Μεγάλες διαστάσεις λαμβάνουν τα περιστατικά βίας κατά γιατρών και εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία από ασθενείς ή συνοδούς τους. Το πλέον πρόσφατο συμβάν που αφορούσε στον ξυλοδαρμό μιας παιδοχειρουργού την περασμένη Πέμπτη στο νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», υπενθύμισε με τον πλέον εμφατικό τρόπο την ανάγκη άμεσης προώθησης μέτρων για την προστασία του προσωπικού των νοσοκομείων.

Πριν από το συμβάν στο παιδιατρικό νοσοκομείο στην Αθήνα, έχουν προηγηθεί καταγγελίες σε αρκετά κεντρικά ή περιφερειακά νοσοκομεία: Του Κιλκίς, του Ναυπλίου, του Πανεπιστημιακού στο Ρίο, της Λαμίας, του νοσοκομείου «Αττικόν», της Νίκαιας, του Ερυθρού Σταυρού, του Κέντρου Υγείας Μεγάρων.

Τα περιστατικά είναι πολλά, αλλά δεν υπάρχει καταγραφή και συνεπώς στατιστικά δεδομένα. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), πάντως, δέχεται σχεδόν ημέρα παρά ημέρα και μια καταγγελία. Άλλες περισσότερο σοβαρές, άλλες λιγότερο. Το φως της δημοσιότητας έχουν δει ακραία συμβάντα, όπως απειλές με όπλα ή μαχαίρια. Εάν υπολογίσει κάποιος τις περιπτώσεις που δεν περιλαμβάνουν σωματική βία αλλά σχετίζονται με λεκτική βία – και τα οποία δεν παίρνουν ανάλογη δημοσιότητα – αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος.

Σύμφωνα με γιατρούς και εργαζόμενους των δημόσιων νοσοκομείων, τα περιστατικά βίας πληθαίνουν εξαιτίας τριών βασικών λόγων. Ο πρώτος είναι η πλημμελής φύλαξη των χώρων των νοσοκομείων. «Ας υποθέσουμε ότι κάποιος μπει σε ένα νοσοκομείο και θέλει να φτάσει μέχρι τα χειρουργεία. Δεν θα τον σταματήσει κανείς. Θα μπει άνετα έως και μέσα στην αίθουσα», λένε χαρακτηριστικά οι γιατροί που ζητούν έλεγχο εισόδου και εξόδου από τα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Οι ελλείψεις προσωπικού εντείνουν το φαινόμενο. Με δεδομένο ότι λείπουν άτομα, ειδικότητες, ότι στις εφημερίες ο αριθμός των γιατρών είναι σε αρκετές περιπτώσεις δυσανάλογος με τον κόσμο που περιμένει να εξυπηρετηθεί, δημιουργείται πολύωρη αναμονή. Κατ’ επέκταση εκνευρισμός, με αποτέλεσμα να μην είναι λίγοι όσοι ξεσπούν στο προσωπικό. Η τρίτη αιτία είναι πως δεν πραγματοποιούνται συχνές περιπολίες από την αστυνομία, όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι.

Ένας σημαντικός παράγοντας που χρήζει άμεσης επίλυσης είναι η νομική διαδικασία που ακολουθείται. Σήμερα, κατά του προσώπου που επιτίθεται κινείται νομικά ο γιατρός ή ο εργαζόμενος του νοσοκομείου. Είναι κάτι που γιατροί και εργαζόμενοι ζητούν να αλλάξει. Να «μπαίνει μπροστά» το νοσοκομείο. Το τελευταίο διάστημα σε κάποιες περιπτώσεις κινήθηκε νομικά το ίδιο το νοσηλευτικό ίδρυμα, γεγονός θετικό που δείχνει την πρόθεση «θωράκισης» των εργαζόμενων απέναντι στις επιθέσεις. Πρέπει, ωστόσο, να γίνει συνολικά.

Με αφορμή τον ξυλοδαρμό της παιδοχειρουργού στο Παίδων, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), ανακοίνωσε ότι, σε συνεννόηση με το διοικητή του νοσοκομείου, Εμμανουήλ Παπασάββα, προχωρά σε αφισοκόλληση σχετικών μηνυμάτων σε όλους τους χώρους του ιδρύματος με σκοπό την ευαισθητοποίηση των επισκεπτών.

Ο ΠΙΣ είναι πιθανό μέσα στην επόμενη εβδομάδα να συναντηθεί με τον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, να συζητήσει για πιθανά μέτρα. Τα αιτήματα του Συλλόγου είναι τα εξής:

– Δημιουργία «Παρατηρητηρίου κατά της Βίας» σε βάρος γιατρών, το οποίο θα κατοχυρωθεί νομοθετικά και θα εποπτεύεται από κοινού από το υπουργείο Υγείας και τον ΠΙΣ, με αντικείμενο την καταγραφή περιστατικών βίας και θέσπιση κανόνων και δράσεων αποτροπής ανάλογων φαινομένων.
– Στελέχωση των υπηρεσιών Υγείας με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ώστε να μειωθούν δραματικά οι χρόνοι αναμονής των πολιτών.
– Λειτουργία και στελέχωση οργανωμένων Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία.
– Κινητοποίηση της Αστυνομίας και κατάθεση μηνύσεων από τις διοικήσεις των νοσοκομείων σε όσους βιαιοπραγούν κατά ιατρών.
– Μπουτόν κινδύνου στα ΤΕΠ, ώστε να σπεύδει εγκαίρως η ασφάλεια με προϋπόθεση ότι κάθε μονάδα υγείας έχει επαρκώς στελεχωθεί και με εκπαιδευμένο προσωπικό ασφαλείας.