Μεγάλη προσοχή σε ηλικιωμένους και παιδιά και αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες, ακόμη και στην παραλία, συστήνουν οι ειδικοί της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας, με αφορμή τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες των επόμενων ημερών. Τρεις καθηγητές, μέλη της Επιτροπής, έδωσαν συμβουλές για το γενικό πληθυσμό, για τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Επίσης, εξήγησαν τα βήματα που πρέπει να ακολουθούμε όταν ένα άτομο παθαίνει θερμική εξάντληση ή θερμοπληξία.

«Η Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας συνεδρίασε γιατί έχουμε μπροστά μας δύσκολες ημέρες. Έχουμε ένα κύμα καύσωνα το οποίο θα κρατήσει. Σε τέτοιες συνθήκες κινδυνεύουν αρκετοί συμπολίτες μας. Όλοι κινδυνεύουμε αλλά κάποιοι κινδυνεύουν περισσότερο: ηλικιωμένοι, μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες ή θηλάζουσες, όσοι έχουν χρόνια προβλήματα υγείας, άτομα παχύσαρκα, υπέρβαρα, όσοι ασκούνται πολύ – κάτι που πρέπει να περιοριστεί. Επίσης άτομα που καταναλώνουν αλκοόλ ή ναρκωτικές ουσίες», σημείωσε ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας (Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, εστιάζοντας στη φροντίδα που χρειάζονται οι ηλικιωμένοι».

«Να παρακαλέσω να μην αφήσουμε μόνους ηλικιωμένους αυτή την περίοδο. Να βγαίνουν έξω απογευματινές ή βραδινές ώρες. Εάν μπορούμε να τους εξυπηρετούμε αυτές τις ημέρες να το κάνουμε. Επίσης, να μην τους αφήνουμε σε κλειστό αυτοκίνητο. Όπως και τα παιδιά. Να έχουν πρόσβαση σε δροσερό, κλιματιζόμενο χώρο», πρόσθεσε.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου ανέφερε, επίσης, τα «πρέπει» και «δεν πρέπει» των επόμενων ημερών.

ΠΡΕΠΕΙ

  • να πίνουμε πολλά υγρά
  • να έχουμε ανεμιστήρες ή κλιματισμό
  • να κάνουμε χλιαρά ντους
  • να περιορίσουμε τις μετακινήσεις
  • να ντυνόμαστε ελαφριά, να χρησιμοποιούμε καπέλο και γυαλιά

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ

  • έκθεση στον ήλιο
  • όχι κατανάλωση καφέ ή αλκοόλ
  • όχι έντονη σωματική άσκηση. Εάν γίνεται άσκηση να γίνεται πολύ πρωινές ώρες ή το βράδυ
  • να μη χρησιμοποιούμε φούρνο
  • σε περιοχές με φωτιές ή καπνό να αποφύγουμε το κάπνισμα μέσα στο σπίτι

Παιδιά και βρέφη

Τη σημασία να παραμένουν τα παιδιά μέσα στο σπίτι τις «δύσκολες» ώρες 12 το μεσημέρι με 5 το απόγευμα τόνισε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας (ΕΚΠΑ), Βάνα Παπαευαγγέλου, εξηγώντας ότι τα νήπια και τα βρέφη διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο αφυδάτωσης. Μάλιστα, σύστησε να μην παραμένουν τα παιδιά ούτε στη βεράντα, ενώ επεσήμανε, όπως και οι υπόλοιποι καθηγητές, ότι η παραλία πρέπει να αποφεύγεται το μεσημέρι. «Η ομπρέλα δεν προστατεύει», τόνισαν.

«Αυτή την εποχή έχουμε έξαρση ιογενούς γαστρεντερίτιδας επομένως μπορεί να προκληθεί χειρότερη αφυδάτωση», σημείωσε, επίσης, η κυρία Παπαευαγγέλου συστήνοντας τη συνεχή τροφοδότηση βρεφών μικρών παιδιών με υγρά.

Τι κάνουμε όταν κάποιος έχει συμπτώματα θερμποπληξίας

Οδηγίες αντιμετώπισης κάποιου που παρουσιάζει συμπτώματα θερμικής εξάντλησης ή θερμοπληξίας έδωσε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας (Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Όπως ανέφερε, όταν κάποιος ξαφνικά ζαλίζεται, πονάει το κεφάλι του, δεν αισθάνεται καλά, μπορεί να έχει συμπτωματολογία θερμικής εξάντλησης. «Τον δροσίζουμε με βρεγμένες πετσέτες, δίνουμε μικρές γουλιές νερό», είπε, και πρόσθεσε:

«Για εκείνον που έχει σύγχυση και πολύ ζεστό δέρμα κάνουμε τα ίδια και καλούμε το ΕΚΑΒ. Εάν ένας άνθρωπος έχει χάσει τις αισθήσεις του δεν του δίνουμε νερό από το στόμα, καθώς θα οδηγήσουμε να έχει εισρόφηση. Τον δροσίζουμε με κρύο νερό στις μασχάλες, αφαιρούμε όσα ρούχα μπορούμε ώστε να μπορέσει να αποβάλλει θερμοκρασία του σώματος».

Ο κ. Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε, επίσης, στις συνθήκες που επικρατούν κοντά σε πυρκαγιά. Ο γενικός πληθυσμός εάν αισθανθεί συμπτώματα όπως έντονη δύσπνοια, δεν πρέπει να τα υποτιμήσει αλλά να απευθυνθεί σε γιατρό. Αντίστοιχα, ηλικιωμένοι και άνθρωποι με αναπνευστικά – καρδιολογικά προβλήματα πρέπει να είναι σε ανοιχτή γραμμή με το γιατρό τους και εάν χρειαστεί να τροποποιήσουν την αγωγή τους.