Απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση ακύρωσης που είχαν ασκήσει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και ο Ιατρικός Σύλλογος Αττικής για απόφαση του Υπουργείου Υγείας που αφορά στην πιστοποίηση των φαρμακοποιών ώστε να διενεργούν εποχικούς εμβολιασμούς και να χορηγούν αντιτετανικούς ορούς. 

Πρόκειται για την υπ’ αριθμόν Γ5α/Γ.Π.οικ.49734/02.07.2019 απόφαση «Καθορισμός όρων, προϋποθέσεων και διαδικασίας πιστοποίησης φαρμακοποιών για την διενέργεια στα φαρμακεία εποχιακού εμβολιασμού και χορήγησης αντιτετανικού ορού στους πολίτες» (ΦΕΚ Β΄ 2811/04.07.2019).

Για την υπόθεση είχε παρέμβει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), ο οποίος και χαιρετίζει την απόφαση του Δικαστηρίου. Το τελευταίο αποδέχθηκε ότι οι εποχικοί εμβολιασμοί και η χορήγηση αντιτετανικών ορών δεν αποτελούν ιατρική πράξη και αποκλειστικό δικαίωμα των ιατρών, και ότι με ασφάλεια διενεργούνται οι ανωτέρω πράξεις στα φαρμακεία από φαρμακοποιούς, οι οποίοι έχουν εκπαιδευθεί και πιστοποιηθεί για αυτό κατά την διαδικασία προβλέπεται ρητώς και ορισμένως στην ανωτέρω υπουργική απόφαση.

«Επομένως οποιαδήποτε επιχειρηματολογία όλων αυτών που ήθελαν να μονοπωλήσουν την διενέργεια των αντιγριπικών εμβολιασμών έπεσαν στο κενό», σημειώνει ο ΠΦΣ σε ανακοίνωσή του και προσθέτει: «Έτσι και τυπικά πια, η πρώτη φαρμακευτική υπηρεσία που έχει θεσμοθετηθεί από την Πολιτεία, κρίθηκε ότι νομίμως δύναται να παρέχεται από τα φαρμακεία, γεγονός που αναμφίβολα θα οδηγήσει στην θεσμοθέτηση κι άλλων φαρμακευτικών υπηρεσιών, κατόπιν βεβαίως προηγούμενης σχετικής εκπαιδεύσεως και πιστοποιήσεως των φαρμακοποιών».

 

Ειδήσεις σήμερα:

Δωρεά οργάνων – «Αττικόν»: Υπερτριπλάσιοι δότες την τελευταία πενταετία

Φάρμακα – Ελλείψεις: Τα δημοφιλή σκευάσματα που μπαίνουν πρώτα στο app του Υπουργείου