Με φάρμακα που ανήκουν σε κρίσιμες θεραπευτικές κατηγορίες ξεκινά η πιλοτική λειτουργία της εφαρμογής του Υπουργείου Υγείας με την οποία επιδιώκεται να υπάρχει η πλήρης εικόνα της ροής φαρμάκων από τις φαρμακευτικές εταιρίες και τις φαρμακαποθήκες προς τα φαρμακεία ώστε να μην παρουσιάζονται ελλείψεις και ταλαιπωρούνται οι πολίτες.

Στην πλατφόρμα που δημιουργήθηκε έχουν πρόσβαση το Υπουργείο Υγείας, η ΗΔΙΚΑ, ο ΕΟΦ, οι φαρμακαποθήκες, οι φαρμακευτικές εταιρείες, ο ΕΟΠΥΥ, το ΙΦΕΤ και τα συστήματα των νοσοκομείων. Για να ελεγχθεί η εφαρμογή και οι πληροφορίες, που αυτή προσφέρει, πρέπει σε πρώτο στάδιο να δοθεί μικρός όγκος δεδομένων.

Σκοπός είναι η σύγκριση δύο παραμέτρων. Η μία είναι η παραγωγή ή εισαγωγή στη χώρα φαρμάκων και η δεύτερη η κατανάλωση. Έτσι, λαμβάνοντας υπόψη στοιχεία από ενδεικτικά φάρμακα, μία εταιρεία παραγωγής, ένα νοσοκομείο, θα μπορεί να καταγραφεί και γίνει αντιληπτή από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς η… διαδρομή ενός σκευάσματος. Τι ποσότητες δόθηκαν στις φαρμακαποθήκες; Πήγαν στα ιδιωτικά φαρμακεία και πώς καταναλώθηκαν από τους πολίτες;

Με αυτό το σκεπτικό επιλέχθηκε ο πιλότος της εφαρμογής να ξεκινήσει με κατηγορίες φαρμάκων που είναι «αιχμής». Τέτοια είναι τα αντιβιοτικά, τα αντιφυματικά, τα αντιπηκτικά, τα αντικαρκινικά, σκευάσματα για τον θυρεοειδή. Τα αντιβιοτικά αναμένεται να απασχολήσουν έντονα την κοινωνία τις επόμενες εβδομάδες με την έξαρση ιώσεων, ενώ και όλες οι υπόλοιπες θεραπευτικές κατηγορίες είναι κρίσιμες για την καθημερινότητα μεγάλου αριθμού πολιτών.

Όπως επισημαίνουν στο ygeiamou.gr γνωρίζοντες το νέο εγχείρημα, εάν διασταυρωθεί ότι οι πληροφορίες είναι σωστές για μικρό όγκο δεδομένων σημαίνει ότι θα λειτουργήσει και για μεγαλύτερο. Έτσι, σταδιακά θα αναπτυχθεί ο μηχανισμός με απώτερο σκοπό να είναι εύκολη η πρόβλεψη ελλείψεων πριν αυτές συμβούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εφαρμογή σε πρώτη φάση θα αφορά στους εμπλεκόμενους φορείς και σε επόμενο στάδιο θα ανοίξει application που θα απευθύνεται στους πολίτες. Εκεί θα μπορούν να βλέπουν φάρμακα που πιθανόν είναι σε έλλειψη, καθώς και πού μπορούν να βρουν αναντικατάστατα σκευάσματα. Η πιλοτική εφαρμογή της πλατφόρμας για τους εμπλεκόμενους φορείς ξεκινά άμεσα και εκτιμάται ότι μέσα σε διάστημα ενός μήνα θα ολοκληρωθούν όλα τα tests ώστε να ξεκινήσει η κανονική λειτουργία της.

«Εφαρμόζω έναν μηχανισμό, ο οποίος μας καθιστά απόλυτα γνώστες και έχουμε πληροφορία ποια είναι τα κρίσιμα φάρμακα και ποια είναι τα ελλειπτικά. Όσα φάρμακα είναι περίσσεια, μπορούν να εξάγονται, όσα φάρμακα είναι ελλειπτικά δεν θα εξάγονται. Δεν επιτρέπω δηλαδή η μητέρα να ψάχνει να βρει ένα Aerolin για το παιδάκι της, ένα φάρμακο που αφορά, για παράδειγμα, στις αντιβιώσεις. Και πρέπει να σας πω ότι θα πρέπει να είναι ενήμεροι οι καταναλωτές με μηχανισμό που θα σας εξηγήσω ούτως ώστε να βρίσκουν το όμοιο φάρμακο με γενόσημο. Είναι πολύ απλό», σημείωσε σε συνέντευξή του (Σκάι 100,3) πριν λίγα 24ωρα ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Όπως δήλωσε: «Φτιάχνουμε έναν μηχανισμό, ούτως ώστε όλοι οι παράγοντες να είναι online, ο ΕΟΦ, το Υπουργείο, οι φαρμακέμποροι, οι φαρμακοβιομήχανοι, οι φαρμακοποιοί. Ούτως ώστε να υπάρχει μια διαφάνεια και να ξέρουμε όλοι μας ποια φάρμακα λείπουν και ποια είναι σε περίσσευμα. Και μετά στη συνέχεια να φτάσει στο κινητό του πολίτη, του καταναλωτή μια εφαρμογή που θα του λέει αν υπάρχει το φάρμακο ή όχι ή ποιο είναι εκείνο, το αντίστοιχο όμοιο, που μπορεί να πάει να αγοράσει από το φαρμακείο».

Στο μεταξύ, το Υπουργείο Υγείας διευκρίνισε χθες ότι ελέγχει καθημερινά τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων στην αγορά, ώστε να διακριβωθεί η επάρκεια τους και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα τυχόν ελλείψεων.

«Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν προκύπτουν ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά, καθώς η μη διαθεσιμότητα ορισμένων καλύπτεται από τα αντίστοιχα γενόσημα, τα οποία έχουν την ίδια δραστική ουσία», ανέφερε η ανακοίνωση του Υπουργείου, τονίζοντας, επίσης, πως τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι τελευταία σε ελλείψεις φαρμάκων σε όλη την Ευρώπη.