Ένα ακόμη περιστατικό ξυλοδαρμού εις βάρος εργαζομένου σε δημόσιο νοσοκομείο προστέθηκε στη μακρά και συνεχώς αυξανόμενη λίστα βίας κατά των ιατρών και των επαγγελματιών υγείας.

Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι των Χειρουργικών και Παιδιατρικών Τμημάτων του νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», ένα σοβαρό περιστατικό καταγράφηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης 5 Οκτωβρίου κατά τη γενική εφημερία του νοσοκομείου. Συγκεκριμένα, παιδοχειρουργός εν ώρα υπηρεσίας έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από συνοδό ασθενή. Σύμφωνα με τα συμβάντα, όπως τα κατήγγειλαν και στο Αστυνομικό Τμήμα Αμπελοκήπων, «ο εν λόγω συνοδός, εξοργισμένος από τη διάρκεια αναμονής προς εξέταση του συγγενικού του προσώπου, αφού δημιούργησε αναστάτωση στο χώρο των επειγόντων περιστατικών, επιτέθηκε με κλωτσιές και μπουνιές στον πρώτο ιατρό που έτυχε να περνάει από μπροστά του. Κατά τη διάρκεια του περιστατικού τόσο το προσωπικό του νοσοκομείου όσο και οι λοιποί συνοδοί ασθενών παρέμεναν κρυμμένοι εξαιτίας του φόβου τους, παρακολουθώντας μια πράξη ξυλοδαρμού αμέτοχοι. Αξιοσημείωτο είναι δε το γεγονός ότι το προσωπικό φύλαξης του νοσοκομείου, παρέμεινε κι αυτό κρυμμένο χωρίς να συμμετέχει στο γεγονός αυτό, επικαλούμενο την έλλειψη δικαιοδοσίας του».

Έπειτα από κλήση στο Αστυνομικό Τμήμα Αμπελοκήπων ο δράστης προσήχθη, ενώ η γιατρός έδωσε τα στοιχεία της και λεπτομέρειες για το περιστατικό, με την προϋπόθεση ότι μετά τη λήξη της εφημερίας της θα μεταβεί στο τμήμα για καταγγελία.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι, «τέσσερις ώρες μετά το τμήμα Αμπελοκήπων και η ΓΑΔΑ, ενημέρωσαν την γιατρό που είχε ξυλοκοπηθεί πως ο δράστης αφέθηκε ελεύθερος, διότι η ίδια δεν παρίστατο τη στιγμή της προσαγωγής του για να δώσει κατάθεση. Επιπρόσθετα αρνήθηκαν να δώσουν τα προσωπικά στοιχεία του δράστη για να κατατεθεί μήνυση εναντίον του. Να σημειωθεί ότι η συνάδελφος λόγω γενικής εφημερίας του νοσοκομείου αδυνατούσε να αφήσει το πόστο της τη στιγμή του συμβάντος για να μεταβεί στο τμήμα, καθώς και το ότι σε περίπτωση έκτακτου περιστατικού το νοσοκομείο δε θα την κάλυπτε νομικά. Την ίδια ημέρα, η συνάδελφος επέστρεψε στον χώρο εργασίας με σκοπό να ενημερώσει το διοικητή του νοσοκομείου για το συμβάν, ο οποίος όμως αρνήθηκε να τη συναντήσει. Μόνον οι τομεάρχες του νοσηλευτικού προσωπικού κατέγραψαν το περιστατικό, τη ρώτησαν λεπτομέρειες για το συμβάν, το λόγο για τον οποίο βρισκόταν εκεί, τον ακριβή διάλογο ο οποίος πιθανόν εξόργησε τον ασθενή κι αναζήτησαν μάρτυρες για να επιβεβαιώσουν το γεγονός».

Σημειώνουν επιπλέον πως πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό ξυλοδαρμού εντός του έτους στο χώρο των επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου, με το πρώτο θύμα να έχει χρειαστεί και νοσηλεία.

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν «εκτεθειμένοι και εξοργισμένοι με το γεγονός» και ζητούν νομική κάλυψη και στήριξη στους υγειονομικούς που δέχονται επίθεση κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. Καταλογίζουν αδιαφορία της διοίκησης σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια και τις συνθήκες εργασίας του προσωπικού, ανεπαρκή φύλαξη του νοσοκομείου αλλά και το νομικό κενό που κατ’ επανάληψη αφήνει ελεύθερους δράστες, ενώ με τόση ευκολία στοχοποιεί τα θύματα. Ζητούν από τη διοίκηση να αναλάβει τις ευθύνες και να προβεί στις απαραίτητες νομικές ενέργειες, αλλά και από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο να λάβει μέτρα αποφυγής τέτοιων περιστατικών.