Αποφάσεις ένταξης 28 νέων σκευασμάτων στον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας. Είναι καινούργια προϊόντα ή νέες ενδείξεις ήδη αποζημιούμενων φαρμάκων, νέες συσκευασίες ή νέα φαρμακοτεχνική μορφή, για τα οποία δόθηκε το «πράσινο φως» από την Επιτροπή Αξιολόγησης.

Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη καθώς δίνονται περισσότερες θεραπευτικές επιλογές στους ασθενείς. Ειδικά από τη στιγμή που έχουν να ενταχθούν φάρμακα στον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων εδώ και αρκετούς μήνες.

Στις αποφάσεις ένταξης, τις οποίες υπογράφει ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, περιλαμβάνονται φάρμακα για σοβαρές ή και σπάνιες παθήσεις, καθώς και γενόσημα. Ενδεικτικά, ανάμεσα σε αυτά είναι έξι ογκολογικά φάρμακα, ένα για σκλήρυνση κατά πλάκας, ένα για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ένα για πνευμονία, ένα για χορήγηση μαγνησίου σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών, 12 γενόσημα.

Μένει η έκδοση της Θετικής Λίστας προκειμένου να μπορούν να είναι άμεσα διαθέσιμα στους ασθενείς. Ακόμη, όμως, και πριν την έκδοση της Θετικής Λίστας, τα φάρμακα μπορούν να λαμβάνονται μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (ΣΗΠ). Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, είναι θέμα χρόνου η έκδοση της Θετικής Λίστας. Σημειώνεται ότι αναμενόταν να πριν το τέλος του καλοκαιριού, το αργότερο στις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε, επίσης, μια απόφαση περιορισμού των προϋποθέσεων αποζημίωσης φαρμάκων ασβεστίου. Συγκεκριμένα, τρία σκευάσματα θα αποζημιώνονται σε ασθενείς με: Οστεοπενία ή οστεοπόρωση, βάσει του πρωτοκόλλου του Υπουργείου Υγείας για την Οστεοπόρωση, υποπαραθυρεοειδισμό, υπασβεστιαιμία λόγω νεοπλασιών, υπασβεστιαιμία λόγω χρόνιας νεφρικής νόσου.