Σε δύσκολη…. εξίσωση μετατρέπεται η στελέχωση των νησιών με γιατρούς για να θωρακιστούν υγειονομικά το επόμενο διάστημα που η τουριστική κίνηση ανεβαίνει κατακόρυφα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ygeiamou.gr,  ενώ η ανταπόκριση των νοσηλευτών είναι πολύ ικανοποιητική, στους γιατρούς καταγράφεται δυσκολία, με το βασικότερο «ανάχωμα» να είναι η έλλειψη στέγης. Έτσι, όπως φαίνεται, το «μπόνους» των 1.800 ευρώ, που δίνεται πλέον του μισθού, για μετακινήσεις σε νησιά, απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές, παρότι είναι ένα δέλεαρ για τους γιατρούς, δεν αρκεί.

Στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Πειραιώς και Νήσων, στην ευθύνη της οποίας είναι όλα τα νησιά του Αιγαίου, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον περί τους 35 γιατρούς, με αποτέλεσμα να συνεχίζουν να υπάρχουν κενά ενώ ήδη μπήκε ο Ιούλιος. Οι πίνακες που διαμόρφωσε το Υπουργείο Υγείας πριν λίγες ημέρες προέβλεπαν μετακίνηση συνολικά 300 γιατρών, από τους οποίους οι 70 στη 2η ΥΠΕ.

Αντίθετα, οι αιτήσεις από νοσηλευτές – μετακινούνται με κίνητρο 1200 ευρώ το μήνα, πλέον των αποδοχών τους – έχουν καλύψει τη ζήτηση. Σημειώνεται ότι η 2η ΥΠΕ, εκτός από γιατρούς, ζητούσε για μετακίνηση 30 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό.

Μεγάλο πρόβλημα στην προσπάθεια να καλυφθούν οι έκτακτες υγειονομικές ανάγκες του καλοκαιριού, είναι η στέγαση των γιατρών. Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι πώς δεν ισχύει το ίδιο και για τους νοσηλευτές. Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, οι περισσότεροι νοσηλευτές που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να μετακινηθούν σε νησιά του Αιγαίου είτε έχουν καταγωγή από τον τόπο που επέλεξαν και διαθέτουν σπίτι, είτε έχουν συγγενείς και φίλους ή συνδύασαν οικογενειακές διακοπές με δουλειά και βρήκαν κατάλυμα.

Δεν ισχύει το ίδιο και για τους γιατρούς, οι οποίοι αποθαρρύνονται λόγω της… Οδύσσειας για εύρεση σπιτιού. Όλοι θυμούνται, άλλωστε, την περίπτωση της Μήλου και τη διαμάχη μεταξύ του δημάρχου και του προέδρου του Κέντρου Υγείας για τη διαμονή ενός ορθοπαιδικού. Οι διοικητές των ΥΠΕ πραγματοποιούν διαρκείς επαφές με δημάρχους και ξενοδόχους για την επίλυση του προβλήματος της στέγασης.

Τα ξενοδοχεία διαχρονικά συνεισφέρουν στην παροχή στέγης, όμως όχι στον ίδιο βαθμό για όλα τα νησιά και χωρίς μία συνέχεια. Για παράδειγμα, οι ξενοδόχοι συνηθίζουν, υπό συνεννόηση, να δέχονται έναν υγειονομικό ανά μία εβδομάδα ο καθένας στη μονάδα του, γεγονός που είναι εξαντλητικό για το ιατρικό προσωπικό και λειτουργεί αποτρεπτικά για τη μετακίνησή του. Επιπλέον, σε ορισμένα νησιά οι τοπικές δημοτικές αρχές και οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων λειτουργούν πολύ βοηθητικά (πχ Ρόδος, Κως), ενώ υπάρχουν άλλα που δήμαρχοι και ξενοδόχοι δεν είναι συνεργάσιμοι.

Σε κάθε περίπτωση η λύση των μετακινήσεων είναι προσωρινή – μπορεί να έχει διάρκεια ένα μήνα για το καλοκαίρι – και για τη στελέχωση των νησιών απαιτούνται πιο δραστικές κινήσεις. Παρόλο που προκηρύσσονται θέσεις, καταλήγουν άγονες λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Κω, η έλλειψη παθολόγων στην οποία έχει βρεθεί αρκετές φορές στο επίκεντρο. Η προκήρυξη που «τρέχει» τώρα για κάλυψη δύο θέσεων παθολόγων είναι η τέταρτη κατά σειρά. Ωστόσο, δεν καταγράφεται ενδιαφέρον από γιατρούς και η έλλειψη καλύπτεται με μετακινήσεις από άλλες περιοχές. Ο νέος Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, πάντως, γνωρίζει την κατάσταση. Δεν είναι τυχαίο ότι ενδιαφέρθηκε να μάθει για τους παθολόγους της Κω, όπως επίσης και για γιατρούς που λείπουν από άλλες περιοχές. Γνωρίζοντες καλά τον χώρο της Υγείας θεωρούν ότι για να αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον νέων γιατρών να στελεχώσουν δομές Υγείας της Περιφέρειας χρειάζεται ένα πλέγμα κινήτρων που θα εστιάζει εκτός από το οικονομικό και στην εκπαίδευση.

 

Διαβάστε επίσης:

Γιατροί – Νησιά: Επί ποδός για τις καλοκαιρινές μετακινήσεις – Αναμένεται το πράσινο φως από το ΣτΕ

ΠΟΕΔΗΝ: Με μόνο ένα ασθενοφόρο δέκα νησιά του Αιγαίου

Πλεύρης: Επιπλέον κίνητρο 1.800 ευρώ για κάθε γιατρό που μετακινείται στα ακριτικά νησιά