Μεγάλη προσοχή απαιτούν οι επόμενες, «καυτές» ημέρες καθώς οι θερμοκρασίες θα ανέβουν στα… ύψη για δεύτερη φορά μέσα στον Ιούλιο. Με τις «άγριες διαθέσεις» της κλιματικής αλλαγής να είναι εμφανείς και τη συχνότητα των ακραίων φαινομένων να αυξάνεται, η πιστή τήρηση των συστάσεων των ειδικών για αποφυγή προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με τον καύσωνα κρίνεται αναγκαία.

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Υγείας αναμένεται να προχωρήσει σε δημόσιες συστάσεις για προληπτικά μέτρα, όπως αποφασίστηκαν μετά από συσκέψεις της ειδικής επιτροπής ειδικών Δημόσιας Υγείας. Συγκεκριμένα, η εθνική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, υπό την προεδρία του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και κατόπιν έκτακτης πρόσκλησης της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη, συνήλθε για να συντάξει οδηγίες για προληπτικά μέτρα υγείας του πληθυσμού. Τη συνεδρίαση χαιρέτισε και ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Παρόμοιες συσκέψεις για θέματα Υγείας που σχετίζονται με τον καύσωνα δεν ήταν στο παρελθόν συνηθισμένες. Για αυτό και η πρόσκληση σε ενημέρωση ανέσυρε μνήμες από τα χρόνια της πανδημίας. Ωστόσο, με δεδομένο ότι η κλιματική αλλαγή θα προκαλέσει σοβαρά καιρικά φαινόμενα, ο κρατικός μηχανισμός έχει μπει σε καθεστώς αυξημένης ετοιμότητας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τουλάχιστον τρεις επιστήμονες – μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας θα ενημερώσουν τους πολίτες με οδηγίες για την προστασία τους από τις ακραίες καιρικές συνθήκες που αναμένονται τις επόμενες ημέρες, με καθέναν εξ αυτών να επικεντρώνεται σε συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα.

Παράλληλα, σε πλήρη εναρμόνιση με όλο τον κρατικό μηχανισμό, επί ποδός είναι και πάλι νοσοκομεία και ΕΚΑΒ για την άμεση ανταπόκριση σε πιθανά έκτακτα περιστατικά από τη ζέστη. Μεταξύ άλλων, υπάρχει οδηγία προς όλα τα νοσοκομεία για την ανάγκη της ολοκλήρωσης της ετήσιας συντήρησης των κεντρικών και μη κεντρικών συστημάτων ψύξης, καθώς και πάσης φύσεως ψυκτικών θαλάμων και ψυγείων φύλαξης ευπαθών ειδών και προϊόντων.

Θερμοπληξία: Μια σοβαρή κατάσταση υγείας

Παιδιά, ηλικιωμένοι και άνθρωποι που πάσχουν από χρόνια προβλήματα υγείας είναι οι ομάδες του πληθυσμού που πρέπει να προσέχουν περισσότερο τα επόμενα 24ωρα. Ταυτόχρονα, η μείωση των δραστηριοτήτων και η παραμονή σε δροσερούς χώρους συστήνεται, επίσης, για όλο τον πληθυσμό, καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει σε επικίνδυνο επίπεδο.

Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Καθηγητή Παθολογίας του ΕΚΠΑ και πρόεδρο ΔΣ του νοσοκομείου «Ελπίς», Παναγιώτη Χαλβατσιώτη, η θερμοπληξία ή αλλιώς θερμικό σοκ είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση που απαιτεί νοσοκομειακή φροντίδα. «Υπάρχουν τα πρόδρομα σημεία πριν τη θερμοπληξία, η οποία όταν επέλθει χάνει κάποιος τις αισθήσεις του», σημειώνει στο ygeiamou.gr.

Ποια είναι αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια; Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανιδρωσία είναι ένα ανησυχητικό σύμπτωμα, αφού ο οργανισμός χάνει τη δυνατότητα να αποβάλλει θερμότητα μέσω του ιδρώτα. Έτσι, η θερμότητα συγκεντρώνεται μέσα στο ανθρώπινο σώμα με πολύ μεγάλο κίνδυνο για την υγεία. Το εξάνθημα είναι, επίσης, ένα προειδοποιητικό σημάδι θερμοπληξίας. Το ίδιο και ο έντονος πονοκέφαλος, η ταχυκαρδία, η ιδιαίτερα αυξημένη θερμοκρασία του σώματος, καθώς και η τάση για εμετό.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Τα παιδιά κάτω των πέντε ετών, οι μεγαλύτεροι άνω των 65 ετών και οι χρονίως πάσχοντες που χαρακτηρίζονται από αδυναμία αντιμετώπισης οξέων καταστάσεων πρέπει να είναι σε επιφυλακή και να ακολουθούν τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και των ειδικών.

Μία άλλη κατηγορία ανθρώπων που επιβαρύνονται από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες είναι εκείνοι που λαμβάνουν συγκεκριμένα φάρμακα που επιδεινώνουν τη θερμοπληξία. Τέτοια είναι τα διουρητικά – τα οποία λαμβάνουν, για παράδειγμα, οι υπερτασικοί ασθενείς. Τα σκευάσματα αυτά επιτείνουν τη διούρηση, συνεπώς επιταχύνουν την αφυδάτωση.
Επιπλέον, προσεκτικοί πρέπει να είναι όσοι λαμβάνουν ψυχοτρόπα φάρμακα για ψυχικές νόσους και όσοι παίρνουν φάρμακα για το Πάρκινσον, καθώς επηρεάζεται το νευρολογικό τους σύστημα και δεν έχουν άμεση απόκριση σε οξείες καταστάσεις. Οι διαβητικοί με αυτόνομη νευροπάθεια και τα παχύσαρκα άτομα είναι, επίσης, ανάμεσα στις «επικίνδυνες» ομάδες του πληθυσμού, σύμφωνα με τον κ. Χαλβατσιώτη.

14 SOS μέτρα

Το Υπουργείο Υγείας, με νέα εγκύκλιο που εξέδωσε χθες, σημειώνει τα βασικά μέτρα πρόληψης:

-Παραμονή σε χώρους που κλιματίζονται.
-Ντύσιμο ελαφρύ και άνετο με ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό, ώστε να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα.
-Χρήση καπέλου από υλικό που να επιτρέπει τον αερισμό του κεφαλιού.
-Χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών ηλίου με φακούς που προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία.
-Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, ιδίως για τα βρέφη και τους ηλικιωμένους.
-Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας.
-Αποφυγή πολύωρων ταξιδιών με μέσα συγκοινωνίας που δε διαθέτουν κλιματισμό.
-Τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να φροντίζουν για την καλή λειτουργία του κλιματισμού τους για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.
-Πολλά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας και τοποθέτηση δροσερών επιθεμάτων στο κεφάλι και στο λαιμό.
-Μικρά σε ποσότητα και ελαφριά γεύματα φτωχά σε λιπαρά, με έμφαση στη λήψη φρούτων και λαχανικών.
-Λήψη άφθονων υγρών (νερού και χυμών φρούτων), ιδιαίτερα από τα βρέφη και τους ηλικιωμένους και αποφυγή του αλκοόλ. Αν η εφίδρωση είναι μεγάλη, συστήνεται η πρόσθετη λήψη μικρών δόσεων αλατιού.
-Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους, από τον οποίο θα λάβουν επιπρόσθετες οδηγίες ανάλογα με την κατάστασή τους καθώς και οδηγίες για την πιθανή αλλαγή της δοσολογίας της φαρμακευτικής τους αγωγής.
-Οι ηλικιωμένοι να μην εγκαταλείπονται μόνοι τους αλλά να εξασφαλίζεται κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.
-Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής, και σε κάθε περίπτωση φυσικό αερισμό των χώρων. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα, που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

 

Διαβάστε επίσης:

Υπουργείο Υγείας: Οδηγίες προστασίας από τον επερχόμενο καύσωνα

Πυρκαγιές: Πώς να προστατευθείτε από τον καπνό και τα αιωρούμενα σωματίδια

Καύσωνας Κλέων: Αυξημένα τα λιποθυμικά επεισόδια – Πόσες θερμοπληξίες έχουν καταγράφει