Τουλάχιστον δέκα νησιά καλύπτονται μόλις με ένα ασθενοφόρο, όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος. Με αφορμή το τραγικό περιστατικό στην Κω, όπου γυναίκα κατέληξε σε καρότσα φορτηγού με το οποίο διακομιζόταν στο νοσοκομείο, ο κ. Γιαννάκος κατέγραψε τις ελλείψεις σε πληρώματα ασθενοφόρων.

«Κάθε καλοκαίρι στο ίδιο έργο θεατές! Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές λόγω υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ στα νησιά του Αιγαίου», αναφέρει και σημειώνει:

«Τα νησιά μας δεν είναι μόνο υγειονομικά ανοχύρωτα από γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά και από την έλλειψη ασθενοφόρων. Για ένα ακόμη καλοκαίρι υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε διασώστες του ΕΚΑΒ σε μεγάλα νησιά του Αιγαίου. Το Υπουργείο Υγείας και η Διοίκηση του ΕΚΑΒ δεν φρόντισαν να ενισχύσουν τις υπάρχουσες λιγοστές δυνάμεις με προσλήψεις πληρωμάτων ασθενοφόρων με αποτέλεσμα στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου να επιχειρεί ένα ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση. Ο πρώτος που θα καλέσει για τις πρώτες βοήθειες θα εξυπηρετηθεί στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα. Ο δεύτερος θα περιμένει μέχρι να είναι διαθέσιμο το μοναδικό ασθενοφόρο ή θα μεταφερθεί σε καρότσα αγροτικού στο νοσοκομείο όπως συνέβη για μια ακόμη φορά στην Κω με αποτέλεσμα δυστυχώς να χαθεί άλλη μια ζωή».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, το ΕΚΑΒ επιχειρεί με μόλις ένα ασθενοφόρο σε Κάλυμνο, Κω, Λέρο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Σάμο, Σύρο, Σαντορίνη και Τήνο. Στην Χίο και στην Ικαρία το προσωπικό δεν επαρκεί για δεύτερο ασθενοφόρο σε όλες τις βάρδιες. Επιπλέον, στην Ίο, στην Κάρπαθο και στα Κύθηρα το ΕΚΑΒ με έναν – δυο διασώστες λειτουργεί μερικά 8ωρα.

 

Διαβάστε επίσης: 

Γιατροί – Νησιά: Επί ποδός για τις καλοκαιρινές μετακινήσεις – Αναμένεται το πράσινο φως από το ΣτΕ

ΠΙΣ: Γιατί παραιτούνται οι γιατροί από τα ιατρεία των νησιών – Τι ισχύει με το επίδομα «άγονων» περιοχών

Πολεμική Αεροπορία: 14 ασθενείς – μεταξύ τους 4 παιδιά – μεταφέρθηκαν από νησιά σε νοσοκομεία μεγάλων πόλεων