Ιατρική βοήθεια στους πλημμυροπαθείς προσφέρουν εθελοντικά οι ιδιώτες γιατροί Τρικάλων. Σε ημέρες που ο θεσσαλικός κάμπος έχει υποστεί τεράστια καταστροφή και με μια υγειονομική κρίση προ των πυλών, ο Ιατρικός Σύλλογος Τρικάλων δημιούργησε συντονιστικό κέντρο και συντάχθηκε ημερήσιο πρόγραμμα με εθελοντές ιδιώτες ιατρούς ειδικοτήτων 1ης γραμμής όπως Παθολόγοι, Γενικοί Ιατροί κ.α. και 2ης γραμμής που περιλαμβάνει όλες τις υπόλοιπες ειδικότητες.

Οι πρώτοι θα καλύπτουν σε 24ωρη βάση με φυσική τους παρουσία τα ξενοδοχεία και τις δομές φιλοξενίας. Θα προβαίνουν σε καταγραφή των ΑΜΚΑ, συνταγογράφηση των φαρμάκων, επανέκδοση συνταγών μετά από εγκύκλιο που έστειλε ο ΕΟΠΥΥ, κλινική εξέταση των ασθενών, αξιολόγηση των συμπτωμάτων και χορήγηση κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής. Επίσης μπορούν να επικοινωνούν με συντονιστές συναδέλφους που είναι αρμόδιοι να καλέσουν ιατρό κατάλληλης ειδικότητας (2ης γραμμής), να επισκεφτεί το χώρο υποδοχής για παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών.

Εφόσον χρειαστεί ειδικότερος έλεγχος με ιατρικά μηχανήματα, ο ίδιος ο ασθενής θα μπορεί μεταβαίνει σε ιατρείο του εθελοντή ιατρού για δωρεάν εξέταση. Τα βαρύτερα περιστατικά θα παραπέμπονται στο Νοσοκομείο μετά από συνεννόηση με τους εφημερεύοντες ιατρούς των Επειγόντων Περιστατικών.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Τρικάλων επισημαίνει ότι θα υπάρχει κάλυψη από μικροβιολογικά εργαστήρια για την πραγματοποίηση αιματολογικών και άλλων εξετάσεων. Επίσης, έχει διασφαλιστεί ομάδα ψυχίατρων για την παρακολούθηση της ψυχικής υγείας και κυρίως του μετατραυματικού στρες των πληγέντων που είναι επακόλουθο της απόλυτης καταστροφής που βιώσαν.

Μετά από αυτοψία των χώρων υποδοχής που πραγματοποίησαν μέλη του προεδρείου του Ιατρικού Συλλόγου Τρικάλων, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη σε νοσηλευτικό προσωπικό. «Έτσι προβήκαμε σε αίτημα προς τη 5η ΥΠΕ για τη διάθεση νοσηλευτικού προσωπικού από την Πρωτοβάθμια Υγεία π.χ. ΤΟΜΥ και προς το Δήμο Τρικκαίων για διάθεση του προσωπικού Βοήθεια στο Σπίτι για την 24ωρη νοσηλευτική κάλυψη των δομών φιλοξενίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Οι ιδιώτες γιατροί των Τρικάλων απευθύνουν δημόσια παράκληση:
-σε όλους τους ιατρούς και υπόλοιπους υγειονομικούς του Νομού, να συμμετέχουν σε αυτήν την εθελοντική εκστρατεία,
-σε όλους τους Δημάρχους και αρμόδιους των περιοχών που έχουν πληγεί περισσότερο, ώστε να επικοινωνήσουν με τον Ιατρικό Σύλλογο Τρικάλων, «προκειμένου να αποδεχτούμε το αίτημα πολλών Ιατρικών Συλλόγων για αποστολή εθελοντών ιατρών από την επικράτεια τους»,
-σε όλους τους αρμόδιους κρατικούς φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για στενή συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο των εθελοντών ιατρών, να επιλυθούν με το καλύτερο δυνατό τρόπο θέματα που άπτονται την υγεία των αναξιοπαθούντων και να προστατευτεί η Δημόσια Υγεία.

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μαριάννα Βαρδινογιάννη: «Να μην υπάρχει ούτε ένας ασθενής για τον οποίο δεν υπάρχει συμβατός δότης»

Αλλαντίαση: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για αυτή τη σπάνια θανατηφόρο νόσο