Συνεχίζονται οι αντιδράσεις από τους φαρμακοποιούς για το νέο τρόπο υπολογισμού της συμμετοχής στα γενόσημα από τις 12 Φεβρουαρίου. Με ανακοίνωσή του πριν λίγο, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ), δίνει στη δημοσιότητα την ίδια συνταγή πριν και μετά τις αλλαγές, από τις οποίες προκύπτει ότι ο ασφαλισμένος πλήρωνε μόλις ένα ευρώ, ενώ τώρα καλείται να πληρώσει 50,18 ευρώ.

«Ευχαριστούμε τον Υπουργό Υγείας για την ενημέρωση των πολιτών ότι: «Όχι, Δεν έχει αυξηθεί η συμμετοχή των ασφαλισμένων». Θα θέλαμε όμως να μας ενημερώσει ο Υπουργός που οφείλεται η παρακάτω διαφορά στο ποσό που πληρώνει ο ασφαλισμένος σε συνταγή πρό της 12/2/2024 με ίδια συνταγή που εκτελέστηκε σήμερα, για το ίδιο γενόσημο φάρμακο με ίδια διάγνωση. Πριν, πλήρωνε το ποσό του 1 ευρώ, και σήμερα το ποσό των 50,18», σημειώνει ο ΦΣΑ.

Στις συνταγές που δίνει στη δημοσιότητα, το φάρμακο για το οποίο αυξάνεται η συμμετοχή του ασφαλισμένου είναι η ροσουβαστατίνη, κατηγορία για την οποία οι φαρμακοποιοί τονίζουν ότι προκύπτουν μεγάλες διαφορές στη συμμετοχή πλέον, καθώς λαμβάνεται ως βάση υπολογισμού η τιμή αποζημίωσης του φθηνότερου φαρμάκου
της θεραπευτικής κατηγορίας.

«Ας μας ενημερώσει ο Υπουργός Υγείας που οφείλεται αυτή η τεράστια αύξηση σε συνταγή ασφαλισμένου για το ίδιο γενόσημο φάρμακο με ίδια διάγνωση;», διερωτάται το ΔΣ του ΦΣΑ.

Η συνταγή πριν τις αλλαγές στα γενόσημα

Το ποσό που καλείται να πληρώσει ο ασφαλισμένος μετά τις αλλαγές στα γενόσημα