ μέχρι το τέλος του έτους και στις νέες προκηρύξεις που θα τρέξουν. Σε δεύτερη, πιο μακροπρόθεσμη βάση, τα κενά και οι ελλείψεις στα νοσοκομεία μπαίνουν στο μικροσκόπιο ανά περιοχή σε σχέση με τις ευρύτερες δομές που υπάρχουν και τις ανάγκες που καλύπτουν, ως κομμάτι του υγειονομικού χάρτη, ώστε να αντιμετωπιστούν ολοκληρωμένα.