Ένορκη διοικητική εξέταση διετάχθη στο νοσοκομείο Μεταξά μετά από διακοπή χειρουργείου σε γυναίκα καρκινοπαθή το οποίο διεκόπη μετά από βλάβη που παρουσίασε το σύστημα κλιματισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες το χειρουργείο διεκόπη ενώ ήδη είχε γίνει η νάρκωση στην ασθενή.

Η διακοπή αποφασίστηκε καθώς κρίθηκε ότι η συνέχιση του χειρουργείου με βλάβη στο σύστημα κλιματισμού θα καθιστούσε επικίνδυνη την όλη διαδικασία.

Αντικείμενο της ΕΔΕ θα είναι, μεταξύ άλλων, το κατά πόσο είχε συντηρηθεί το σύστημα.

Σημειώνεται ότι η βλάβη αποκαταστάθηκε το απόγευμα της Πέμπτης ενώ το χειρουργείο της γυναίκας πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 5 Σεπτεμβρίου αποπέμφθηκε ο διοικητής του νοσοκομείου Μεταξά  μετά «από δυσλειτουργία που προέκυψε στο πρόγραμμα χημειοθεραπειών του νοσηλευτικού ιδρύματος», όπως αναφερόταν στην τότε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Ανακοίνωση για το συμβάν αναβολής του χειρουργείου εξέδωσε η 2η Υγειονομική Περιφέρεια. Όπως αναφέρει συγκεκριμένα:

«Την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023, ο Διευθυντής της Γυναικολογικής Κλινικής με τη σύμφωνη γνώμη του Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας, οδηγήθηκαν σε ματαίωση προγραμματισμένου πολύωρου χειρουργείου, λόγω έκτακτου τεχνικού προβλήματος στον εξαερισμό της χειρουργικής αίθουσας, το οποίο δεν ήταν εφικτό να διορθωθεί εκείνη τη στιγμή, σύμφωνα με την αρχική ενημέρωση της Τεχνικής Υπηρεσίας, έχοντας ως πρώτιστο μέλημα την ασφάλεια της ασθενούς και την εξασφάλιση κατάλληλων συνθηκών διενέργειας της επέμβασης. Η ασθενής είχε λάβει νάρκωση, ακολουθήθηκε το πρωτόκολλο ανάνηψης και με ασφάλεια οδηγήθηκε στο δωμάτιό της, ενώ αυτήν την ώρα διενεργείται κανονικά το χειρουργείο.

Το τεχνικό πρόβλημα που προέκυψε έχει μερικώς αποκατασταθεί από την τεχνική υπηρεσία του Νοσοκομείου, ενώ έχει ζητηθεί και η συνδρομή εξειδικευμένης εταιρίας για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο Αναπληρωτής Διοικητής κ. Σαράντος Ευσταθόπουλος διέταξε άμεσα κατεπείγουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ), την οποία ανέλαβε ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας, προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια της βλάβης που οδήγησαν σε αναγκαστική ματαίωση του χειρουργείου και εάν ήταν εφικτή η άμεση επιδιόρθωσή της ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία της ασθενούς».

 

Eιδήσεις σήμερα: 

Θεσσαλία – Πλημμύρες: Εθελοντές γιατροί στα ξενοδοχεία και τις δομές φιλοξενίας

Μαριάννα Βαρδινογιάννη: «Να μην υπάρχει ούτε ένας ασθενής για τον οποίο δεν υπάρχει συμβατός δότης»