«Ανοιχτό» γίνεται πλέον το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) σε ό,τι αφορά στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών. Με νομοθετικές ρυθμίσεις του Υπουργείου Υγείας άλλαξε ο χαρακτήρας του και προσφέρεται διπλή δυνατότητα στο ιατρικό προσωπικό: Αφενός οι γιατροί του ΕΣΥ μπορούν πλέον να έχουν ιδιωτικό ιατρείο, αφετέρου οι ιδιώτες γιατροί μπορούν να συμμετέχουν στη λειτουργία των νοσοκομείων, «νοικιάζοντας» μεταξύ άλλων χειρουργικές αίθουσες.

Οι αλλαγές έχουν συναντήσει αντιδράσεις από τις Ενώσεις γιατρών και εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς θεωρούν ότι το «άνοιγμα» του ΕΣΥ θα επιφέρει δυσλειτουργίες και απώλεια προσωπικού, αντί να συμβεί το αντίθετο που είναι και ο σκοπός των ρυθμίσεων, δηλαδή η ενίσχυση των νοσοκομείων και η παροχή κινήτρων στους γιατρούς ώστε να παραμείνουν.

Σύμφωνα με την τροπολογία που εντάχθηκε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικογένειας και ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή, ιδιώτες ιατροί όλων των ειδικοτήτων δύνανται να συνεργάζονται με νοσοκομεία του δημοσίου συστήματος υγείας για την πραγματοποίηση ιατρικών πράξεων, συμμετέχοντας στη λειτουργία εξωτερικών ιατρείων, στη διενέργεια διαγνωστικών, θεραπευτικών και επεμβατικών πράξεων πέραν του τακτικού ωραρίου και να διενεργούν χειρουργικές επεμβάσεις ή άλλες επεμβατικές πράξεις που απαιτούν παραμονή στο νοσοκομείο πέραν της ημερήσιας νοσηλείας.

Οι ιδιώτες ιατροί χρησιμοποιούν έναντι αποζημίωσης του νοσοκομείου, τις υποδομές και τον εξοπλισμό του, και δύνανται να συνεργάζονται με το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό αυτού, χωρίς να διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου. Επίσης, οι ιδιώτες ιατροί υποχρεούνται να καλύπτουν τις κάθε είδους δαπάνες του νοσοκομείου, που προκύπτουν από τη συμμετοχή τους σε αυτό, ιδίως λειτουργικές δαπάνες και δαπάνες αποδοχών και κάθε είδους αποζημιώσεις του πάσης φύσεως προσωπικού.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η τροπολογία, οι όροι και οι προϋποθέσεις της συνεργασίας των ιδιωτών γιατρών με τα δημόσια νοσοκομεία, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των συνεργαζόμενων μερών, η διαδικασία χορήγησης της σχετικής άδειας, τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι ιδιώτες ιατροί, οι όροι χρήσης των υποδομών και του εξοπλισμού του εκάστοτε νοσοκομείου και όλες οι άλλες λεπτομέρειες θα εξειδικευτούν με Κοινή Υπουργική Απόφαση. Η πρόθεση του Υπουργείου Υγείας είναι η νέα μεταρρύθμιση να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή.

Της νομοθέτησης της εισόδου των ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ έχει προηγηθεί η ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας για τη δυνατότητα των γιατρών των νοσοκομείων να ασκούν ιδιωτικό έργο. Πρόκειται για κάτι που απαγορευόταν διαχρονικά. Επιτρεπόταν μόνο από πανεπιστημιακούς γιατρούς που εργάζονται στα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία, καθώς και στους στρατιωτικούς. Πλέον, μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, οι γιατροί του ΕΣΥ μπορούν να διατηρούν ιατρείο ή να απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα.

«Μετά τα απογευματινά ιατρεία επί πληρωμή, τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή με προσωπικό των Νοσοκομείων, μετά την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των ιατρών δίνεται τώρα η δυνατότητα σε Ιδιώτες γιατρούς να μπαινοβγαίνουν στα Νοσοκομεία, να εκτελούν κάθε είδους ιατρική πράξη με μεταφερόμενους ασθενείς από τα ιατρεία τους», αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) σε ανακοίνωσή της, κάνοντας λόγο για «απόλυτη ιδιωτικοποίηση».

«Έχουμε βαθιά ιδιωτικοποιημένο σύστημα με το 40% ιδιωτικές δαπάνες υγείας. Αντί λοιπόν να λαμβάνονται μέτρα ενίσχυσης του Δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της υγείας με περισσότερη στελέχωση και καλύτερη χρηματοδότη, κάθε ημέρα λαμβάνονται μέτρα προς την αντίθετη κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης», σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ.

Οι υγειονομικοί οργανώνουν πανυγειονομική κινητοποίηση στις 16 Μαΐου και συγκεκριμένα στην Αττική στάση εργασίας 08.00-15.00 και στην Περιφέρεια 24ωρη απεργία.

Διαβάστε επίσης:

Άδωνις Γεωργιάδης: Το ΕΣΥ είναι σύστημα ισονομίας, λειτούργησε όπως έπρεπε στην περίπτωση του πατρός Καλλιάνου

ΜΕΘ: Ποιοι ασθενείς μπαίνουν πρώτοι – Με ποια κριτήρια αποφασίζουν οι γιατροί

Βία κατά γιατρών: Ποιες ποινές προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για ασθενείς και συνοδούς