Τα ενέσιμα φάρμακα που βοηθούν στην απώλεια βάρους και τον έλεγχο του σακχαρώδους διαβήτη, με την δραστική ουσία σεμαγλουτίδη, μπορεί να έχουν και άλλα ιατρικά οφέλη από ό,τι αρχικά πιστεύαμε, αφού οι δοκιμές σε ποντίκια έδειξαν ότι δρουν στον εγκέφαλο για να μειώσουν φλεγμονές σε όλο το σώμα.

Η διαπίστωση αυτή θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί αυτή η κατηγορία φαρμάκων φαίνεται να μειώνει τις καρδιακές προσβολές περισσότερο από ό,τι θα αναμενόταν από την επίδρασή τους στην απώλεια βάρους.

Η AdvSemaglutide λειτουργεί μιμούμενη μια ορμόνη του εντέρου που ονομάζεται GLP-1. Κανονικά απελευθερώνεται μετά το φαγητό, η GLP-1 μειώνει την όρεξη, κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται χορτάτοι και προκαλεί την απελευθέρωση ινσουλίνης, μιας ορμόνης που επηρεάζει τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι, εκτός από την απώλεια βάρους, η σεμαγλουτίδη μειώνει τη φλεγμονή, δηλαδή την ήπια αύξηση ορισμένων ειδών δραστηριότητας του ανοσοποιητικού συστήματος. Για παράδειγμα, η σεμαγλουτίδη μειώνει το επίπεδο μιας ένωσης στο αίμα που ονομάζεται C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP), ένα σύνηθες σημάδι που δείχνει φλεγμονή, λέει ο Daniel Drucker από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά.

Ωστόσο, η παχυσαρκία συνδέεται με φλεγμονές, οπότε η επίδραση της σεμαγλουτίδης στην CRP θα μπορούσε να είναι απόρροια της απώλειας βάρους και η μείωση της φλεγμονής να μην αποδίδεται στο φάρμακο αυτό καθεαυτό.

Συνολικά, πάντως τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα φάρμακα αυτά μειώνουν τη φλεγμονή δρώντας στα εγκεφαλικά κύτταρα. «Η απώλεια βάρους είναι καλή, αλλά δεν χρειάζεται να έχετε απώλεια βάρους για να έχετε τα οφέλη. Για παράδειγμα, σε μια πρόσφατη τυχαία δοκιμή του Wegovy, το φάρμακο άρχισε να προλαμβάνει τις καρδιακές προσβολές μέσα στους πρώτους μήνες, πριν οι άνθρωποι χάσουν πολύ βάρος», λέει Daniel Drucker.

«Ήταν μια γνωστή επίδραση αυτών των φαρμάκων, ότι δρουν στη φλεγμονή», λέει ο Ivan Koychev στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Διαβάστε επίσης:

Τρία βήματα που οδηγούν σε γρήγορη απώλεια βάρους- Τι να κάνετε

Αδυνάτισμα: Ποιοι το πετυχαίνουν καλύτερα με φάρμακα και ποιοι με δίαιτα

Παίρνετε σεμαγλουτίδη; Οι απαραίτητες αλλαγές που πρέπει να κάνετε στη διατροφή σας