Συγκινητική είναι η αύξηση δοτών οργάνων και η αλλαγή της μεταμοσχευτικής κουλτούρας στη χώρα μας. Η χθεσινή ανάρτηση του συζύγου της βουλευτή Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας, Μίκας Ιατρίδη, περίπου ένα μήνα μετά από μεταμόσχευση ήπατος στην οποία υποβλήθηκε, έφερε στο προσκήνιο το μεγαλείο της δωρεάς οργάνων, την ώρα που τα στοιχεία της τελευταίας πενταετίας προκαλούν αισιοδοξία.

«Ακριβώς ένα μήνα πριν έλαβα το μεγαλύτερο δώρο ζωής, μια δεύτερη ευκαιρία να κάνω όνειρα κ σχέδια για την οικογένειά μου. Μετά από ένα πολύωρο χειρουργείο, αρκετές επιπλοκές, 25 μέρες στη ΜΕΘ και πολλή αγωνία ετοιμάζομαι σιγά σιγά να πάρω εξιτήριο.

Το ευχαριστώ προς την οικογένεια του δότη είναι πολύ φτωχό μπροστά στο μεγαλείο αυτής της ύψιστης πράξης αλτρουισμού τη στιγμή της μεγάλης απώλειας.. Υπόσχομαι όμως πως θα διαφυλάξω αυτό το δώρο όσο καλύτερα μπορώ και θα προσεύχομαι για όλους», έγραψε χθες ο σύζυγος της Μίκας Ιατρίδη, Νίκος Παπαναγιώτου.

 

Σύμφωνα με στοιχεία που παραχωρεί με ανάρτησή του στο facebook ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, Ηρακλής Τσαγκάρης, στο νοσοκομείο «Αττικόν» οι δότες οργάνων έχουν υπερτριπλασιαστεί την τελευταία πενταετία.

«Οι αριθμοί είναι πάντα τροφή για σκέψη. Την πενταετία 2009-2013 το Αττικό είχε 3 δότες οργάνων, την πενταετία 2014-2018 είχαμε 12 δότες, και 4 μήνες πριν κλείσει η πενταετία 2019-2023 έχουμε 43 δότες. Είμαστε πρακτικά η ίδια ομάδα γιατρών από το 2009, αλλά οργανωθήκαμε καλύτερα σαν donation team, όλο το Νοσοκομείο μας στηρίζει και έχουμε μια εξαιρετικά θετική προς τη δωρεά οργάνων Διοίκηση Νοσοκομείου, που βοηθάει ουσιαστικά. Κάνουμε το καλό», σχολιάζει.

Ο κ. Τσαγκάρης παραχωρεί δεδομένα για τους δότες οργάνων την περίοδο 2019-2023 σε ακόμη έντεκα νοσοκομεία, δημόσια και ιδιωτικά. Όπως φαίνεται, το νοσοκομείο «Αττικόν» που είχε το μεγαλύτερο αριθμό δοτών, ακολουθεί ο Ευαγγελισμός με σύνολο 15 δοτών την τελευταία πενταετία και στη συνέχεια είναι τα νοσοκομεία «Τζάνειο» και »Σωτηρία» που κατέγραψαν από έξι δότες.