Το ΕΚΑΒ βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας. Από χθες το μεσημέρι σήμερα ο Υφυπουργός Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους με τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ, κ. Νίκο Παπαευσταθίου, τον Διευθυντή Ιατρικών Υπηρεσιών της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΕΚΑΒ Αθήνας, κ. Δημήτρη Πύρρο και με στελέχη του Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας του ΕΚΑΒ (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ), έχουν μεταβεί στο Κέντρο Επιχειρήσεων στην έδρα της Περιφέρειας στη Λάρισα, για τον καλύτερο συντονισμό της λειτουργίας τόσο των Υγειονομικών Σχηματισμών όσο και των δυνάμεων του ΕΚΑΒ.

Στις πληγείσες περιοχές απασχολούνται (σε επιχειρησιακό και συντονιστικό επίπεδο) περισσότεροι από 80 διασώστες και 5 γιατροί, οι οποίοι έχουν στη διάθεση τους 29 ασθενοφόρα οχήματα του Παραρτήματος και των Τομέων του ΕΚΑΒ Λάρισας, 4 ασθενοφόρα οχήματα από το Παράρτημα του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, 3 ασθενοφόρα οχήματα από το Παράρτημα του ΕΚΑΒ Λαμίας και 2 ασθενοφόρα οχήματα από το Παράρτημα του ΕΚΑΒ Αθήνας (σύνολο 38 ασθενοφόρα οχήματα).

Βάσει της εξέλιξης των συνθηκών απεγκλωβισμών και της αναγκαιότητας διακομιδών προς τους Υγειονομικούς Σχηματισμούς, έχουν τεθεί σε ετοιμότητα επιπλέον δυνάμεις του ΕΚΑΒ (διασώστες και ασθενοφόρα οχήματα), ενώ με εντολή του προέδρου του ΕΚΑΒ, έχουν τεθεί σε stand by alert και 2 ομάδες του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ) από το Παράρτημα του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, οι οποίες θα συνδράμουν το διασωστικό έργο της των στελεχών της ΕΜΑΚ, όταν θα υπάρξει το ανάλογο αίτημα από τη ΓΓΠΠ.

Μέχρι τώρα οι διασώστες του ΕΚΑΒ έχουν διακομίσει στο ΓΝ Καρδίτσας 12 άτομα (3 παιδιά και 9 υπερήλικες) με ελαφριά συμπτώματα υποθερμίας.

Τη μεγαλύτερη πρόκληση να ανταπεξέλθει στις ανάγκες των ασθενών αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου «Αχιλλοπούλειο» καθώς υπάρχει έλλειψη νερού σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, χημειοθεραπείες και αιμοκαθάρσεις πραγματοποιήθηκαν κανονικά σήμερα, ωστόσο με μεγάλη προσπάθεια. Και αυτό καθώς το νερό που έρχεται από το δίκτυο δεν είναι καθαρό και οι ανάγκες του νοσηλευτικού ιδρύματος καλύπτονται από υδροφόρες, των οποίων, όμως, το νερό επερκεί για 4-5 ώρες. Παράλληλα, πραγματοποιούνται τα απολύτως επείγοντα χειρουργεία.

«Από το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου διευκρινίζεται πως όλα τα τμήματα λειτουργούν κανονικά. Δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για το αντίθετο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ειδικότερα, λειτουργούν τα εργαστήρια, τα χειρουργεία και η μονάδα τεχνητού νεφρού, στην οποία, μάλιστα, εξυπηρετήθηκαν όχι μόνο νοσηλευόμενοι, αλλά και ασθενείς άλλων δομών.

»Επίσης διανεμήθηκε νερό τόσο στους νοσηλευόμενους όσο και στο προσωπικό του Νοσοκομείου. Παράλληλα, έχουν δρομολογηθεί όλες οι διαδικασίες για τη συνεχή υδροδότηση του Νοσοκομείου με τη συνδρομή της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αλλά και ιδιωτών, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Φώτης Σερέτης.

Όσον αφορά στα νοσοκομεία και τις δομές Υγείας των υπόλοιπων πληγεισών περιοχών της Θεσσαλίας δεν παρατηρούνται πλημμυρικά φαινόμενα ή προβλήματα στη λειτουργία τους, όπως προκύπτει από τις πληροφορίες. Στο Νοσοκομείο Καρδίτσας, μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, Μιχάλη Γιαννάκο, χθες το βράδυ φιλοξενήθηκαν 14 κάτοικοι. Η πρόσβαση στο Κέντρο Υγείας Παλαμά είναι δύσκολη λόγω των νερών της βροχής. Οι εργαζόμενοι των Κέντρων Υγείας Αργαλαστής και Ζαγοράς είναι στις θέσεις τους εάν χρειαστεί να αντιμετωπίσουν κάποιο περιστατικό. Επίσης, το νοσοκομείο Τρικάλων λειτουργεί χωρίς προβλήματα.

Αναλυτικά, η κατάσταση των νοσοκομείων της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας), έχει ως εξής:

– Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας: Η πρόσβαση στο νοσηλευτικό ίδρυμα είναι ελεύθερη, το ίδιο και η τροφοδοσία με ηλεκτρική ενέργεια. Θα τεθούν σε λειτουργία γεννήτριες εφόσον απαιτηθεί. Παράλληλα, δεν υπάρχει πρόβλημα με την υδροδότηση του νοσοκομείου. Μέχρι τώρα, στο ΓΝ Λαμίας παρατηρείται εισροή υδάτων σε δύο χειρουργικές αίθουσες.

– Γενικό Νοσοκομείο Βόλου: Με γεννήτριες λειτουργεί το νοσηλευτρικό ίδρυμα εξαιτίας της διακοπής ηλεκτροδότησης. Την ίδια στιγμή, η τροφοδοσία με νερό πραγματοποιείται με βυτιοφόρα. Στο ΓΝ Βόλου νοσηλεύονται οκτώ ασθενείς λόγω των πλημμυρικών φαινομένων και φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου 13 άτομα.

– Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας: Μία χειρουργική αίθουσα είναι εκτός λειτουργίας στο ΓΝ Καρδίτσας, ενώ κατά τ’ άλλα το νοσηλευτικό ίδρυμα δεν παρουσιάζει προβλήματα. Όταν χρειάστηκε τέθηκαν σε λειτουργία γεννήτριες. Στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου φιλοξενούνται 21 άτομα.

– Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων: Αδύνατη είναι η πρόσβαση των κατοίκων από τον ορεινό – ημιορεινό όγκο, ενώ παραμένει ελεύθερη για όσους μένουν στην πόλη των Τρικάλων. Κατά τη διάρκεια διακοπής της τροφοδοσίας ρεύματος κατά τις βραδινές ώρες λειτούργησε χειροκίνητα η γεννήτρια. Στο νοσηλευτικό ίδρυμα θα πραγματοποιηθούν μόνο τα έκτακτα χειρουργεία. Παράλληλα, αναμένονται 15 άτομα από ιδιωτική δομή για να φιλοξενηθούν στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου.

– Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας – Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας: Κανονική είναι η λειτουργία των δύο νοσοκομείων της Λάρισας και απρόσκοπτη η τροφοδοσία με ηλεκτρική ενέργεια και νερό. Στο Πανεπιστημιακό Λάρισας παραμένουν τέσσερις ογκολογικοί ασθενείς, ενώ το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας φιλοξενεί στις εγκαταστάσεις του τρία άτομα.